Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İGM’DE 292 MİLYON TL’LİK BÜTÇE ONAYLANDI

İGM’DE 292 MİLYON TL’LİK BÜTÇE ONAYLANDI
İl Özel İdaresi’nin 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Kasım ayı İGM olağan toplantıları devam ediyor. 2023 yılı İl Özel İdare bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen ve meclis üyelerinin oy birliği ile genel toplamı 292.897.500,00 TL’lik bütçe onaylandı. Bir önceki yıla göre artışın olduğu bütçeden aslan payını İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü aldı.

Haber: Aslı AKIŞ

Yaşar Yüceer Başkanlığında başlayan İl Genel Meclisi toplantılarının Pazartesi günü gerçekleşen oturumunda 4 madde görüşülüp karara bağlanırken, 1 önerge gündeme alınarak ilgili komisyona havale edildi.

İLÇE ÖZEL İDARE BÜTÇESİ NETLEŞTİ

Toplantının ilk gündem maddesi gereği; Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor doğrultusunda; 2023 yılı İl Özel İdare bütçesi ile ilgili ilçe özel idarelerine; Dörtdivan 90.000 TL, Gerede 150.000 TL, Göynük 180.000 TL, Kıbrıscık 90.000 TL, Mengen 150.000 TL, Mudurnu 150.000 TL, Seben 100.000 TL, Yeniçağa 90.000 TL,

KAMU KURUM VE KURUŞLARINA AKTARILACAK BÜTÇE ONAYLANDI

Kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılacak olan ödenek miktarı; İl Jandarma Komutanlığına 350 bin TL, İl Emniyet Müdürlüğüne 350 bin TL, İl Afet Acil Durum Müdürlüğüne 770 bin TL, İl Sağlık Müdürlüğüne 80 bin TL, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne 303 bin TL, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 23 milyon 992 bin TL, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne 200 bin TL, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ise 125 bin TL,

MÜDÜRLÜK BÜTÇELERİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

İl Özel idaresi Müdürlükleri’ne belirlenen bütçe ise; Mali Hizmetler Müdürlüğü 25 milyon 143 bin 059 TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü 121 milyon 143 bin 941 TL, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü 150 bin TL, Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü 27 milyon 137 bin TL, Encümen Müdürlüğü 3 milyon 320 bin TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü 58 milyon 320 bin TL, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü 1 milyon 778 Bin TL,  Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 13 milyon 620 bin TL, Hukuk Müşavirliği 250 bin TL, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü 390 bin TL, Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü 36 milyon 947 bin TL, Bilgi işlem Müdürlüğü 1 milyon 550 bin TL, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü 810 bin TL, Sağlık İşleri Müdürlüğü 1 milyon olmak üzere plan ve bütçe komisyonundan gelen 2023 yılı İl Özel İdare bütçesinin toplamda 292 milyon 897 bin 500 TL olarak uygun görüldü,  meclis üyelerinin oylarına sunularak oy birliği ile kabul edildi.

Bütçe oylamasının ardından AK Parti Gurubu adına Üzeyir Ercivan, CHP Gurubu adına Erhan Beykoz, Kıbrıscık CHP İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan söz alarak 2023 yılı bütçesinin hayırlı olması dileğinde bulundu. Son değerlendirmeyi İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer yaptı.

