Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“DEPREMDEN GEREKLİ DERSİ ALMADIK”

“DEPREMDEN GEREKLİ DERSİ ALMADIK”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İstanbul’da meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremin ardından tekrar gündeme gelen deprem önlemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremden gerekli dersin alınmadığını söyleyen Özcan, imar barışı ile ilgili yasayı da eleştirdi. Özcan, imar barışı yasasının, sonuçları düşünülmeden çıkartıldığını ifade etti.

Özcan ayrıca, başkanlığı döneminde deprem güvenliği olmayan binaların inşasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İstanbul’da meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Depremden gerekli dersin alınmadığını ifade eden Başkan Özcan, “Toplum olarak depremden gerekli dersi almadığımızı görüyorum ve eleştiriyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yaptığım yaklaşık 8 yıl boyunca özellikle her 12 Kasım günü 12 Kasım depremine atfen, depremi unutmaya başladığımızı, almamız gereken önlemleri almadığımızı devlet olarak, yerel yönetimler olarak, ifade ettim. Aradan geçen 20 yılda toplum bunu unutmuş. Bir kentsel dönüşüm başlatılmıştı. Bolu ondan hiçbir zaman nasibini alamadı. Bizden önceki yerel yöneticilerin, sayın belediye başkanının tavrından dolayı. Ama Türkiye genelindeki kentsel dönüşümün amacı neydi? Depreme karşı dayanıksız konutları ortadan kaldırıp, depreme dayanıklı binalar oluşturmaktı. Ama bu da amacın dışına çıktı, daha çok ranta dayalı, rantı yüksek bölgelerde kentsel dönüşüm yapıldı.” diye konuştu.

“Benim dönemimde deprem güvenliği olmayan binalar yapılmayacak”

Başkanlığı döneminde deprem güvenliği olmayan binaların inşasına izin vermeyeceklerini ifade eden Özcan, “İstanbul’da yaşanan deprem bize o eski korkularımızı yeniden hatırlattı. Şunu özellikle söylüyorum, deprem konusunda çok hassasım. Biz o süreci yaşadık, ben o süreçte belediye meclis üyesiydim. Yeni seçilmiştim. O günlerde neler yaşandığı benim hala hafızamda taptaze duruyor. Dolayısıyla benim dönemimde Bolu’da deprem güvenliği olmayan binalar yapılmayacak. Bunu özellikle söylüyorum.” dedi.  

“Böyle bir yasa olmaz”

İmar barışı yasası ile ilgili eleştirilerde de bulunan Başkan Özcan şöyle devam etti; “Depremi unuttuk derken, son çıkan imar barışı ile ilgili yasayı hatırlatmak isterim. O yasa Türkiye’deki bütün belediyelerin elini kolunu bağladı. Burada her önüne gelen belli bir para yatırmak suretiyle, yapı kayıt belgesi aldı. Burada bu yapı kayıt belgesi alınırken, sorulan soru şuydu; burada bir depremde bu bina yıkılırsa, sorumlu kim olacak? Sorumlu vatandaştır denildi. Böyle bir yasa olmaz. Depremle ilgili en büyük sıkıntı Türkiye geneli ve Bolu’da çıkartılan, sonuçları düşünülmeden çıkartılan sadece para elde etmek için çıkartılan, devletin kasasına para girsin düşüncesi ile çıkartılan imar barışı yasası. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Buradan başlamak gerekiyor.”

“Güçlendirilen binalar ne kadar sağlıklı?”

1999 depreminden sonra Bolu’da güçlendirilmesi yapılan binaların ne kadar sağlıklı yapılar olduğunu da tartışmak gerektiğine dikkat çeken Özcan, konuşmasının sonunda şunları söyledi; “Bolu’muzda son yıllarda yapılan binalarda deprem güvenliği açısından bir sorun olmadığını düşünüyorum. Burada 1999 depremini yaşamış 2 depremi yaşamış çok sayıda bina var. 1999 depreminde Bolu’daki binaların %43’ü az hasar, orta hasar ve ağır hasar almıştır. Çok azı ağır hasar olarak belirtilmişti. Çok azı yıkıldı. Sonrasında orta hasarlı olan veya az hasarlı olan binalar güçlendirildi. Mesela bunların içinde eski adliye binası da vardı. Yetkililer orada bize dedi ki, 1999 yılında binanın güçlendirilmesi bile hatalı yapılmış. Bu durumda diğer güçlendirilmesi yapılmış olan binaların ne kadar sağlıklı olduğunu da tartışmak lazım. Yüksel Ceylan döneminde Boğaziçi Üniversitesine kapsamlı bir araştırma yaptırılmıştı. Bu araştırmanın sonuçları Alaaddin Yılmaz döneminde açıklanmadı. Üzülerek söylüyorum. O rapor bugün ortada yok, belediyenin arşivinde de yok. O rapor elimizde olmadığı için Bolu’daki binaların eskiden kalmış olan binaların ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz.”