Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

DÜNYA KANSER GÜNÜNDE FARKINDALIK OLUŞTURULDU

DÜNYA KANSER GÜNÜNDE FARKINDALIK OLUŞTURULDU
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü “4 Şubat Dünya Kanser Günü” etkinliği kapsamında Cadde AVM’de stant açtı. Her yıl olduğu gibi 4 Şubat Dünya Kanser gününe dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına çalışmalar yapıldı.

HABER: ASLI AKIŞ

Etkinliğe Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz, Bolu İl Sağlık müdürlüğü personeli katıldı.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi tarafından, AVM’de hizmet veren mağazalar gezilerek kanser konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca vatandaşlara rozet ve broşür dağıtıldı.

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle açıklamada bulundu. Özsarı; “Kanser  % 90-95 oranında çevresel faktörlere bağlı oluşur. Bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmeleri kanserin kontrolünde önemli rol oynar. Erken teşhisin bu kadar önemli olduğu bir hastalık için zaman kaybetmeye değmez, korkuyla yaşanmaz” dedi.

Halk Sağlığı Başkanı Uzm. Dr Süleyman Özsarı, Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu vurguladı.

“KANSER % 95 ÇEVRESEL FAKTÖRLERDEN OLUŞUYOR”

Özsarı; “ Kanser  % 90-95 oranında çevresel faktörlere bağlı oluşur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı ve güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanserin ortaya çıkışının önlenebildiği, sağlıklı yaşam davranışları ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak kişinin yaşam kalitesine çok şey katabilir ayrıca kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi de artmaktadır” diye konuştu.

Süleyman Özsarı, bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmeleri kanserin kontrolünde önemli rol oynadığını 4 Şubat’ın bu bilinci ve kanser farkındalığım oluşturmak amacıyla “Dünya Kanser Günü” olarak belirlendiğini söyledi.

ÖZSARI YEDİ UYARIYA DİKKAT ÇEKTİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanserin erken belirtisi olarak kabul ettiği yedi uyarı işaretine dikkat çeken Halk Sağlığı Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, idrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler, kapanmayan yaralar, anormal ve beklenmedik kanama, akıntı, memede ve vücudun başka bir yerinde kitle, hazımsızlık ve yutma güçlüğü, inatçı öksürük, siğil ve benlerde değişme belirtilerinden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişinin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Ücretsiz kanser tarama programları ile erken teşhis ve tedavi imkanı sağlandığını belirten Özsarı; “Erken tanı konulan kanserlerin tedavilerinin kolaylaşacağı, kişilerin yaşam sürelerinin ve kalitelerinin artacağı bilinmelidir. Kanser taramaları, kanser erken tanı, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimlikleri aracılığıyla sürdürülmektedir. Meme kanseri tarama programının 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri tarama programının 30-65 yaş ve bağırsak kanseri tarama programlarının 50-70 yaşta yapılıyor.  Erken teşhisin bu kadar önemli olduğu bir hastalık için zaman kaybetmeye değmez, korkuyla yaşanmaz”  şeklinde konuştu.