Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

HÜKÜMLÜLERE İYİ HAL DÜZENLEMESİ

HÜKÜMLÜLERE İYİ HAL DÜZENLEMESİ
Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, hükümlülerin iyi hal tespitinde idare ve gözlem kurulunca değerlendirmeye tabi tutulacağını söyledi.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında bulundukları tüm aşamalarda, ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyup uymadığı, haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmediği, uygulanan iyileştirme programlarına göre toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadığı, tekrar suç işleme, mağdura veya başkalarına zarar verme riskinin düşük olup olmadığı hususlarında idare ve gözlem kurulu tarafından iyi halin belirleneceğini dile getirdi.

UZMANLAR DA KATILACAK

İdare ve gözlem kurulunda cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenen bir izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından uzmanlar da yer alacak. İyi halin değerlendirilmesi amacıyla, kurumda kalacağı süre 6 aydan az olan hükümlüler hakkında "gözlem değerlendirmesi", 6 aydan fazla olan hükümlüler hakkında ise "gelişim değerlendirmesi" yapılacak, 4 uzman tarafından rapor hazırlanacak.

Hükümlünün infaz sürecinde gösterdiği gelişim 6 ayda bir yönetim, eğitim ve öğretim, psikososyal yardım ile güvenlik ve gözetim servisleri tarafından hazırlanan raporla puanlanacak.

Değerlendirmede, hükümlünün gösterdiği gelişim "artı puan", aldığı disiplin cezaları "eksi puan" olacak, bu şekilde "gelişim puanı" belirlenecek. Gelişim puanı, belirlenen eşik puanın altında kalan hükümlüler hakkında açık ceza infaz kurumuna ayrılma, kalan cezasını denetimli serbestlik tedbiri altında infaz etme veya ceza infaz kurumlarından doğrudan koşullu salıverilme öncesinde iyi hal kararı verilemeyecek.

BAŞSAVCISI BEKTAŞ İYİ HAL DEĞERLENDİRME SİSTEMİ ANLATTI

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, hükümlülerin iyi hal değerlendirmelerine yönelik yeni düzenlemeleri içeren hükümleri, 1 Ocak 2021’den itibaren uygulamaya başladığını belirterek; “Çalışmalarımızı hazırladık bitirdik. 1 Ocak itibariyle yasalarımızda yapılan değişiklik ile çok önem verdiğimiz ve Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan bir sistem getirildi. Artık infaz kurumlarımızda bir heyet oluyor. Ya ben başkanlık edeceğim ya da yetki verdiğimiz bir savcımız başkanlık ediyor. Heyetimizde Psikoloğumuz, Sağlık Bakanlığımızdan doktorlarımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan uzmanlarımız var. Toplam 10 yıl ve daha fazla hapis cezası almış kişilerin ve örgüt kapsamında işlenen terör suçları, uyuşturucu suçları önemli. Bu suçlar, şu anda infaz kurumlarımızda infaz gören tutuklu hükümlerin yaklaşık %60-70’ine tekabül ediyor az bir oran değil” şeklinde konuştu.

HÜKÜMLÜLERİN İYİ HALİ DEĞERLENDİRİLECEK

Bektaş, oluşturulan idare gözlem kurulunun iyi hal değerlendirme sisteminde ıslah ve iyileştirme konularına ağırlık verileceğinin altını çizerek; “Bir kurul oluşturuldu. Biz buna idare gözlem kurulu diyoruz. Hükümlünün iyi halini, ,infaz kurumundaki tedbirlere riayet edip etmemesini, bizim ondan istediğimizi ya da yasanın istediğini yükümlülükleri, zamanında yerine getirip getirmediği komisyon değerlendirecek.  O idare gözlem kurulu hükümlünün artık ıslah olduğunu, topluma karışabileceğine kanaat getirirse şartlı tahliyesine yönelik karar alınabiliyor. Hak etmeyen kişinin dosyası incelenmeyecek. Ülkemizde böyle bir sistem oluşturulması iyi oldu. İnşallah sonuçlarını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Etiketler: bolu haberler