Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

HASTALARI FELÇLİ OLMAKTAN KURTARAN “112 İNME MERKEZ” İ BÖLGEDE TEK

HASTALARI FELÇLİ OLMAKTAN KURTARAN “112 İNME MERKEZ” İ BÖLGEDE TEK
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, “İnme 112” mobil uygulaması sayesinde zaman kazanan sağlık ekiplerinin, felç geçiren hastalara müdahale ederek tedavi sürecini hızlandırdığını söyledi.

Haber: Aslı Akış

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'İnme 112' mobil uygulaması, pilot il olarak Bolu'da geçtiğimiz yıl hayata geçirildi. Mobil uygulama sayesinde inme riski olan hasta, en kısa sürede inme merkezi bulunan en yakın hastaneye götürülerek tedaviye alınıyor.

 “SİSTEM SAYESİNDE HASTA BİLGİLERİ DOKTORA ULAŞIYOR”

Felç geçiren hastaların takip ve tedavisinin yapıldığı İnme Merkezi hakkında bilgiler veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Nur Ögün, “İnme uygulaması Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneğinin de çok büyük desteği ile Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir hocamızın da desteği ile yapılan bir uygulama. Sağlık çalışanı “İnme 112” uygulaması ile hastayı sahada geliyor, görüyor. Hastayı gördükten sonra hastayla ilgili bilgileri giriyor. Hasta ile ilgili bilgileri gördüğünde en yakın inme merkezine mesaj gidiyor.  Hasta uygunsa hemen hızlıca alınıp geliniyor. Normalde 112 uygulamaları, hastaya en yakın merkeze götürür. Dolayısıyla bizde bölgedeki en uygun merkez olduğumuz için 112 hastayı direkt bize getiriyor. Hasta hakkında aşağı yukarı bilgimiz olduğundan hasta gelince acil zaten hazır, asistanlarımızın tamamı bu konuyla ilgili eğitimli. Hemen hızlıca hasta görüntülemeye alınıyor. Ardından hasta anjiyoya alınıyor. Bizde hemen peşinden gelip anjiyosunu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“TEDAVİDEN KİMSE MAHRUM KALMASIN”   

Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Nur Ögün, Batı Karadeniz’deki tek inme merkezi olarak hizmet verdiklerini vurgulayarak;  “Bu kadar büyük bir fırsatımız var Bolu’da. Buna rağmen ben en azından Bolu içinde biri inme geçirdiğinde tedaviden mahrum kalmamasını istiyorum. Aslında bu anlamda birçok şey yaptık. Kendi bütün çalışanlarımıza bilgi verdik. Sunumlar yaptık. Köroğlu Devlet Hastanesi 112 tamamen bu konuda bilgili. Bu sadece bize gelen hasta için geçerli. Yani hasta sağlık merkezine gelene kadar ki süreyi biz kontrol edemiyoruz. Bu süreyi kontrol edebilen hasta yakınları” ifadelerini kullandı.

HASTA VE HASTA YAKINLARI 122 HIZLICA ARAMALI

İnme geçiren hastaların ve hasta yakınlarına da tavsiyelerde bulunan Öğün; “Hasta ve hasta yakınları, hasta kendinde bir değişiklik fark ettiğinde, kolunda bacağında güçsüzlük, konuşma bozukluğu gibi belirtiler fark ettiğinde hemen 112 hızlıca aramalı. Hasta yakınları da böyle bir şey fark ettiğinde hızlıca hemen 112’yi ararlarsa hızlıca hasta bize ulaşır. Bize hastaların yarısı sahada gecikmiş olarak ulaşıyor. Yani sahaya geldikten sonra 112’nin aracına bindikten sonra ya da hastaneye geldikten sonra gecikmeleri minimuma indirmeye çalışıyoruz. Zaten bu konuda eğitimler ve arkadaşlar çok duyarlılar. İl Sağlık Müdürümüzün çok desteği var bu konuda. Yani her türlü desteği verdiler. Bu hastalar çok öncelikli, hızlıca alınıyor ve getiriliyor merkeze. Dolayısıyla burada hasta yakınlarının düşen şey, inme kliniğini fark ettikleri anda bu şikayetleri fark ettikleri anda hızlıca 112’yi aramaları gerekiyor. Benim istediğim budur. Hasta bize ulaşmadığı sürece bizim süper bir merkez olmamızın hiçbir anlamı yok.” diye konuştu. 
Etiketler: bolu haberler