Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ESKİ BİNALARIN GÜÇLENDİRMELERİ NE KADAR DOĞRU YAPILDI?”

“ESKİ BİNALARIN GÜÇLENDİRMELERİ NE KADAR DOĞRU YAPILDI?”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilimizdeki eski yapı stoku ve binaların hasar tespit çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. Başkan Özcan, 1999 depreminden sonra güçlendirilmesi yapılan binaların ne kadar sağlıklı yapılar olduğu konusundaki endişesini de dile getirdi. Özcan; “Eski binaların güçlendirmelerinin ne kadar doğru yapıldığı belli değil. Özellikle orta hasarlı binalarda güçlendirme yapılırken, o zamanki uzmanlar, ‘güçlendirmenin ne kadar işe yarayacağı ancak bir sonraki depremde anlaşılabilir’ demişler” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu’nun olası bir depreme hazır olup olmadığı ve acil eylem planı bulunup bulunmadığına dair de bilgiler veren Başkan Özcan, “Depreme Hazırlık Komisyonu’ kurduklarını ve komisyonun gerekli çalışmaları gerçekleştirdiğini söyledi.

 “22 OKUL BİNASI GÜÇLENDİRİLDİ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Eski Belediye Başkanı Yüksel Ceylan döneminde yaptırılan 1999 depremi sonrasında hazırlanan raporla ilgili bilgiler vererek; “Bolu, deprem geçirmiş bir şehir. Dolayısıyla deprem sırasında hasar gören binalar, zamanında devletin yetkili kurumları tarafından tespit edilmişti; hangi binalar az hasarlı, hangileri güçlendirildi, o kayıtlar elimizde. Eski Belediye Başkanımız Yüksel Ceylan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne yaptırılan bir çalışma var; o çalışmanın sonuçları da Alaaddin Bey’in ilk döneminde gelmiş. Orada, 125 adet binanın riskli olabileceği öngörülmüş. Ancak bu rapor ne kadar sağlıklı, bunu tartışmak lazım. Sadece binanın statik projesi ve mimari projesine bakarak simülasyon yöntemi ile ölçmüşler, böyle bir kanaate varmışlar. Ancak gelip binada numune almamışlar. O tarihte tapu, bu binalara şerh konulmasına izin vermemiş. Dolayısıyla bu binalar hasarlı mıydı, değil miydi? O ayrı bir konu, net bir şey söyleyemiyoruz. Bunun dışında hasarlı okullarımız ve kamu binalarımız vardı. Onların 22 tanesi güçlendirildi. Şuanda sıkıntılı bir okul binasının kalmadığı söylendi” ifadelerini kullandı.

“BİNALARIN YAKLAŞIK %70’İ 1999 DEPREMİNDEN SONRA YAPILMIŞ”

Konutların yüzde 70’inin depremden sonra yapıldığını belirten Başkan Özcan; “AFAD ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile istişare içerisinde çalışılan ‘Depreme Hazırlık Komisyonu’nu kurduk. Çok kapsamlı bir hasar tespit çalışması yapılmadı. Şöyle bir avantajımız var; Bolu’daki binaların yaklaşık %70’i 1999 depreminden sonra yapılmış. 1998’de statik yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yapılmıştı. Dolayısıyla teknik elemanlarımız, 1998’den sonra yapılan binalar ile ilgili çok ciddi bir risk öngörmedi. Geçen yıl bir değişiklik daha yapıldı; 2019 Ocak ayından itibaren yapılan binaların depreme dayanıklılığı çok daha fazla. 1980’li yıllarda yapılan binalar için net bir şey söylemem söz konusu değil ama 1998’den sonra yapılan binalar için çok ciddi bir kaygı olmadığını söylüyorlar” diye konuştu. 

