Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ESNAF BAYRAM ÖNCESİ UMDUĞUNU BULAMADI

ESNAF BAYRAM ÖNCESİ UMDUĞUNU BULAMADI
Her yıl Ramazan Bayramı öncesi yaşanan bayram alışverişi yoğunluğu bu yıl korona virüs salgını ve 4 günlük açıklanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte Bolu’daki birçok esnafı da etkiledi. Yukarı Çarşı’da yoğun iş yapan sektörler 4 günlük açıklanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte bayram alışverişlerinde büyük durgunluk yaşandığını söylediler.


Özel Haber: Aslı Akış

Ramazan Bayramı'nda 81 ilde sokağa çıkma yasağı açıklaması; bayram öncesi salgın krizini telafi etmeye hazırlanan esnafı olumsuz etkiledi. Hal böyle olunca bayram öncesi yoğun iş yapan birçok sektör alınan bu karardan olumsuz etkilendi. Bayram öncesi yoğun bir mesai içine giren birçok sektör bulunuyor. Bu sektörlerin başında giyim, ayakkabı satan işletmeler ile terziler geliyor. Bayram öncesi yoğunluk yaşanan bu işletmelerde uzun bir süredir Koronavirus (Kovid-19) salgınından dolayı hareketsizlik günler yaşanıyordu.

“ESNAF ÇOK BÜYÜK ŞEKİLDE ETKİLENDİ”

Ramazan bayramı öncesinde büyük bir durgunluk olduğunu ve bunun bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağına bağladıklarını ifade eden Yılmazalar Giyim sahibi Erol Yılmaz; “Korona virüs salgınından dolayı normal olarak bayram öncesi çok durgun geçiyor. Tabi bu sıkıntılar esnafı çok büyük şekilde etkiledi. Bu etkilemenin sebebi hala sürüyor. Bizi uzun süredir açığız ve açık olmamıza rağmen işlerimiz çok durgun. Bu 4 günlük sokağa çıkma yasağından sonra bunun daha da düzeleceğini düşünüyoruz. İnşallah bir an önce bu korona virüs salgınının son bulmasını diliyorum. Esnaf için de bekleyip göreceğiz inşallah iyi olacak” şeklinde konuştu.

“GEÇEN YIL BAYRAM ÖNCESİ İLE BU YIL ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR”

Hazır giyim ile tüm sektörlerin işlerinde büyük düşüş yaşandığını da belirten Erol Yılmaz; “Geçen yıl bayram öncesi ile bu yıl arasında dağlar kadar fark var. Geçen yıl her şey çok normaldi. Tabi cirolarımız artmıştı. Bu yıl öyle değil tam tersine herkes eksiye girdi. İnsanlara ürünlerini aldılar ama ürünlerini satmak için müşteri yok. Şu anda bekleyip görmekten başka çaremiz yok. 3 günlük bir zamanımız kaldı. Bayramdan sonra hayırlısı ile dükkânımızı açıp beklemeye devam edeceğiz. Süreç sadece giyim sektöründe değil bütün sektörlerde bu şekilde ama yukarı çarşı olarak hepimizin düşüncesi daha iyi olacağı yönünde bayramdan sonra. Tüm vatandaşların ramazan bayramını da kutlarım. Dilerim bu salgını da biran önce atlatıp normale döneriz” ifadelerini kullandı.

“BAYRAM ÖNCESİ DURGUNLUK YAŞANIYOR”

Korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında ramazan bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla vatandaşların bu ramazan bayramında alışveriş yapmayı tercih etmediğini söyleyen Yaman Kundura sahibi Murat Yaman; “Geçmiş yılara göre işlerimizde büyük ölçüde düşüş yaşandı. Yukarı çarşının hali ortada. Sokaklarımız maalesef boş. İnsanlar haklı olarak korktukları için evlerinden çıkamıyorlar.  Bayrama iki gün kalmışken yukarı çarşının çok hareketli olması lazım. İnsanlara çarşıda geçerken birbirlerine çarpması lazım. O halde olurdu bizim çarşımız. Tabi bizde etkileniyoruz. Bu bayramda sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi de özellikle daha çok etkiledi alışverişi. Durgunluk var. Son bir haftaya kadar daha iyi durumdaydık. Sokağa çıkma yasağının duyulması ile birlikte de çarşı sakinledi” diye konuştu.                                                             

“AVANTAJIMIZ YUKARI ÇARŞIMIZ AVM’LER GİBİ KAPALI DEĞİL”

Bayramdan sonra işlerinin düzeleceğine dair umudu olan Yaman; “Bayramdan sonra işlerimizin düzeleceğine dair umudumuz var ama bu birden olabilecek bir süreç değil. İnsanlar mümkün olduğunda kalabalıktan uzaklaşmaya çalışıyorlar. Bizim avantajımız çarşımız açık AVM’ler gibi kapalı değil. Daha havadar daha alışveriş yapmaya olanak sağlayan bir çarşı, o yüzden umutluyuz. Tabi insanlar korktuklarından dolayı bizde etkileniyoruz esnaf olarak” dedi.

“İŞLERİMİZ %50 ORANDA AZALDI”

Bayram öncesi yoğun iş yapan Yukarı Çarşı esnafı Mutlu Terzi sahibi Fatma Karabaş; “Küçük esnaf olarak zor durumda olduklarını ve devletten yardım beklediklerinin altını çizerek; “Geçen yıla göre %50’den fazla maalesef bizim de işlerimiz azaldı. Sadece şu anda maske dikiyoruz. Maskeden dolayı para kazanıyoruz. Bayram öncesi yoğunluğumuz yok, kimse gelmiyor. Hiçbir işi yetiştiremezdik şu anda annemle ikimiz çalışıyoruz, işlerimiz düştü” şeklinde konuştu.

“DEVLETİMİZDEN DE YARDIM BEKLİYORUZ”

Maddi anlamda zor durumda olduklarını söyleyen Karabaş; “Bayramdan sonraki süreçte düğünlerde yapılamadığı için yine aynı oranda işlerimiz az olacağını düşünüyorum. Bizlerde maddi açıdan zor durumdayız. Kiramızı bile karşılayamayacak durumdayız. Ama bir şekilde atlatacağız inşallah. Devletimizden de yardım bekliyoruz. Küçük esnafa el atılması gerek. Şu anda küçük esnafa bir destek olmadığını görüyorum. İnşallah yakın zamanda yaparlar diye düşünüyorum. Sesimizi duyarlar umarım küçük esnaf olarak” ifadelerini kullandı.