Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇOK ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM, MİLLET DEVLET’E GÜVENMİYOR”

“ÇOK ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM, MİLLET DEVLET’E GÜVENMİYOR”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tüm televizyon kanallarında ortak yayımlanan, “Tek Yürek Türkiye” canlı yayınına ilişkin, “115 milyar lira para toplandı. Zaten 85 milyar TL’sini Devlet, Devlet’e vermiş. Çok üzülerek söylüyorum bunu, millet Devlet’e güvenmiyor” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Depremden etkilenen bölgelerin desteklenmesi ve yeniden kalkındırılmasına destek olmak amacıyla, tüm televizyon kanallarında canlı yayımlanan, “Tek Yürek Türkiye” kampanyası düzenlendi. Basın toplantısı düzenleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yardım kampanyasına ilişkin değerlendirme yaptı.

“MİNİMUM 60-65 MİLYAR DOLAR”

Yıkımın yaşandığı bölgenin yeniden inşası için gereken miktarı paylaşan Başkan Özcan,  “Depremin maliyetiyle ilgili de bütün Türkiye’nin merak ettiği konuyla ilgili birkaç gündür çalışıyorum. Şu anda oradaki uzmanlar, diyorlar ki ‘Bölgede 50 adet bina yıkıldı veya ağır hasarlı olduğu için yıkılacak. Basit bir hesap yaparsanız 50 bin tane binada ortalama 10 tane daire olduğunu düşünürseniz, sizin sadece 500 bin tane daireye ihtiyacınız. Bunun içinde hastanesi yok, adliyesi yok, kamu binaları yok. 500 bin daireyi, ortalama 130 metrekare brütten düşünürseniz, sadece 500 bin daireyi yapmanın maliyeti 650 milyar katrilyon TL, eski parayla. Yani Dolar olarak düşünürseniz de 34 milyar Dolar. Sadece bu kadar daireyi yapmanın maliyeti... Bunun içine altyapıyı, kanalizasyonu, yağmurlama hatlarını, su şebeke sistemlerinin çekilmesini, fiber optik kablonun, enerjinin harcayacağı paraları düşünürseniz, bu yaklaşım, minimum 60-65 milyar Dolar’ı buluyor” dedi.

“TOPLAM 115 MİLYAR LİRA PARA TOPLANDI”

Başkan Özcan, kampanyada toplanan paranın, gerekene göre az olduğunu belirterek, “Bağış kampanyası yapıldı. Toplam 115 milyar lira para toplandı. Bu bugünkü kurla yaklaşık 8 milyar Dolar’a geliyor. Ben size ne dedim az önce, bunların yapılması altyapısıyla birlikte minimum 60-65 milyar lirayı bulacak. O da bugünün parasıyla birlikte. Dün akşam toplanan 8 milyar Dolar” diye konuştu.

“85 MİLYAR TL’SİNİ DEVLET, DEVLET’E VERMİŞ”

Toplanan yardımın büyük bölümünün Devlet kurumları tarafından yapıldığını söyleyen Özcan, “Üzülerek söylüyorum, bu toplanan paranın ilk aklıma gelenlerini hesapladım, zaten 85 milyar TL’sini Devlet, Devlet’e vermiş. 89 buçuk milyar mı tam rakam, 90 milyar. Yani sadece 25 milyar lira dışarıdan para toplanabilmiş, kamu kurumu olmayanlardan. 30 milyar TL Merkez Bankası bağış yapmış. Merkez Bankası bağış yapar mı? Merkez Bankası’nın parası zaten Türkiye’nin parası... Ziraat Bankası 20 milyar TL. Vakıf 12 milyar TL. Halk Bankası 7 milyar TL. Bir de bunların katılım bankaları var. TMSF, zaten bizim, Devlet’in parası. Türk Hava Yolları, kimin Devlet’in... Türk Telekom, özelleştirilmişti Devlet’e geçti tekrar” ifadelerini kullandı.

“DÜN TOPLANAN PARA 8 MİLYAR DOLAR DEĞİL, 2 MİLYAR DOLAR”

Özcan, toplanan miktarın 2 milyar Dolar olduğunu söyleyerek, “Dün toplanan para 8 milyar Dolar değil, 2 milyar Dolar. O kadar bütün Türkiye’yi ayaklandırdılar. Üzülerek söylüyorum ama herkes ‘Çok büyük bir para toplandı, millet Devlet’e sahip çıktı.’ Çok üzülerek söylüyorum bunu, millet Devlet’e güvenmiyor. Güveniyor olsa çok çok daha büyük yardımlar yapılması lazım. Ahbap’a, Haluk Levent’e duyulan yardımın yarısı Devlet’e duyulmuyor” şeklinde konuştu.
Etiketler: bolu haberler