Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“DEVLET MALINA ZARAR VEREN KİŞİYE, İŞLEM YAPABİLECEĞİZ”

“DEVLET MALINA ZARAR VEREN KİŞİYE, İŞLEM YAPABİLECEĞİZ”
Bolu Belediyesi Zabıta Müdürü Hakan Yılmaz, zabıtanın ceza işlem yetkisinin genişlemesine ilişkin bilgi vererek, “Vatandaşımız aracıyla dubanın üzerine çıktı. Biz bunu tespit ettik, eskiden buna işlem yapamıyorduk ancak yapmış olduğumuz yenilikle, dubanın üzerinde duran ve devlet malına zarar veren kişiye, işlem yapabileceğiz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Meclisi Ağustos Ayı 2’nci Oturumunda alınan kararla Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin yetkilerinde artış yaşandı. 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi kapsamında yapılan değişikliklerle, zabıta ekipleri işlem yapabilecek. Bolu Belediyesi Zabıta Müdürü Hakan Yılmaz da Mecliste onaylanan yeni yönetmelik hakkında detaylı bilgi vererek, vatandaşları bilgilendirdi.

“ZABITA HUZURU SAĞLAYABİLMEK İÇİN GÖREVLİ KOLLUK KUVVETİ”

Zabıtanın görev tanımını yapan Yılmaz, “Zabıta bölgesinde toplumun huzurunu, esenliğini, sağlık şartlarını sağlayabilmek için Devlet tarafından alınmış bütün uygulamaları, kuralları yerine getirmekle görevli belediyeye ait özel bir kolluk kuvveti” dedi.

“DEVLETİMİZİN GENEL YETKİYİ ZABITAYA VERDİ”

Yılmaz, zabıtanın son düzenlemelerle yetkilendirildiğini ifade ederek, “2021 yılında Devletimizin çıkarmış olduğu zabıta yönetmeliğinde yeniden kaldırım işgalleri, otobüs durakları işgalleri, yük indirme bindirme işgalleri, yeşil alan işgalleri, engelleri araç park yerleri işgalleriyle ilgili genel yetki zabıtaya verildi. Artık burada kendisi bizzat kişiler hakkında cezai işlem uygulayabilecek. Daha sonrasında 2016 yılında çıkarılmış kabahatler talimnamesi var. Bolu Zabıta Müdürlüğü Kabahatler Talimnamesi, bunu okuduğumuzda bazı maddelerin yasada olduğu, bazı maddelerin ise işlevlerini yitirdiğinden dolayı kendimizce Zabıta Müdürlüğü olarak bir çalışma yaptık. Sahada karşılaştığımız zorluklarla ilgili yeni eklemeler yaptık. Bunlar bize direkt yetki vermese de yüzde 95 delillendirilmesi, fotoğraflanması, üst yazısının yazılması, encümene sevk edilmesi olayı bizde.  Ancak karar makamı encümen. Encümenden çıktıktan sonra cezai işlem şeklinde dönüşüyor” diye konuştu.

“DEVLET MALINA ZARAR VEREN KİŞİYE, İŞLEM YAPABİLECEĞİZ”

Yapılan değişiklikleri örnek vererek anlatan Yılmaz, “Diyelim şehrin bir tarafında duba işlemi yaptık. Trafik için gerekli olan bir işlemdi. Vatandaşımız aracıyla dubanın üzerine çıktı. Biz bunu tespit ettik, eskiden buna işlem yapamıyorduk ancak yapmış olduğumuz yenilikle, Meclisimizden çıkan kararla dubanın üzerinde duran ve devlet malına zarar veren kişiye, işlem yapabileceğiz. Bir örnek daha vereyim, tünel içerisinde motosiklet ve motosikletle geçen kişiler var. Levhalar asılı, her şey tamam ancak altı dolu bir maddesi yoktu. Bu yeni yönetmekle bu maddeyi de ekleyerek, yaklaşık 45-50 tane madde… Elimizi kolaylaştıracak, sahada bizi güçlendirecek maddelerle ilgili işlem yapmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“CEZA YAZMAK İÇİN YAPIYORUZ, KESİNLİKLE DEĞİL”

Değişikliklerin kullanımının kötü bir amacının olmadığının altını çizen Yılmaz, “Bu şu anlama gelmesin sakın, Zabıta Müdürlüğü olarak biz, ‘Ceza yazmak için yapıyoruz’ kesinlikle değil. Biz cezayı en son sistem olarak uyarılardan sonra yapmayı düşünüyoruz. Bizim buradaki amacımız şu, bunu tekrar haline getiren, uyarılara rağmen bu işleri yapmayan kişilere karşı elimizin kuvvetli olup, işlemlerimizi daha rahat yapabilmek açısından böyle bir maddeye ihtiyaç duyduk” şeklinde konuştu.

“BİZ ONLAR İÇİN VARIZ”

Zabıtanın, vatandaşın emrinde olduğunu belirten Yılmaz, şu şekilde konuştu:

“Biz her zaman buradayız. Vatandaşlarımızla varız. Bu çıkan yönetmelik kesinlikle ceza anlamına gelmesin. Biz sadece kurala uymayan kişilere bu cezaları uygulamakla görevliyiz. Kurallara, uyan, sisteme uyan kişilerle bizim bir şeyimiz yok, biz onlar için varız. 153, 444 26 58 her zaman onların emrinde.”  
Etiketler: bolu haberler