Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÇOCUKLAR ‘ERGOTERAPİ’ İLE ENGELLERİNİ AŞIYOR

ÇOCUKLAR ‘ERGOTERAPİ’ İLE ENGELLERİNİ AŞIYOR
BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu, Ergoterapi hakkında bilgiler verdi. Kemaloğlu; “Ergoterapi, her yaştan bireyi bütüncül olarak değerlendiren ve tedavi veren bir meslek gurubu. Özel öğrenme güçlüğü, disleksi tanılı çocuklarımıza tedavi veriyoruz” dedi.


Haber: Aslı Akış

Karacasu beldesinde bulunan ve Türkiye’nin birçok yerinden tedavi için gelen hastalara hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinde, Ergoterapi ünitesinde, gelişim geriliği, dikkat eksikliği, otizm, öğrenme güçlüğü bulunan çocuklar, ünitedeki bir odada oluşturulan terapatik ürünler eşliğinde günde 45’er dakika Ergoterapist eşliğinde tedavi ediliyor. Ergoterapi ünitesinde, sağlık sorunları bulunan çocukların tedavisinin yanı sıra çocukların günlük hayattaki yaşam aktivitelerinin de geliştirilmesi amaçlanıyor.

Fizik Tedavi Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu, temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılarak bağımsızlık kazanmalarını sağlamak olan Ergoterapi’nin çocuklar ile her yaş grubuna da uygulanabildiğini söyledi.

“DİSLEKSİ’DE EN ÖNEMLİ PROBLEM GÖRSEL ALGI”

Ergoterapist Ebru Nur Kemaloğlu; “Ergoterapinin her yaştan bireyi bütüncül olarak değerlendiren ve tedavi veren bir meslek gurubu olduğunu belirterek; “Kişi bize geldiği zaman biz kişiyi hem fiziki hem duyusal hem bilişsel olarak değerlendiriyoruz. Akabinde de günlük yaşam aktivitelerini analiz ediyoruz. Günlük yaşam aktivitelerinde tespit ettiğimiz problemlere yönelik her kişiye özgü birebir müdahale planı oluşturuyoruz ve ünitemizdeki alanlar ile materyaller vesilesiyle tedavimizi gerçekleştiriyoruz. Fizik tedavi hastanemizde özel öğrenme güçlüğü, Disleksi tanılı çocuklarımıza tedavi veriyoruz. Çocuklarımız bize geldiği zaman psikiyatri servisinden tanılarını alıyorlar ve Disleksi tanısı ile geliyorlar biz de çocuğu bütüncül olarak değerlendiriyoruz. Disleksi’de en önemli problemlerimizden biri görsel algılama oluyor. Görsel algılamaya yönelik ünitemizde aktiviteler gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.  

“YİĞİT BOLU’DA ERGOTERAPİ ALAN İLK ÇOCUĞUMUZ”

Tuna Yiğit Ak’ın 7 ay önce hastaneye başvurduğunu ifade eden Ebru Nur Kemaloğlu Disleksi tanısı konulan çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Kemaloğlu; “Hiç harfleri okuyamıyor, karıştırıyordu ve yaşıtlarına göre okuma ve yazmada problemler vardı. İkinci sınıf olmasına rağmen okuma yazmayı bir türlü gerçekleştiremiyordu. Hiçbir yerde de buna uygun tedavi alamıyordu. Ailemiz Disleksi derneğine gittiler. Disleksi derneğinden ailemize Ergoterapi alması gerektiği söylendi ve ailemiz bizi bu şekilde buldu. Yiğit, baktığımız zaman ilk örneklerimizden. Çünkü öğrenme güçlüğü olan çocuklar özel eğitim ve özel yerler dışında hiçbir yerde tedavi alamıyorlar.

“BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Fizik tedavi hastanemiz sağlık alanı içinde kamuda Ergoterapi bu hizmeti veren bir hastane. Biz bir ilki gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili de bu çocuklara bir faydamız dokunsun diye projeler yapmak istiyoruz. Ergoterapi Türkiye’de yeni bir meslek olduğu için yeni yeni biliniyor ve gelişiliyor. Onun için biz bu çocuklarımız ulaşmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan Tuna Yiğit Ak Bolu’da bu şekilde tedavi alan ilk örneklerimizden. İnşallah diğer çocuklarımıza da faydamızın dokunmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“ HIZLA İLERLEME KAYDETTİK”

Ergoterapi ünitesinde çocuğu tedavi gören Zeynep Ak, Ergoterapi’nin çocuğunun gelişimi için büyük bir şans olduğunu belirterek tedaviden olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Ak; “ 2 yıl önce Disleksi yani özel öğrenme güçlüğü tanısı aldık. 1,5 yıl kadar Ergoterapiden habersiz çalışmalarımız oldu. Destek ve özel eğitim aldık ancak çok fazla bir yol kat edemedik. Çok uğraşmamıza rağmen 1,5 yılda harfleri bile tanıyamıyor, unutuyorduk. Ergoterapi çalışmalarından sonra 29 harfi tanıyabilir hale geldik.  Heceleri oluşturduk, kelimeleri okumaya başladık. Açıkçası başlarken düşünmediğim bir hızla ilerleme kaydettik.

Disleksi tanısı almış çocuklarına ailelerine özellikle ifade etmek istiyorum; bu çocukları lütfen yaftalamayalım. Çünkü bu çocuklar harfleri yanlış, ters yazıyorlar. Çocukları bunları dikkatsizlik ya da tembellikten yapmıyorlar. Çocukların özel eğitim alması gerekiyor. Aileler bu süreci çok iyi yönetmeliler. Biz Ergoterapi ile çok büyük gelişmeler sağladık. Türkiye’de inşallah bu konuda özellikle kamuda bu çalışmalar artar” ifadelerini kullandı.

“ERGOTERAPİ DİSLEKSİDE EN ÖNEMLİ BASAMAKLARDAN BİRİ”

AK, Ergoterapi’nin Disleksi de en önemli basamaklardan biri olduğunun altını çizerek;  “Biz her türlü yolu denediğimiz halde fizik tedavide aldığımız kazanımları maalesef o hızla alamadık. Hastane başhekimi, ebru hocamız ve yönetime teşekkür ediyorum. Onların sayesinde biz bugün okuma yazmayı öğrendik. Bu benim için çok büyük bir mutluluk.

“AİLELER PEŞİNİ BIRAKMAYIN BU İŞİN ÇÖZÜMÜ VAR”

Çocuğunuzun okuyamadığını, yazamadığını gördüğünüz zaman çok üzülüyorsunuz. Zekâ ile ilgili bir sorunları yok her şeyin farkındalar. Bu çocuklar çok bilinçli, sosyal becerileri yerinde, kişisel bakımlarını yerine getirebiliyorlar ve aile içinde ilişkileri çok güzel ama iş okula geldiği zaman okuma yazma yok. Aileler peşini bırakmayın bu işin çözümü var demek istiyorum. İleride çocukların hayatları için gelişme sağlayacaklar. Benim oğlum okuma yazma öğrenmese bile gelecekte hayatını sürdürebilecek” şeklinde konuştu.