Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“DİPLOMA VERMEYİZ, YAŞAM ARKADAŞI VERİRİZ”

 “DİPLOMA VERMEYİZ, YAŞAM ARKADAŞI VERİRİZ”
Türk Eğitim Derneği (TED), özel okul sektörünün nitelikli gelişimine katkı sağlamak amacıyla mevcut okullar için Türk Eğitim Derneği Akreditasyon ve Danışmanlık Projesi kapsamında Bolu Öncü Koleji'yle işbirliği yaptı.

Haber: Tuğra Gülen

Türk Eğitim Derneği, kurumsal değerlerinin ülke genelinde yaygınlaşmasını artırmak ve özel okul sektörünün nitelikli gelişimine katkı sağlamak amacıyla mevcut okullar için Türk Eğitim Derneği Akreditasyon ve Danışmanlık Projesi’ni başlattı. Bu kapsamda Bolu’nun nitelikli eğitim kurumlarından Öncü Koleji ile eğitim danışmanlığı işbirliği yapıldı.

Öncü Koleji bahçesinde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu yanı sıra, Öncü Koleji Kurucusu Önder Tonyalı, Bolu Öncü Koleji Kurucu Temsilcisi Egemen Tonyalı, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Gençliğin nitelikli eğitimini önceliğine alan iki kurum, Bolu’da dünya standartlarında bir eğitim için çalışacak. Bu kapsamda eğitim danışmanlığının nasıl uygulanacağı, bu hizmetin öğrencilere kazandıracaklarına dair Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve Bolu Öncü Koleji Kurucusu Önder Tonyalı’nın katılımlarıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

“23 YILLIK BİR ŞİRKETİZ”

Toplantıda konuşan Önder Tonyalı; “Bu işi daha önce 20-25 sene başka kurumumuzda aynı ismi taşıyan Öncü Eğitim’de de yaptım. 23 yıllık bir şirketiz biz. Başka bir firmayla bir süre birlikteliğimiz oldu. Çok şeyler öğrendik. Ama bu işin tepesinde bulunan devletimizin, cumhuriyetimizin değerlerinden biri olan bir okulla beraber uzun yıllar yaşasın istedik. Düzce’ye de Bolu’ya da önümüzdeki yıllarda bu süreçlerin tamamlanacağını düşünüyoruz. 2 vakıfla beraber ülkemize iyi nesiller yetiştirilsin diye düşünüyoruz. İftiharla söyleyebilirim ki okullarımızdan mezun olanların çocukları artık bu okulda okumaya başladı. Okullarımızdan mezun olan öğretmenlerimiz bu okullarda öğretmenlik yapmaya başladılar. Aidiyet duygusu inşallah uzun yıllar içerisinde olur. Bizim için bu dünyada bir eser bırakabilmek bu kurumun yüzyıllar boyu yaşayabilmesi, ülkemizde çünkü medreseler, köprüler kalıcı eserlerdir. Bu eserler medreseler, eğitim kurumları öbür taraftan sanat eseri olan köprülerdir. Öbür taraftan da ibadethanelerdir. Bunlardan bir tanesi de okullardır. Yüzyıllar boyu kalırsa biz de bu insanlığa hizmet etmiş oluruz. Başkanıma buralara geldiği için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ OKULUN YARATICILIĞINA İNANIRIZ”

Tonyalı’nın ardından açıklama yapan Türkiye Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, okulun yaratıcılığına inandığını ifade ederek; “İş birliği yaptığımız değerli ailemize teşekkür ediyorum. Çünkü zorlu bir süreçten bahsediyoruz. Bir TED çatısı altına girmek çok katı kuralların içine girmektir. Ben TED genel başkanıyım. Benim çocuklarıma dahi 1 TL indirim yok. Kendi evladım bile milli eğitim bakanlığı sınavı ile girdi. Bizde her şey standarttır. Şeffaf ve açık bir sistem ile yaparız. Biz okulun yaratıcılığına inanırız. Her gün test yapılan, test ile tost arasına sıkıştırılmış bir nesneye inanmayız. Ülkenin koşulları, algı koşulları bunu yok saymamızı gerektirmez ama bir çocuğun artık sadece akademik zekayla değil, dünya da kültürel ve sosyal zekasının en az onunki kadar, hatta kat kat fazla önemli olduğunun bilincindeyiz” dedi.

“BİZ BÜTÜN OKULLARIMIZI SIFIRDAN YAPTIK”

Selçuk Pehlivanoğlu, daha önce eski bir okula TED adı vermediklerine değinerek; “Biz şuan itibari ile bu okulumuzda 2 aydır Türk Eğitim Derneğinin herhangi bir okuluna uygulanan her şeyde iş birliği yapıyoruz. Öğretmen seçimleri, kadrolarımızı eğitim süreçleri ve okulun üretme süreçleri. Çünkü biz okullarımızdaki eğitim kadrolarımıza inanırız, kalıplarımızı koyarız ama onların fark yaratmasını bekleriz. İkinci aşamada ise bunları uluslararası programlar ile destekleriz. Bugün Türkiye’de birçoğunun akreditasyonu biz olan uluslararası programa biz sahibiz. Biz milli ama uluslararasılaşmış bir eğitim süreci götürürüz. Bu süreçte biz bugüne kadar değerli ortaklarımızla, kurucularımızla bir araya gelene kadar hiçbir eski okula TED adı vermemiştik. Biz bütün okullarımızı sıfırdan yaptık. Bizleri ikna etmeleri sebebiyle bir akreditasyon sürecine geçirdik. Bu akreditasyon süreci bir olmaz. TED’in kademeli olarak hedeflerine gitme sürecidir. Bazı noktalarda okul bizim hedeflerimizin üstündedir. Bu okulda bu süreçte zorlanacağımızı ne Bolu’da ne de Düzce’de düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENLERİMİZ DE EĞİTİM PROGRAMINA DAHİL OLDU”

