Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

GÜNEY ÇEVRE YOLU İPTAL EDİLDİ

GÜNEY ÇEVRE YOLU İPTAL EDİLDİ
Bolu Platformu Güney Çevre Yolunun iptal edildiğini, “Bolu Platformunun İdare Mahkemesine yaptığı haklı başvuru, Güney Çevre Yolu yapım kararının iptal edilmesini sağladı. Davayı Bolu halkı kazandı” ifadeleriyle duyurdu.

Haber: Oğuzhan Eke

Uzun yıllardır hakkında farklı açıklamaların yapıldığı Güney Çevre Yolu hakkında Bolu Platformu tarafından yazılı basın açıklaması yapılarak, son gelişme duyuruldu. Yol çalışmasının iptal edildiğini belirten Platforum, “2015 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, Karayolları yol ağına alınan ve 2019 yılında yapımına başlanan Güney Çevre Yolu, Bolu İdare Mahkemesi kararı ile iptal edildi. Yapımı bittiğinde, pek çok tarım arazisini ve etrafındaki müştemilatı yok edecek olan Güney Çevre Yolu vatandaşın tepkisini çekiyordu. Bolu Platformu Üyeleri, Güney Çevre Yolunun geçtiği bölgede yaptığı inceleme ve köylülerle gerçekleştirdiği değerlendirme sonunda Güney Çevre Yolu’nun iptal edilmesi hususunu kamuoyunun gündemine taşıdı” denildi.

“YOLUN YAPIMININ DURDURULMASI İSTENDİ”

Konunun yargıya taşınması sürecini anlatılan açıklamada, “Bolu Platformu Üyeleri tarafından yolun faydaları ve zararları hususunda sürekli olarak, Köy ve Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Örgütleri ve Güney Çevre Yolu’nun güzergâhında bulunan köylüler ile konu enine boyuna tartışıldı. Yapılan istişareler sonunda Güney Çevre Yolu’nun çevreye vereceği zararın büyüklüğü Karayolları Genel Müdürlüğündeki yetkililere iletildi ve yolun yapımının durdurulması istendi. Ancak Karayolları yetkilileri konuya duyarsız kalınca, Bolu Platformu Avukatları; Av. Zuhal Demirci, Av. Ersin Tahir Yılmaz ve platform hukuk ekibinin çalışmaları ile konuyu yargıya taşıdı” ifadelerini kullandı.

“ÇED RAPORUNU ALMADIĞI ANLAŞILDI”

Yol yapımı için gerekli izinlerin alınmadığını dile getirerek, çevreye zararlarına dikkat çekilen açıklamda, “Yapılan çalışmalarda davaya konu olan Güney Çevre Yolu için Karayollarının alması gereken ÇED raporunu almadığı anlaşıldı. Ayrıca, yapılması öngörülen çevre yolu kenarındaki taşınmazların tarım arazisi olduğu, bu tarım arazilerinin farklı amaçla kullanılabileceklerine dair Toprak Koruma Kurulunun kararının olmadığı belirlendi. Bolu Platformunun gerçekleştirdiği araştırmalarda, yapılacak yol nedeniyle ekolojik dengenin büyük zarar göreceği ortaya kondu. Yapılan değerlendirmelerde Bolu ilinin ve Türkiye genelinin  bu yola ihtiyacı olmadığı gibi, Bolu turizmine ve şehir esnafına zarar vereceği belirlendi. Bolu Platformu, yaptığı tüm bu çalışmalar sonucunda Güney Çevre Yolu yapımının hukuka ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle 2019 yılında iptal davası açtı” kelimeleri kullanıldı.

“KÖYLÜLERİN YÜZLERİNİ GÜLDÜRDÜ”

İptal kararı ile bölgedeki vatandaşların mutlu olduğu ifade edilerek,  “Açılan söz konusu davanın 13.12.2021 tarihli karar duruşmasında, Mahkemenin atadığı bilirkişi uzmanlarının da mahkemeye sunduğu raporların müspet olması dolayısıyla, İdare Mahkemesi Bolu halkını haklı buldu.  Mahkeme, yol yapımının kamu yararı taşımadığı gerekçesi ile Güney Çevre Yolunun inşasına ilişkin alınan kararların iptaline hükmetti.Bolu İdare Mahkemesinin kararı özellikle Güney Çevre Yolu güzergâhında bulunun köylülerin yüzlerini güldürdü” açıklaması yapıldı.

“HER YÖNÜ İLE BOLU VE HALKIMIZIN YARARINA OLMUŞTUR”

İptal kararıyla ilgili açıklama yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, “Bolu Platformu Bolu sevdalılarından oluşan bir STK’dır. Bolu’muzu ve Bolu  halkını ilgilendiren her konuda önce çalışmalar yapıyor, konusuna göre kurullarımız ile istişare ederek kararlar alıyoruz. Davaya konu çevre yolunu duyduğumuzda da mahallinde incelemeler yaparak, yapılması planlanan yolun Bolu halkının menfaatine olmadığını, tarım arazilerini yok edeceğini, ekolojik dengeyi bozacağını gördük. Bunun üzerine Bolu Platformu ‘Güney Çevre Yolu İptali Gurubu’ tüm STK’lar Muhtarlar Dernek Başkanları, Çevre Muhtarlarımız ve Köylüler ile toplantılar yaptı. Konuyu platform hukukçuları ile de görüşerek hukuken haklı ve iptal talebimizin Mahkemece kabul edilebilirliğine inanarak bu davanın açılmasını sağladık. Karar her yönü ile Bolu ve halkımızın yararına olmuştur. Emeği geçenleri gönülden kutluyorum” dedi.

Etiketler: bolu haberler