Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

GRİP VE ZATÜRRE AŞISINA BÜYÜK TALEP

GRİP VE ZATÜRRE AŞISINA BÜYÜK TALEP
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından korunmak için insanlar kendilerince önlem almaya başladı. Korona virüs ile mücadele devam ederken, Bolu’da bu yıl grip ve zatürre aşısına büyük talep var. Salgın ve yaklaşan kış aylarıyla birlikte artacak grip ve zatürre vakaları için bağışıklık sistemlerini güçlendirici ilaçlara yönelen vatandaşlar eczanelerin yolunu tuttu. Grip ve zatürreden korunmak için aşıya talep yoğun olunca eczacılar çareyi isim listesi yaparak sıraya koymakta buldu.

Haber: Aslı Akış

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs bu yıl grip ve zatürre aşısına talebin artmasına sebep oldu. Bu yıl gripten korkan veya korona virüse iyi geleceğini düşünen vatandaşlar, grip ve zatürre aşısı olmak için eczanelerde adlarını şimdiden listeye yazdırdı.

Eczacı Meral Uslu, koronavirüs salgını nedeniyle aşılara aşırı talep olduğunun altını çizerek; firmaların talebi karşılaması durumda hastalara ulaştırılacağını kaydetti. Uslu; “Grip aşılarına her yıl bir talep oluyor. Bu sene Kovid-19 sebebiyle üzerimizde inanılmaz bir baskı hastalardan talep var. Daha çok orta yaş grubu ve yaşlılar endişe ediyor. Sürekli isim yazdırıyorlar. Ekim aynıda aşının geleceğine dair bir söylem var ama onunda ne zaman geleceği belli değil” şeklinde konuştu.

“İKİ TİP ZATÜRRE AŞISI VAR”

İki tip zatürre aşısı olduğunu belirten Eczacı Meral Uslu; “İki tip zatürre aşısı var; Polisakkarit Pnömokok Aşısı ve Konjuge Pnömokok Aşısı. Konjuge Pnömokok aşısı ömür boyu kalıcı bağışıklık sağlamaktayken Polisakkarit aşı ile kazanılan bağışıklık daha kısa ömürlüdür. 2 yaş gurubuna kadar devletimiz tarafından 2011 yılı itibariyle tüm çocuklar 13 suş içeren Pnömoni aşı takvimine alındı. 2011 doğumlu ve sonrası olan çocuklarımız koruma altında. 2 yaş üzerinde de bu aşı yapılabiliyor. Pnömoni aşısının ömür boyu koruyuculuğu var tek doz yeterli 2 yaş sonrasında. Birde 23 doz olan var suş içeren. Pnömoni 23’lerinde 5 yılda bir koruyuculuğu var. Her 5 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Şuan da her ikisine de çok fazla talep var. Ayda 1 ya da 2 tane bulunabiliyor. Serbest eczanelere vermiyorlar. Şuanda 13 olan doz, sağlık ocaklarında ücretsiz olarak halkımıza yapılabiliyor. Sadece 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara ücretsiz olarak yapılıyor” diye konuştu.

“KOVİD-19 VİRAL BİR ENFEKSİYONDUR”

Aşının tüm vatandaşlara uygulanması açısından gerekliliğine dair de bilgi veren Uslu; “Kovid-19 paniği nedeniyle bir sağlıkçı olarak yapılmasında fayda var. Artısı olacağını düşünüyorum. En azımdan Pnömo sebep olduğu enfeksiyonlara karşı korunduğu için kovid-19 ile karşılaşma riski olmaz. Kovid-19 viral bir enfeksiyondur. Burada bakterilerden kaynaklandığı için, bakterilerin topladığı enfeksiyonu önleyeceği için hekimlerimiz bu konuda daha sağlıklı karar verecektir” dedi.

“AŞIYA TALEP ÇOK”

Eczacı Meral Uslu, Aşı taleplerinin karşılanma süresi ile ilgili de konuşarak; “Grip aşıları ekim ayında gibi bir söylenti var. Türkiye Eczacılar Birliği yurt dışı ile görüşüyor. Bize gelen bilgi bu şekilde fakat net bir bilgi yok. İnsanlardan çok fazla talep var. Her gün listeye isim yazdırıyorlar. İnşallah aşı gelirde bizde halkımıza aşıyı yapabiliriz.

“65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIĞI OLAN KİŞİLERİN AŞISINI REÇETE İLE DEVLET KARŞILIYOR”

Devletin zatürre aşısında yaptığı katkı gibi risk gruplarına katkı yapabilir. Her sene ekim aylarında gelir, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin aşısını reçete ile devlet karşılıyor. Bunun dışında olan kişilerin aşıları ücretli olarak yaptırılıyor. Bu sene Pnömo gibi kendi de yapabilir” şeklinde konuştu.

AŞI SAYILARI YETERLİ DEĞİL

Uslu, yeterli sayıda aşı gelmesi temennisinde bulunarak; “Şuanda zatürre aşılarında yaşanan sıkıntı çok büyük. Aynı sıkıntıların grip aşısında da yaşanabileceğini düşünüyorum. Her sene firmalar talep üzerine aşıları üretiyorlar. Bu sene grip aşısına talebin ne kadar olacağını konusunda tahminde bulunmuşturlar. İnşallah yeterli miktarda aşı gelir, bizde hastalarımıza ulaştırabilelim” ifadelerini kullandı.

GRİP VE ZATÜRRE AŞISI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Halk arasından birbiri ile karıştırılan Grip ve zatürre aşıları arasındaki farkı da aktaran Meral Uslu; “Grip aşısı, solunum yoluyla olan enfeksiyonlarda ve viral enfeksiyonlarda bağışıklık sağlıyor. Zatürre aşısı ise akciğeri koruma amaçlı bir aşıdır. Akciğer intihaplarını önlemek için kullanılan aşıdır. Kovid-19’da akciğerlere iniyor. Akciğerlerdeki hasarı azaltmak için zatürre aşısı önem taşımaktadır” diye koştu.

Etiketler: bolu haberler