Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“İDEAL COĞRAFİ İŞARETLER SİSTEMİ KURULMALIDIR”

“İDEAL COĞRAFİ İŞARETLER SİSTEMİ KURULMALIDIR”
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Bolu Temsilcisi Cem Kösemeci, 17 üründe coğrafi işaret tescili alan ve 23 üründe ise tescil bekleyen Bolu’da, yöresel ürünlere sahip çıkılması ve geliştirilmesine destek vereceklerini söyledi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Bolu Temsilcisi Cem Kösemeci, coğrafi işaretli ürünlerin önemine değindiği açıklamasında, “Coğrafi İşaretler, üretici ve tüketiciyi haksız rekabete karşı koruyan, tüketicileri ürünün kökeni ve kalitesi konusunda bilgilendiren, istihdam ve gelir yaratarak sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlayan, kırsal nüfusu yerinde tutan, doğal kaynakları, çevreyi ve tarımsal üretimin çeşitliliğini koruyan ve turizmi geliştiren resmi kalite işaretleridir” dedi.

“23 ÜRÜNÜMÜZ TESCİL BEKLEMEKTEDİR”

Cem Kösemeci, Bolu’nun coğrafi işaret almayı bekleyen 23 ürünü olduğunu söyleyerek, “2017 yılında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ilgili tüm paydaşlarımız ve YÜciTA ortaklığıyla gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’de Coğrafi İşaretler ve Bolu Semineri” kentimize şans getirmiş; coğrafi işaret konusunda farkındalık ve tescil başvuruları artış göstermiştir. Bugün, 17 coğrafi işaret tescilimiz bulunmakta, 23 ürünümüz ise tescil beklemektedir. Mevcut tescillerimizin 9 tanesi Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’na, diğer tesciller ise Bolu Belediyesi, Bolu Bağışçılar Vakfı, Göynük Belediyesi, Göynük Ziraat Odası, Mudurnu Kaymakamlığı ile Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’na aittir. Bolumuzun değerlerine sahip çıkan tüm kurum ve kuruluşlarımızı kutlar, emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ayrıca, Dörtdivan, Kıbrıscık, Mengen ve Seben’den gelecek tescil haberlerini de heyecanla beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

“SAHADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bolu’da coğrafi işaret alan ürünlere ilişkin bilgiler veren Kösemeci, “Yerel üretimin ve yerel gıda sistemlerinin öneminin daha da iyi anlaşıldığı COVID-19 pandemi sürecinde Gıda Mühendisleri Odası olarak çalışmaya devam ettik. Bu süreçte, yerel otoritelerin desteği ve girişimiyle Göynük mutfağına ait Göynük Dik Börek ve Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı’nı coğrafi işaret tesciline kavuşturduk. Göynüklü kadınlarımızın ustalığı ve el emeğiyle ortaya çıkan bu lezzetlerin denetim sürecine kadın kooperatifimizi ve üniversitemizi entegre ettik. Üretici ve uzmanların bir arada olduğu profesyonel bir iç denetim ekibi oluşturduk. Konuyla ilgili odamızdan destek talebi olan tüm kurum ve kuruluşlara destek vermekteyiz. Kıbrıscık Belediyesi’nin davetiyle ilçede gerçekleştirdiğimiz saha çalışmamızın ardından, özgün ürünlerimizden biri olan Kıbrıscık Kürülü’nün coğrafi işaret tescil başvurusunu tamamladık. Ardından, Kıbrıscık Belediyesi’nin özverili çalışmasıyla bir üretim atölyesi kuruldu. Ayrıca, Mengen Peyniri için üyelerimiz tarafından Teknogirişim Sermaye Desteği kapsamında Bolu Teknokent’te ARGE çalışmaları yürütülmektedir. Yöresel ürünlerimizde gıda güvenliği önemli bir ihtiyaç olup, meslektaşlarımız tarafından araştırmaya ve inovasyona açık bir konudur” ifadelerini kullandı.

“TESCİL SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI BÜYÜK”

Coğrafi işaret alan ürünün tescil sahibine sorumluluklar düştüğünü belirten Kösemeci, “Coğrafi İşaretler sistemi tescil, yönetişim ve denetimden oluşan bir bütündür. İlk adımı olan tescil ile hukuki koruma elde edilmekte, sistemin işlerliği ancak etkin bir yönetişim ve denetim ile sağlanabilmektedir. Dolayısıyla, tescil sonrası tescil sahiplerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Tescil sayısından ziyade, sürdürülebilir bir sistemin kurulması ve tüm paydaşlarla birlikte işletilmesi önemlidir. Üreticilerin örgütlenmesi, teknik hizmet sunulması, ürünle ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları, iç denetim, ürünün tanıtım, reklam ve pazarlanması gibi konular, tescil sahibinin sorumluluğundadır. Ayrıca, denetime tabii olmayan hiçbir ürün/üretici, coğrafi işaret tescilinden yararlanamaz, Bolu adını kullanamaz. Nihayetinde, coğrafi işaretler bir kalite ve köken işareti olup, kendine özgü bir sistemi bulunmaktadır” diye konuştu.

“ÜRETİCİLER SİSTEME ENTEGRE EDİLMELİ VE GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI”

Coğrafi işaret tescil süreçleri uzman bir ekibin desteğiyle yürütülmelidir. Ürünün köken adı ve geçmişi araştırılmalı; coğrafi sınırları iyi belirlenmelidir. Tescil, coğrafi işaret sisteminin ilk aşamasıdır. Tescil sonrası, üreticilerin örgütlenmesinden, ürünün tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine kadar tescil sahibine büyük sorumluluk düşmektedir. Coğrafi işaret tescillerinin katma değer yaratması için üreticiler sisteme entegre edilmeli, denetim mekanizması etkin işletilmeli, ürünle ilgili sürdürülebilir kalite çalışmaları ve tanıtım faaliyetleri yürütülmelidir. Mesleki sorumluluğumuz ve ülkemize olan bağlılığımız gereği, Gıda Mühendisleri Odası ve YÜciTA Bolu olarak hiçbir çıkar gözetmeden yöresel ürünlerimizi korumaya ve geliştirmeye yönelik tüm faaliyetlerde işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: bolu haberler