 “BÜTÇEMİZİN HAYIRLI HİZMETLERE VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan, “ 2023 yılı İl Özel İdaresi mali yılı bütçemiz kararnamesi ve gelir giderini oylarken gördük ki 23 İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımız oy birliği ile bütçemizi kabul ettiler. Kabul edilen bütçemizin öncelikle ilimize, ilçelerimize hayırlı işlere vesile olmasını temenni ediyorum. Bu bütçemizle inşallah köylerimiz ve özellikle kırsal alanlarımız, kurumlarımız daha ileriye daha güzele vatandaşımızın yaşam seviyesini yükselten seviyelere doğru gidecek. Biz eleştiriye açık insanız, açık olmamız lazım. Eleştiri insanın eksikliğini gösterir, görür. Bu mana da önemli gerek görüyorum ancak 23 İl Genel Meclisi üyesi arkadaşımız bu işin mutfağındayken oy birliğiyle bütçeyi kabul ederken kendi pişirdiği yemeği beğenmemek pek doğru olmadığını düşünüyorum. Bu mana da sayın Cumhuriyet Halk Partisi grup başkan vekilimize hem teşekkür ediyor hem de bir anlamda serzenişimi ifade etmek istiyorum. Değerli arkadaşlar bu bütçede emeği geçen herkese de Sayın Valimiz başta olmak üzere genel sekreterimize, komisyonda görev yapan arkadaşlarıma, uyum ve özveri içinde çalışan arkadaşlarıma herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bütçemizin hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK İLÇELERE POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUM”

Kıbrıscık CHP İl Genel Meclisi Üyesi Alaattin Karadoğan; “Yaptığımız bütçe ilimize, ilçelerimize hayırlı olsun. Grup başkanımız ilimizdeki eksiklikleri tek tek anlattı. Bu konulara değinmeyeceğim. Bizim özlemimiz şudur Sayın Başkan; bu eksiklikleri kurum amirlerimizle, genel sekreterimizle hepimize, biz siyaseten değil Bolu’ya hizmet getirmek adına bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi hepimizin ortak değeridir. Zira hepimiz diyoruz ki, Bolu ne bir turizm kenti olabildi ne bir sanayi kenti olabildi. Diğer ilçelerimizin de Gerede’ye nasıl yatırımlar gidiyorsa diğer mağdur küçük ilçelerinde pozitif ayrımcılık istemiştim. Yine istiyorum. Bu ayrımcılığın yapılmasını bütün arkadaşlardan istiyorum. Çünkü Bolu bir bütündür. Bolu’ya diğer ilçelerde “oraya şu kadar buraya bu kadar” gibi bir bakış istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜTÇE EN ÖNEMLİ KONUMUZ”

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer; “Bütçe konusu tabi ki en önemli konumuz. Biz her yıl Kasım ayında Bolu İl Genel Meclisi olarak bütçemizi gerçekleştiriyoruz. Son nihai kararı veriyoruz. Tabi bütçe bizim önümüze hemen gelmiş bir konu değil. Haziran ayından beri Sayın Valimizin başkanlığında, Valimizin önderliğindeki ekip bütçeyi örnekleriyle birlikte yapmakta. Ekim ayında İl Encümen Müdürlüğümüze gelmekte. Encümen tarafından incelendikten sonra meclisimize gelmektedir. Bizde meclis olarak ilgili komisyonlara havale ederek, 1 Kasım’dan bugüne kadar geçmiş dönemlerde de aynı şekilde.

“HEDEFLEDİĞİMİZ BÜTÇEYİ SENE SONU İTİBARİYLE 206 MİLYON 550 BİN TL’YE BAĞLAMIŞ OLUYORUZ”

