Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

HAZIRLIKSIZ DEPREM TATBİKATI

HAZIRLIKSIZ DEPREM TATBİKATI
Bolu’da, kurumlara ve personele önceden haber verilmeksizin 7,4 büyüklüğünde bir deprem olduğu senaryosuyla tatbikat yapıldı.


‘Sürpriz tatbikat’, Bolu Valisi Ahmet Ümit tarafından başlatıldı. İl Afet ve Acil Durum Planı’nın devreye alındığı tatbikat yaklaşık iki buçuk saat sürdü.

Senaryoya göre merkez üssü Bolu olan ve Sakarya ile Düzce illerini de doğrudan etkileyen, 14.20’de meydana geldiği varsayılan 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası, deprem anında ilk etapta zorunlu hizmetine ihtiyaç duyulan 26 birimin temsilcileri hızla kriz masasına davet edildiler.

İlgili tüm Birim sorumluları 30 dakika içinde kriz masasında bir araya geldiler. 

Kurulun olası deprem senaryosu sonrası ilk toplantısında, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Vali Yardımcısı Çağlayan Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Mansur Şen, Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız ve diğer birimlerin temsilcileri olası deprem anında yapılacak çalışmalarla ilgili; kriz masasında toplanıldığı andan itibaren kendi yönlerinden afetle ilgili çalışmaları başlattılar.

Bu çalışmalar sırasında Vali Ümit tarafından  ilgili birimlere: arama kurtarma ekipleri, yıkılan binalar, hasarlı binalar, ulaşım, iletişim, tahmini can kaybı ve yaralılar, elektrik, doğal gaz, yemek hazırlanması ve dağıtımı, giyecek yardımı, merkez ve köylerdeki hasar durumları, depolama ve saklama işlemleri, Su, yangın, yolların kapanması sorunu, hastaneler, yaralılar, cenazeler, defin işlemleri, cenazelerle ilgili din görevlileri, yağmalama olayları, afetzedelere sosyal ve psikolojik destek, vatandaşların barınma ihtiyaçları gibi bir çok konuda yapılan/yapılacak çalışmalar soruldu ve anlatıldı.

Özetle Tatbikatta, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yerel ölçekte hazırlanan İl Afet Müdahale Planı devreye alındı. İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, sorumlu oldukları hizmet grupları için tatbikat gereği yapıyor oldukları çalışmaları kurula aktardılar.

VALİ ÜMİT VE AFAD DAİRE BAŞKANLARI TATBİKATTAYDI

Gerçeğini aratmayan tatbikatın başında Bolu Valisi Ahmet Ümit vardı. AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ile AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Yusuf Aysu ve Müdahale Planı Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan da Ankara’dan gelerek koordinasyon kurulunda yer aldılar.

Yaklaşık iki buçuk saat süren tatbikat sonrası Vali Ümit, tüm katılımcılara duyarlılıkları nedeniyle teşekkür ederek, Her zaman olası doğal afetlere hazırlıklı olmanın, Bu kapsamda 24 saat esasına göre tüm personele ve sorumlulara her an ulaşılabilir olmanın önemine biz kez daha vurgu yaptı.

Bolu’nun tam bir deprem bölgesi olduğunu ve bu gerçekle yaşamak zorunda olduğumuzu ifade eden Vali Ümit, “Her zaman deprem gibi olası bir doğa olayına hazırlıklı olmalıyız. İnşallah bu tatbikat gerçeğe dönüşmez, böyle tatbikatta kalır. Bu tatbikat için ilimize gelen içişleri Bakanlığı AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ve Daire Başkanlarımıza da Bolu’ya geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.