Selçuk Pehlivanoğlu, bütün TED okullarında aynı programların uygulandığından bahsederek; “Buradaki evlatlarımıza da ölçme sınavları yapıyoruz. Öğretmenlerimiz de eğitim programlarımıza dahil oldular. Bu süreçte 1. Günden itibaren herhangi bir TED okulundaki uygulanan tüm programlar burada da uygulanıyor. Bir akreditasyon sürecinde olmak TED’in 32 başlıkta yaptığı denetim ve gelişim sürecinin dışında olmak manasında değil. Bazı alışkanlıkların dönüşmesi, öğretmenlerin yaklaşımları ve üretkenliğinin değişmesi çok önemlidir” dedi.

“VELİLER BİZİM İÇİN VELİNİMET DEĞİL, PAYDAŞTIR”

Selçuk Pehlivanoğlu, öğretmen merkezli bir okul olduklarının altını çizerek; “Türkiye’de maalesef velilerimiz en iyi okulun kendisine en fazla bilgi veren okul olduğunu düşünür. Bizde velilerin koridorlara girmesi yasaktır. Okula güveniyorsa çocuğunu verir. Veliler bizim için velinimet değildir, paydaştır. Velilerimiz bize ve öğretmenlerimize güvenirlerse bize çocuklarını verirler. Biz öğretmen merkezli okullarız. Bizde sistemi öğretmenlerimiz ve müdürlerimiz götürür. Onların hayalleri ve gayretiyle çocuklarımızı bulundukları özellikleri en üste çıkarmayı hayal hedefimiz var. Bizim için önemli olan şuanda TED okullarında ve yeni sistemde 35 bin öğrencimiz var. Bu 35 bin öğrencimizin kendi özellikleriyle en üst seviye de olup olmadığıdır. Biz çocuklarımızın nereye girdiğinden çok nasıl kazandığına ve nasıl çıktığına bakarız. Bu sebepten dolayı da Türkiye’de ki en büyük 350 bin kişilik aileyiz” diye konuştu.

“BİZLER DİPLOMA VERMEYİZ”

Selçuk Pehlivanoğlu, hedeflerinin mutlu insan yetiştirmek olduğunu aktararak; “Bizler diploma vermeyiz. Biz yaşam arkadaşı veririz. Bu çok kolay bir şey değil. Bizim işimiz başka okullarla rekabet etmek değildir. Bizim işimiz kendi mevcuttaki ilimizi yaratma gayretidir. Bu süreçte öncü okullarımız zaten büyük bir fedakarlıkta bulunacaklar. Çünkü kendi isimlerini değiştirerek, TED Bolu koleji olarak yolumuza devam edeceğiz. Bizim hedefimizin 1.’si insan yetiştirmek, 2.’si mutlu insan yetiştirmektir” dedi.

“BİR EĞİTİM KURUMU %50 İNDİRİM YAPIYORSA ÖĞRETMENİNİN PARASINI ÖDEYEMEZ”

Son olarak özel okullara getirilen KDV indirimi hakkında da konuşan Pehlivanoğlu; “KDV aynı servis ve yemek gibi iade edilecek. Kayıt yaptıran velilerinki de iade edilecektir, edilmesi de gerekir zaten. Maliye Bakanlığı %10 burs ve indirimin üstündekilere KDV faturası kesme mecburiyeti getirir. KDV’yi ödersiniz. Bu KDV indiriminde buna dikkat edilmesi gerekir. Burada bir tartışma konusu yok. Türkiye’de her şeyde olduğu gibi bazı şeyler spekülasyon haline getiriliyor. Çocuğun okula giderse sağlığından olur algısı, ikincisi bu paralar iade edilecek mi edilmeyecek mi? Bir rekabet var. %40 yaparım, %50 yaparım, hiç almam. Holding olabilir. Holding der ki: Ben 1 yıl süspanse ediyorum. Bir eğitim kurumu %50 indirim yapıyorsa emin olun öğretmeninin parasını ödeyemez veya ödemiyordur. Bir veli özel okula çocuğunu niye veriyor? Daha yetkin, akademik, sosyal ve kültürel kazanıma sahip olsun diye veriyor. Bunu öğretmen ve imkanlar veriyor. Okulların imkanları veriyor. Öğretmen mutsuz olursa, okul sağlaması gereken imkanlardan uzak kalırsa o zaman velinin özel okulu tercih etmesinin hiçbir anlamı kalmaz. İadeler noktasında şunların tartışma konusu olduğu kanaatinde değilim: KDV, yemek, servis. Bizim bazı okullarımızda bazı veliler servis paralarını almak istemediler. Bunların servis şoförlerine verilmesini istediler, öyle yaptık. Makul bir jesti de yapmasını biz okullarımıza öneriyoruz. %3’ü iyi kullanmasını öneriyoruz. Bununla ilgili bir tartışma yoktur. Sayın bakanımız da açıkladı. Bakanlığımız bunu bire bir takip ediyor” ifadelerini kullandı.