Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“HALKIN VE DOĞANIN SESİNE KULAK VERİN!”

“HALKIN VE DOĞANIN SESİNE KULAK VERİN!”
TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, Ayman Yaylası mevkiinde yapılması planlanan taş ocağına karşı mücadele eden köylüler ile bir araya gelerek destek gösterdi. Perçin; "Bu alanda yapılacak taş ocağı çevreye telafisi imkânsız zararlar verir” diyerek uyarıda bulundu.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Seben Taşlıyayla Göleti’nin yakınındaki, Ayman Yaylası’nda yapılması planlanan taş ocağı için 16 Eylül sabahı 150 civarında ağacın kesildiği iddia edildi. Taş ocağı hakkında ise yayla halkı açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Son olarak TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu üyeleri taş ocağı için çalışma yapılan alanda inceleme yaparak, basın açıklaması gerçekleştirdi.

“KÖYLÜLER DEMOKRATİK TEPKİLERİNİ DİLE GETİRDİ”

TMMOB Bolu İKK Genel Sekteri Erol Perçin tarafından yapılan açıklamada, “Ülkemizin birçok yerinde değişik zamanlarda yaşanan sel, taşkın ve yangın gibi felaketlerde birçok insanımız hayatını kaybetmiş, birçok insanımız evinden olmuş, yurttaşlarımızın geçim kaynağı olan hayvanları ve tarım arazileri yok olmuştur. Son yıllarda yaşanan bu felaketlerin temel nedenleri, iklim değişikliğinden ziyade, insan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış su politikaları, merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir. Kaz Dağları’nda, Gölcük’te, Abant’ta, Salda Gölü’nde, İkizdere’de olduğu gibi Ayman Yaylasında da halka danışılmadan, bilimsel ve teknik gerçekler göz ardı edilerek tahribatın temeli atılmak istenmiştir. Ne var ki Ayman Yaylası köylüleri yaşamına, doğasına sahip çıkarak demokratik tepkilerini dile getirmiş, konuyu mahkemeye taşıyarak gerekli girişimlerde bulunmuşlardır” ifadelerine yer verildi.

“MÜCADELELERİ GELECEKLERİNE SAHİP ÇIKMA MÜCADELESİ”

Vatandaşların Seben Taşlıyayla Göletine karşı bir mücadele vermediklerinin altını çizen Perçin, “Proje muhatabı kurum tarafından geçtiğimiz günlerde ifade edildiği gibi, Ayman yaylası köylülerinin mücadelesi, Bolu Seben Taşlıyayla Göleti ve Sulaması Projesine karşı değil, bu projede kullanılacak ve merasının bitişiğinde planlanan taş ocağına karşıdır. Ayman yaylası köylülerinin mücadelesi, hâlihazırda farklı bir kamu kurumuna ait, herhangi bir ilave çalışma ve yatırım gerektirmeksizin mevcut alana 900 metre uzaklıktaki taş ocağının bu projede kullanılması içindir. Ayman yaylası köylülerinin mücadelesi yüzlerce yıllık geleneklerine, merasına ve geleceğine sahip çıkma mücadelesidir” dedi.

“UYARDIK, UYARMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Çevreye telafisi imkânsız zararlar veren bir anlayışın kabul edilemeyeceğini belirten Perçin; “Uyardık, uyarmaya devam ediyoruz. Bu alanda yapılacak taş ocağı telafisi mümkün olmayan tahribata yol açacaktır. Taş ocağı çalışmalarında açığa çıkacak, toz, gürültü ve titreşim ciddi çevresel kirlenmelere, hayvancılık veriminin azalmasına ve köylülerin yaşam konforunun bozulmasına neden olacaktır. Yine açılması planlanan taş ocağının 60 metre yakınında yer alan yüksek gerilim elektrik iletim hattının taş ocağı faaliyetlerinde zarar görmesi durumunda geniş ölçekli orman yangınlarıyla karşılaşılabilecektir. Taş ocağı için yüzlerce ağacın katledilecek olması bile ormanlık alanda yaşanacak tahribatın boyutunu göstermektedir. Unutulmamalıdır ki kamu kurumu faaliyetleri, halkın ihtiyaç ve çıkarları gözetilerek yürütülmelidir. Halkın yaşam hakkını ve sağlığını görmezden gelen, doğal yaşamı tehdit eden, çevreye telafisi imkânsız zararlar veren bir anlayış kabul edilemez. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları olarak yaşamı, doğası, merası ve geleceği için mücadele eden Ayman Yaylası köylülerinin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, yetkilileri yöre halkının ve doğanın sesine kulak vermeye, bu yanlıştan geri dönmeye davet ediyoruz. Yaşasın Ayman Yaylası köylülerinin mücadelesi! Yaşasın mücadelemiz!” şeklinde konuştu.

Etiketler: bolu haberler