Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

GEÇMEYEN HASTALIK SOĞUK ALGINLIĞI MI İNFLUENZA MI?

GEÇMEYEN HASTALIK SOĞUK ALGINLIĞI MI İNFLUENZA MI?
Grip vakaları koronavirüsü geride bıraktı. İç hastalıkları Uzmanı Doktor Sevim Karaçay son haftalarsa sıkça görülen ve merak edilen influanza hakkında önemli bilgiler verdi.

Son zamanlarda ağır seyreden grip vakaları ile sağlık kuruluşlarında yaşanan yoğunluk yarı yıl tatilinin girmesiyle hafiflese de okulların tekrar açılmasıyla salgının artmasından endişe ediliyor.

Yaklaşık 3 yıl süren Pandemi sonrası maske takma kuralının ortadan kalkmasıyla beraber özellikle okulların açık olduğu dönemlerde grip vakalarının görülme sıklığı arttı.

İnfluenza salgınından söz eden uzmanlar özellikle bağışıklığı kuvvetlendirici besinler tüketilmesine öneriyorlar.

İNFLUENZA NEDİR?

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Sevim Karaçay sık olarak karşılaşılan hastalıkların başında olan İnfluenza ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karaçay ilk olarak İnfluenza’nın tanımını yaparak; “Halk arasında grip olarak tanımlanan hastalık tablosuna yol açar. Daha çok solunum sistemini etkiler. Tüm dünyada oldukça sık görülmektedir. Özellikle mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yerini aniden düşen hava sıcaklıklarına bırakmasının ardından İnfluenza ve nezle vakalarında artış gözlemlenmektedir” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DİKKAT

Karaçay, virüsün neden olduğu durumların yaratacağı semptomları da paylaşarak;  “İnfluenza, 3 farklı tipte influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında grip olarak da bilinen bu hastalık tablosu, çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda ani gelişen yüksek ateşle birlikte ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi güçlü olan birçok insanda tamamen semptomsuz veya hafif semptomlarla izleyen bu enfeksiyon, riskli grupta yer alan kişilerde yaşamı tehdit edici boyutta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hastalık durumunda ortaya çıkan belirti ve bulguları erken dönemde fark edebilmek oldukça önemlidir Ateş, öksürük, yaygın vücut ağrısı, halsizlik, yorgunluk, terleme, üşüme, kas ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı, geniz akıntısı ve nefes darlığı şeklinde belirtileri vardır. İfadelerini kullandı

“MASKE KULLANIMI ÖNEMLİ”

İnfluenza’nın bulaşma şekli ve ilerleme şeklini de belirten Karaçay, “Bulaşım şekli; Hava, temas, damlacık yolu ile olabilir. Virüsün bulaşıcılığı oldukça yüksektir ve salgınlara yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde çocuk, yaşlılar ve gebelerde ağır seyirli olabilir. Bu nedenle Hasta bireylerin izole edilmesi, maske kullanımı, mesafeye uyulması, aşılama ve sık sık ellerini yıkaması hastalığın yayılmasının hızının kesilmesinde önemli tedbirlerdir” diye konuştu.

“ÜST SOLUNUM YOLLARINI ETKİLİYOR”

İnfluenza, grip ve soğuk algınlığının ayrımının nasıl yapılacağını anlatan Karaçay; “Nezle ve İnfluenza arasında ki farkları şöyle anlayabiliriz. Soğuk algınlığı aynı anda birden fazla virüsün etken olduğu kompleks bir hastalık tablosudur. Üst solunum yollarını etkileyen bu viral enfeksiyon durumu genellikle grip ile benzer şikayetlere yol açabilir ancak görece daha hafif seyreden bir hastalıktır” açıklamasında bulundu.

“İNFLUANZA DA YÜKSEK SEYREDEN ATEŞE DİKKAT!”

Grip durumunda ilk belirtilerden biri yüksek ateş şikayetidir ancak soğuk algınlığında yüksek ateş, genel vücut ağrısı, yorgunluk ve öksürük gibi pek çok şikayet daha nadiren görülür. Soğuk algınlığı varlığında sıklıkla burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler meydana gelir. Hastalığın bulaş hızını azaltmak için grip durumunda istirahat ve doktora başvurup gerekli tedavilerin alınması oldukça önemlidir” dedi. 

Etiketler: bolu haberler