Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Erhan Bayram " 20 bin atama sayısı çok yetersizdir"

Erhan Bayram
Ataması yapılmayan öğretmenler Türk Eğitim Sen Bolu Şubesini ziyaret etti. Şubat ayında 20 bin atamanın yetersiz olduğunu söyleyen öğretmenler, ek atama yapılması için Türk Eğitim Sen Genel Başkanından destek istedi. Ataması yapılmayan öğretmenler illerde eş zamanlı olarak basın açıklama yapacaklarını söyleyerek, sendikadan destek talep ettiler.
Ziyaretlerinden dolayı öğretmenlere teşekkür eden Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Erhan Bayram, 20 bin öğretmene atama müjdesinin kamuoyunda duyurulmasının atama bekleyen genç öğretmenlerle alay etmek olduğunu dile getirdi.

“20 BİN ATAMA SAYISI ÇOK YETERSİZDİR”

500 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu öğretmenin atama beklediğini belirten Erhan Bayram; “500 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu öğretmenin atama beklemektedir. 20 bin atama sayısının çok yetersizdir. Öğretmen olmak için yıllarca dirsek çürüten, imkânsızlıklar içinde okulunu bitiren meslektaşlarımız mezun oldular ama önlerine çıkan yığınla engeli aşmak için hâlâ mücadele ortaya koyuyorlar. Ataması yapılmayan öğretmenlerimizin sorunları kangrene dönüştü acil çözüm bekliyorlar.

Sayıştay’ın 2019 MEB Denetim Raporu’nda öğretmen ihtiyacının 138 bin 393 olarak belirtildiğini, buna karşın norm kadro fazlası öğretmen sayısının 45 bin 141 olarak tespit edildiğini söyleyerek, 81 bin ücretli öğretmenin görev yaptığı bir ülkede hiç kimsenin öğretmen fazlalığından söz edemez” diye konuştu.

“500 BİN MEZUNUN BİRİKMİŞ OLMASININ SORUMLUSU ASLA GENÇLERİMİZ DEĞİLDİR”

Kimi öğretmenlerin, ataması yapılmadığı için zorunlu olarak farklı mesleklere yöneldiklerine dikkat çeken Erhan Bayram; “Kimi öğretmenler, ataması yapılmadığı için zorunlu olarak farklı mesleklere yöneliyor. Polis olmak için, mağazada tezgahtar olmak için ya da ailesinin tarlasında rençber olmak için eğitim fakültesi diplomasına gerek yok. Dolayısıyla; Eğitim fakültesi mezunları pek tabii ki öğretmen olarak istihdam edilmek zorundadır. 500 bin mezunun birikmiş olmasının sorumlusu asla gençlerimiz değildir. Bu tablonun mesulü; yıllardır plansız-programsız şekilde, yerel/siyasi kaygı ve beklentilerle eğitim fakültesi açan, fakülte kontenjanlarını da yine buna göre belirleyenlerdir” ifadelerini kullandı.

“ASIL MÜJDE 60 BİN ATAMA YAPMAKTIR”

“20 bin öğretmene atama müjdesi diye kamuoyunda duyurmak atama bekleyen genç meslektaşlarımızla alay etmektir” diyen Bayram; “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı’nda sadece İstanbul’da çalıştırılan ücretli  öğretmen sayısı 21 bin idi. 2021 yılı için açıklanan 20 bin atama yalnızca İstanbul’a yetebilecektir. Yapılacak olan 20 bin atamanın bırakın öğretmen ihtiyacını gidermeyi bu yıl emekli olan meslektaşlarımızın oluşturduğu boşluğu bile doldurmayacağı görülmelidir. Asıl Müjde 60 bin atama yapmaktır. Kaldı ki, yüz yüze eğitimin sağlıklı yürütülmesi için daha fazla öğretmen ataması yapılmalıdır” şeklinde konuştu.