Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Fatma Kubilay" İstanbul Sözleşmesi kesinlikle uygulanmalı"

Fatma Kubilay
Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemine değinerek " 8 Mart, 364 günün 365'inci gün haykırılışıdır. Kadın eşit ve özgür bir birey olarak kabul edilmediği sürece hiç bir şey çözümlenmez. Kadınlar toplumsal hayatın dışında olmamalı ve içinde yer almalıdır. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği bu noktada önlenebilir." dedi.
Haber: S.Sevgül Kaba

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, "Sürekli olarak özel günlerde sesler yükseliyor. Fakat sonra her şey ne yazık ki  kabul edilen normale dönüyor.  Aslında böyle olmamalı arkası gelmeli" dedi. 

6284 SAYILI YASAMIZ  PEK ÇOK KONUDA YETERLİ  AMA UYUGULAMADA SIKINTI VAR 
Avukat Fatma Kubilay, 6284 sayılı yasanın pek çok konuda yeterli olduğunu fakat uygulamada sıkıntı olduğunu belirterek " Uygulamada  en büyük sıkıntı kolluk amiri tedbir kararı verdikten sonra mahkemelerin onaylaması noktasıdır. Örnek olarak , mahkeme şiddete maruz kalmış bir  kadına evin  tahsis edilmesi tedbir kararını vermiş  ama kolluk amirince  verilen uzaklaştırma kararı onaylanmamış işte o zaman evin kadına  tahsis edilmesinin   bir anlamı kalmıyor. Kişinin telefonla  aramaması  ve rahatsız etmemesi diye bir tedbir  kararı varsa  seni seviyorum yada ben eve gelmek  istiyorum diye mesaj bile atması bence tedbire   aykırılıktır. Çünkü karşı taraf  mesajla ve arayarak rahatsız ediyor. Bu durumun tedbire  aykırılık  olarak kabul edilmesi gerektiğini  düşünüyorum. Çoğunlukla bu olaylar uygulamada  tedbire aykırı bir durum olarak kabul edilmiyor." ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİRİ EĞİTİM MADDELERİNİN YASAL DÜZENLEMELERE KOYULMAMASI

Fatma Kubilay, anaokullarından itibaren tüm müfredatlar da toplumsal cinsiyet  eşitliği noktasında  derslerin verilmesi gerektiğini ve uzmanlarca hazırlanan kaynaklarla birlikte çocuklara verilmesini , özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim müfredatına koyulması noktasında düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

KADIN KONUK EVLERİ ARTTIRILMALI VE REHABİLİTE MERKEZLERİ KURULMALI

Kubilay, kadınların korunması noktasında konuk evlerinin arttırılması gerektiğini ve acımasızca şiddet uygulayan kişilerin rehabilite merkezlerinde tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak" Acımasızca saldırı uygulayan kişilerin  rehabilite merkezlerinde  tedavi edilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu şiddetin neden gerçekleştiği bunun arkasında  ne olduğunun  araştırılması ve tedavi edilmesi gerekiyor. Şiddet sadece fiziksel değil psikolojik  olarak çok fazla uygulanıyor. Kadınları koruma noktasında  kadın konuk evleri daha fazla arttırılıp  geliştirilebilir. Kadın konuk evleri ve şiddet önleme merkezlerinin  her ilde olması  gerekiyor. Şiddet önleme merkezlerinde psikolojik , ekonomik ve hukuki konularda kadınlara yardım  yapılıyor. Şiddet önleme merkezlerinde  çalışan personellerin  arttırılması gerekiyor. Özel güvenlikle birlikte bence kolluk gücünün de orada merkezde olması gerekiyor. " dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KESİNLİKLE UYGULANMALI
Avukat Fatma Kubilay, İstanbul sözleşmesinin kesinlikle uygulanması gerektiğini söyleyerek "  Türkiye Cumhuriyeti Devleti İstanbul Sözleşmesine ilk imza atan  devlettir. İstanbul Sözleşmesine göre bu sözleşmeyi  imzalayan  devletin  her türlü şiddetin önlenmesi konusunda devletin tüm kurumlarıyla  gerekli  önlemleri alması ve yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor. Devlet tüm kurumlarıyla koordine bir şekilde çalışarak  şiddet önlenecek ve  zaman içinde artışı da azalacaktır." ifadelerini kullandı. 
Fatma Kubilay , 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemine değinerek" Kadına karşı her türlü ayrımcılığın  ortan kalktığı  kadının birey olarak var olduğu özgürlüklerinin  kısıtlanmadığı  şiddetin ve istismarın önlendiği bir  ülke istediğimizi belirtiyorum ve mücadeleye devam diyorum . Tüm ülkelerden önce bize bütün haklarımızı veren Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü  saygıyla ve minnetle anıyorum" dedi.