2022 yılı ve 2023 yılı mukavele ettiğimizde geçtiğimiz yıl Kasım ayında 115 milyon 800 bin TL bütçeyi ön görmüştük. Biliyorsunuz bizim ki ön görümüz. Yani gerçekleşen bütçeyi ön görerek enflasyon oranları göz önünde bulundurarak bir yıl sonraki bütçeyi biz onay ediyoruz. Bu da tahmini bir bütçe. Bu yıla kadar, bu bizim biliyorsunuz yeni dönemdeki 4. Bütçemiz. 2014’ten bugüne kadar 9. Bütçemiz. Hiçbir bütçemizde Allah’a şükürler olsun açık vermedi. Bu anlamda ben bütçe hazırlanmasında emeği geçen başta Sayın Valimiz, İl Genel Sekreterimiz, ilgili şube müdürlerimiz, encümen müdürlüğümüz ve tüm İl Genel Meclisi arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizim hepimizin ortak hedefi ve amacı denk olan bir bütçe, açık vermeyen bir bütçe. Bu anlamda da bugüne kadar bunu da başardık. Ancak 2022 yılı gerçekten olağan dışı, enflasyonun yüksek olduğu öngörülerimizin tutmadığı bir yıl oldu. Ancak bu artı yönde oldu. Şimdi 2022 yılı içerisinde biz gelişmeler neticesinde 3 defa daha ek bütçe yaptık. Bir tanesi 11 milyon, diğeri 46 milyon 250 bin TL, diğeri de yine bu ay içerisinde kabul ettiğimiz 33 milyon 500 bin TL bütçeyle 2022 yılı bütçemiz 206 milyon 550 bin TL olarak gerçeklemiş oldu. Bu da devletimize, hükümetimize, iller bankasındaki ilgili yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Çünkü bu gelişmeleri, değişiklikleri öngörerek bizim bütçe ödeneklerimizde artırmalara gidilerek 115 milyon TL hedeflediğimiz bütçeyi sene sonu itibariyle 206 milyon 550 bin TL’ye bağlamış oluyoruz. Buda çok ciddi bir rakam.

“TOPLAMDA 65 MİLYON 830 BİN TL KÖYDES ÖDENEĞİ GELDİ” 

Yine 2022 yılında ayrıca 15 milyon TL İçişleri bakanlığımızdan yeni bir bütçe, yeni bir ödenek geldi biliyorsunuz. Bununla birlikte 221 milyon 550 bin TL. Yine 2022 yılı içerisinde ilk defa gerçekleşen 2 defa KÖYDES ödeneği geldi. Birincisinde 38 milyon 321 bin TL, ikinci KÖYDES ödeneğinde de 27 milyon 509 bin TL geldi. Yani toplamda 65 milyon 830 bin TL KÖYDES ödeneği geldi. Yeni biz 2022 yılı içerisinde Bolu İl Özel İdaresi olarak 9 ilçe 3 belde ve 487 köyün tamamında 287 milyon 380 bin TL’lik bir bütçeyle zorunlu giderlerimizi ve hizmetlerimizi tamamladık. Tabi yeterli mi? değil. Gönül istiyor ki daha çok olsun. Ancak imkanlar dahilinde, imkanları sonuna kadar zorlayarak böyle bir bütçeyle İl Özel İdaresinin hizmetleri ve diğer gider-gelirleri tamamlanmış oldu. Bu anlamda da güzel bir yıl geçirdiğimizi her şeye rağmen hizmetlerimize devam ettiğimizi İl Özel İdaresinin hiçbir yere borçlu kalmamasını ve tüm ödemelerin yapılmasını sağlamış olduk.

YÜCEER, EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

Bunları da ön görerek 2023 yılı bütçesi biliyorsunuz Özel İdareden 286 milyon 650 bin TL bize geldi. Bizde yaptığımız çalışmalar sonucunda tüm komisyon üyeleri tekliflerimiz ve İl Genel Meclisimizin nihai kararıyla 5 milyon 420 bin TL ilave ederek 2023 yılı bütçesini 292 milyon 890 bin TL bağlamış olduk. İnşallah gelir ve gideri denk olan ayakları yere sağlam basan ve hayırlı hizmetlere vesile olan bir bütçe olur diye tahmin ediyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Toplantının ikinci ve üçüncü gündem maddesi olarak, Yeniçağa ve Dörtdivan köylere hizmet götürme birliğine ödenek aktarılmasına dair plan ve bütçe komisyonundan gelen raporlar oy birliği ile kabul edildi.

ÖNERGE KOMİSYONA SEVK EDİLDİ

Toplantıda son olarak muhtelif hizmetlerde kullanılmak üzere Gerede köylere hizmet götürme birliğine ödenek aktarılmasına dair verile önerge gündeme alındı, Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi. 

Etiketler: bolu haberler