 “HASARLI BİNALARIN YIKILMASINA TEŞVİK EDERDİM”

Başkan Özcan 1999 depreminde binaların güçlendirme yapılarak yıkılmamasını geriye dönük en büyük üzüntüsü olarak ifade etti. Özcan; “Bolulular olarak yıkılmamış binaları kurtarmaya çalıştık. Ben o zaman belediye başkanı olsam, riskli olabilecek binaları güçlendirmek yerine bunların yıkılmasına teşvik etmeyi tercih ederdim. Çünkü benim yeni binalarla ilgili bir kaygım yok. Şurada bir iş merkezi temeli atıyoruz. Kullanılan demir ve betonun kalitesine bakarsanız, eski binalara göre ne kadar avantajlı olduğunu görürsünüz. Ancak eski binaların güçlendirmelerinin bile ne kadar doğru yapıldığı belli değil. Özellikle orta hasarlı binalarda güçlendirme yapılırken, o zamanki uzmanlar, ‘güçlendirmenin ne kadar işe yarayacağı ancak bir sonraki depremde anlaşılabilir’ demişler. Epoxy diye bir yöntem ile betonu yapıştırmaya kalktık. Şimdi bakıyorum, ne kadar komik bir işlemmiş ama birçok binada bu işlem yapıldı” şeklinde konuştu. 

“1999 SONRASI YAPILAN BİNALAR İÇİN KAYGIM YOK”

12 Kasım 1999 depremi öncesindeki binalarla ilgili kaygısı olduğunu dile getiren Başkan Özcan; “1999 sonrası binalar için kaygım olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Binaların kontrolü Yapı Denetim Bürolarına bırakılmış. Ancak biz belediye olarak Bolu’daki tüm binaları imkânlarımız ölçüsünde denetliyoruz. Projeye uygun mu? diye bakıyoruz. Var gücümüzle bu konuya ağırlık veriyoruz” dedi.

“DEPREM KONUSUNDA BÜTÜN SIRLAR ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL”

Bolu’nun birinci derecede deprem bölgesinde yer alması ve yaşanabilecek büyük bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Başkan Özcan, depreme hazırlık ile ilgili komisyonu kurduklarını aktararak; “İçerisinde Türkiye’nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu fayı güneyimizden geçiyor. Bu fay geçmişte çok büyük depremler üretmiş. Bundan sonraki süreçte de üretmeye devam edecek. 20 yıl önce yaşanan depremin ardından büyük bir deprem yaşamadık, bir enerji birikmesi gerekiyor. Ancak bizim hazırlıklı olmamız lazım. Bilim adamları yakın zamanda Bolu için büyük deprem beklemediklerini söylüyorlar. Ancak olmayacak anlamına gelmiyor. Deprem konusunda bütün sırlar çözülmüş değil. Depreme Hazırlık Komisyonu’muzda arkadaşlarımız çalışıyor. Bu komisyonda belediye meclis üyelerimiz, üniversitemizden, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ve AFAD’dan temsilciler var. Ancak yeterince aktif çalışmadıklarını görüyorum. Önümüzdeki hafta arkadaşlarımızı bir toplantıya davet edip, ne durum olduğumuzu masaya yatıralım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“ZABITA EKİPLERİ DENETLEME YAPIYORLAR”

Zabıta ekiplerinin özellikle giriş kattaki iş yerlerini denetlediğini de kaydeden Özcan;  “Kesilmiş bir kolon olup olmadığını gözlemlemeye çalışıyorlar. Şuana kadar böyle bir veri yok ama benim talimatım doğrultusunda zemin kattaki iş yerleri; kahvehaneler ve büyük mağazaların yer kazanmak için kolon kesimi yapılıp yapılmadığına bakıyorlar. Tabi zabıta memurlarımız teknik personel değil. Bir kolon kesildiğinde onu nasıl gizlediklerini televizyonlarda görüyoruz. Orada kolon olduğunu kimse anlamıyor. Evlerin içinde yapılmış tadilatlar var. Bu tadilatların tamamını kontrol edebilmemiz mümkün değil. Çünkü sürekli insanların evine gidip bakmamız lazım, yasa bize böyle bir imkan vermiyor. Ancak, resmi olarak bize başvurularsa, ‘evimde şu şekilde bir tadilat’ yapmak istiyorum derlerse görebiliriz” diye konuştu. 
Etiketler: bolu haberler