Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

DEV MANTAR TESİSİ TÖRENLE AÇILDI

DEV MANTAR TESİSİ TÖRENLE AÇILDI
Bolu Belediyesi tarafından kurulan Türkiye’nin tek alanda en çok mantar üretiminin gerçekleştirildiği ‘Mantar Üretim Tesisi düzenlenen törenle açıldı.


Haber: Oğuzhan Eke – Yasin Celal Torun

Bolu Belediyesi tarafından, Karacasu yolu üzerinde kurulan, 13 dönümden fazla alanı kaplayan 39 çadırlık mantar üretim tesisinin açılışı görkemli törenle gerçekleştirilirdi. Törene, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye başkan yardımcıları, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, siyasi parti il başkanları, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mantar üreticileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törende Bolu Belediye Başkanı Özcan kültür mantarı üretim tesisi hakkında bilgiler verdi.

 “ÖNEMLİ SORUNUN TORFLA OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Mantar üretim işine nasıl başladıklarını anlatan Belediye Başkanı Özcan, “Biz bu işe, Fatih kardeşimizin önerisiyle girdik. Bolulu bir kardeşimiz ve mantarcılık bölümü mezunu. Üniversite eğitimini zaten bunun üzerine almış. Bana bir gün projeyi açıkladı. ‘Mantar Bolu’da yaygın bir ürün değil’ dedi.  ‘Ama iklim şartlar, Bolu’nun büyük şehirlere olan mesafesi dolayısıyla, mantar üretimini burada yapabilir miyiz?’ Sonrasında biz, bu kooperatifimizi kurduk. İlk olarak deneme amaçlı üniversite ile ortak ürettik. Baktık bunu başarabiliyoruz. Sonrasında geçmişte bu işten zarar edenlerin, niye zarar ettiklerine baktık ve önemli sorunun torfla olduğunu gördük” dedi.

“ÜRETİM MERKEZİ BURASI OLACAK”

Her türlü hazırlıklarını yaptıklarını belirten ve Kıbrıscık’ta kurulacak torf üretim tesisine de değinen Başkan Özcan, “Torfta bir tekel olmuş Türkiye’de. Yani ihaleyle bile mal alamıyorsunuz. Kara düzen bir çalışma var. Tesisler çok eski, çoğundan çıkan torf hastalıklı olarak geliyor. Biz o yüzden yeni bir tesis kuralım dedik, işte Kıbrıscık’ta bu tesisimizi kuruyoruz. Nasip olursa önümüzdeki ay deneme üretimlerine başlayacağız. Her şeye hazırlıklı girdik. Bu işe giren küçük üreticilere biz kooperatif olarak alım desteği vereceğiz dedik. Bu ilk olarak Kalıcı Konutlar’daki, atıl durumda olan iş yerlerinde başladı. Sonra mezbahandaki odaları mantar odaları haline getirdik. Orada devam ettik. Şimdi Seyit Köyü’nde bir yer daha kiraladık, orada da devam ediyoruz. Ama ana üretim merkezi burası olacak” diye konuştu.

“8 BUÇUK TL’DEN ALIM GARANTİSİ VERİYORUZ”

Alandaki çadır sayısına ilişkin bilgi veren Özcan, “Şu an bulunduğumuz alanda 39 çadırımız var. Bunların 21 tanesi kooperatifimize ait. Kooperatif bunu üreticiyle anlaşarak yaptı. Yani belli bir miktar depozito aldı, o depozito ile bunu yaptı. Şimdi buradan mantar çadırı alanlar, istediği anda yatırdığı depozitoyu aynen almak suretiyle bırakabilecek. Ama ben kimsenin kolay kolay bırakacağını zannetmiyorum. Çünkü buradaki sistemimiz şu; üreticiye kompostu veriyoruz, ilacını veriyoruz, torf toprağını veriyoruz, her şeyi veriyoruz. Gerekirse işçi desteği de veriyoruz ve kilosunu 8 buçuk TL’den alım garantisi veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“SON TEKNOLOJİ KLİMALAR VAR”

Mantar üretiminin detaylarını aktaran Özcan, “Gerçekten bu işe bakarsanız, gerçekten bu işe emek nasıl para kazandığını göreceksiniz insanların. Burada kazanılanların tamamını üreticimizle ve çalışanımızla paylaşma peşindeyiz. Burası Türkiye tek bir anlan en büyük üretim tesisi. Burası yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip. İçeride ranzalar var, son teknoloji klimalar var. Kameralar var, dolayısıyla anlık ölçümleri yapılıyor hem ısının hem nemin. Anlık ölçümler sonunda, o çadırda iyi gitmeyen bir şey olursa ısı anlamında, nem anlamında, direkt üreticiye mesaj gidiyor. Diyor ki, ‘Senin çadırında 17 derece olması gereken ısı, 20 dereceye yükseldi. Buna müdahale eder misin?’  Tüm bunlar düzgün yapılabildiğinde, yaz döneminde üretim yüzde 35’lere kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

20 BİN LİRA KAR

Başkan Özcan, alanda üretim yapan bir vatandaşı sahneye davet ederek, ne kadar mantar ürettiğini ve ne kadar kazandığını söylemesini istedi. 5 buçuk ton civarında üretim yaptığını dile getiren üretici, net olarak 20 bin 680 lira kar ettiğini söyledi.

MANTAR İKRAM EDİLDİ

Özcan’ın konuşmalarının ardından protokol üyelerinin katılımıyla kurdele kesimi gerçekleştirildi. Törende katılımcılara mangalda közlenen mantarlardan da ikram edilirken, Özcan bir üretim çadırında incelemelerde bulundu.

Etiketler: bolu haberler