Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ERDEM BEBEK SUDA DOĞDU

ERDEM BEBEK SUDA DOĞDU
Bolu'da yaşayan ve hamileliğinin ilk gününden itibaren bebeğini suda doğurmak isteyen ebe Hasret Ayvalı’nın (30) bu dileği gerçek oldu. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesinde hizmete sunulan Hidroterapi Eşliğinde Travay (Suda Doğum) Ünitesi’nde doğum havuzunun ilk vakası olan Ayvalı, doktor gözetiminde suda doğum yaptı.

Haber: Aslı Akış

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum Ve Çocuk Ünitesi ‘Hidroterapi Eşliğinde Travay (Suda Doğum) Ünitesi’nde ilk suda doğum gerçekleşti. Hasret Ayvalı, kendisi için çok güzel bir tecrübe olduğunu belirterek, Erdem adını verdiği minik oğluna sarılarak ile mutlu ve heyecanlı olduğun söyledi.

Hasret Ayvalı, gebelik sürecini Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi Op. Dr. Bekir Gülaç’ın takibinde geçirdi. Hamileliği rahat geçen ve normal doğum yapması planlanan Hasret Ayvalı eşi İsa Ayvalı’nın da tanık olduğu doğumla 3 kilo 165 gram ağırlığında, Erdem adını verdikleri erkek bebeği dünyaya getirdi.

“ÇOK GÜZEL BİR TECRÜBE”

Hasret Ayvalı, Bolu'da bir ilk olan suda doğum yöntemiyle çocuğuna kavuştuğunu ifade ederek; “Normal doğum istiyordum ama bu süreç nasıl geçer acaba normal doğum yapabilir miyim nasıl olur şeklinde kaygılarım vardı.  Suda doğumda ilk bana nasip oldu. Benim için çok güzel bir tecrübe. Doğum sürecini yönetmem için yardımcı olan bir yöntemdi suda doğum. Şu da yadsınamaz ki sadece alet değil ekibimizin emeği hepsinden önemliydi.

“TRAVAY YÖNETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Travay sürecinde ağrıyı yönetebilmek normal doğum içim en önemli olan durum. Travayın yönetimi aşamasında kasları gevşetmek açısından suyun çok önemi var. Benim için çok iyiydi. Ağrı toleransımı çok çok yukarılara çekti.  Doğuma çok yardımcıydı. Ama dediğim gibi ekip arkadaşlarım kesinlikle benim en büyük şansımdı.

“ÖZEL HASTANEYİ DÜŞÜNMEDİM”

Ebe olarak hastaneye ilk geldiğim ve çalışmaya başladığımda çok üst seviyelerde kaliteli bir hizmet verdiğini görmüştüm. Çok şükür şanslıydım. Özel hastane seçeneğini hiç düşünmedim çünkü özel hastaneden daha iyi şartlarda bir hizmet veriyor hastanemiz. Suda doğum çok önemli, doktorum ve ebe arkadaşlarım muhteşemdi.  Travay sürecini ve doğum aşamasını çok rahat geçirdim.  Kanımdan canımdan biri çok mutluyum ve heyecanlıyım. “şeklinde konuştu.

“TARİFSİZ BİR DUYGU YAŞIYORUM”

İlk bebeklerini kucaklarına alan Hasret Ayvalı’nın eşi İsa Ayvalı ise; “doğum benim için bir ilkti, suda doğum olması Bolu için bir ilk. Suda doğuma benim eşlik etmem hepimiz için bir ilk oldu. Tarifsiz bir duygu yaşıyorum” dedi.

“BOLU’DA UYGULANMIŞ OMASI BÜYÜK ŞANS”

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi Op. Dr. Bekir Gülaç, suda doğumun pratik anlamda kendisi içinde bir ilk olduğunu vurgulayarak; “Suda doğum hidroterapi eşliğinde travay dediğimiz bir yöntem. Son dönemlerde normal doğuma teşvik etmek amacıyla bakanlığın uyguladığı bir program şu anda. Türkiye’de yaklaşık 11 ilde yaklaşık 13 merkezde kurulmuş olan bir doğum ünitesi. Bolu’da bunun uygulanmış olması bizim için büyük bir şans. İstanbul’da sadece bir tane devlet kuruluşunda var.

Suda doğumun faydalarına baktığımızda, hastanın ağrılarını hafifletmesi ile birlikte doğum sürecini kısaltan, hastanın ağrılara dayanıklılığını da artıran, aynı zamanda doğum ile ilgili sıkıntıları da azaltan bir yöntem. Kesi ve yırtıklar gibi durumları azaltıyor. Bu şekilde bir konforu mümkün.

“SUDA DOĞUM HERKESE UYGUNDUR DEMEK ÇOK DOĞRU OLMAZ”

Her hasta suda doğum için uygun bir hasta gurubu değildir. Özellikle iri bebekler, gelişme geriliği olan bebekler, tansiyonu yüksek, kalp hastası, astımı olan hastalar, bebek ile ilgili ciddi problemlerin olduğu durumlarda suda doğum çok uygun olmayabiliyor. Suda doğum herkese uygundur demek çok doğru olmaz. 

“BENİM İÇİNDE İLK DENEYİM SUDA DOĞUM”

Oldukça mutluyuz çünkü kendi hastanemizde Türkiye’deki, birçok yere göre Bolu’da başlatılmış olması bizim için de büyük bir şans. Kendi ebemizde uygulamış olmamız da büyük bir şans. Oldukça mutluyuz. Bu konuda başhekimliğimiz ve il sağlık müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Benim içinde ilk deneyim suda doğum. Daha öncesi teorik olarak sıkça gördüğümüz bir tablo ama pratik anlamda bizim de ilk deneyimimiz oldu” ifadelerini kullandı.