Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“Çocuklar bizim geleceğimiz”

“Çocuklar bizim geleceğimiz”
Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününde çocuk işçiliğine dikkat çekti. Koçyiğit, “Çocuk işçiliği kavramı, çocuğun hazır olmadığı bir kavramdır. Çocuğun çalıştırılması bu boyutuyla bir zorlamayı, sürüklemeyi ve nihayetinde istismarı barındırmaktadır” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit ve müdürlüğe bağlı Çocuk Hakları İl Komitesi üyesi çocuklar, “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü”nde çocuk işçiliğine dikkati çekmek ve konuyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen açıklamada çocukların gelecek demek olduğunu ifade eden Bekir Koçyiğit, “Çocuklar bizim geleceğimizdir, bizler de devlet olarak onların olumsuz koşullardan etkilenmemeleri için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), 2002 yılında dünyada çalışan milyonlarca çocuğun içinde bulunduğu olumsuz duruma ve yaşadıkları ağır koşullara dikkat çekmek için, 12 Haziran gününü Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak belirlemiştir. ‘Çocuk İşçiliği’ terimi; 12 yaşın altında olup, herhangi bir sektörde çalışanlar, 12-14 yaş aralığında olup, fiziki olarak yapamayacağı işlerde çalışanlar veya hangi yaşta olursa olsun sağlık açısından zararlı işlerde istihdam edilen veya zorla çalıştırılan (çalışmak zorunda bırakılan) çocukları kapsamaktadır. Çocuk işçiliği kavramı, çocuğun hazır olmadığı bir kavramdır. Çocuğun çalıştırılması bu boyutuyla bir zorlamayı, sürüklemeyi ve nihayetinde istismarı barındırmaktadır” şeklinde konuştu.

“ÇOCUĞUN HER ŞEYDEN ÖNCE ÇOCUK OLMA HAKKI VARDIR”

Koçyiğit, çocukların her şeyden önce "Çocuk olma hakkı" olduğuna vurgu yaparak; “Çocuğun her şeyden önce çocuk olma hakkı vardır ve bunun elinden alınmaması gerekmektedir. Çocuğun çocuk olma hakkı olduğu sürece, eğitim, barınma, güvenlik gibi yaşamsal önemi olan hakları da var olabilecektir” dedi.

“FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ”

Bakanlıkça oluşturulan 2017-2023 Çocuk İşçiliği ile Mücadele Eylem Planının şuan yürürlükte bulunduğunu belirten Koçyiğit; “İl Müdürlüğü olarak ilimizde tespit ettiğimiz vakalar ağırlıklı olarak sokakta çalıştırılan/dilendirilen çocuklardır. İl Müdürlüğümüze bağlı olarak oluşturulan ve bu alanda tarama yapan, 8 personelden oluşan 2 mobil ekibimiz bulunmaktadır. Mobil ekiplerimizce yapılan alan taramalarına İl Emniyet Müdürlüğü personelleri ile zabıtalar da katılmaktadır. Bu konuda farkındalık yaratmak için sadece kurumlara değil halkımıza da büyük görevler düşüyor. Bizler kamu kurumları olarak İl Müdürlüğümüzce ve Çocuk Hakları İl Komitesi Üyesi çocuklarımızla çocuk haklarını tanıtmak, çocukların çocukluklarını özgürce yaşamalarını sağlamak adına birçok alanda faaliyetler, akran eğitimleri düzenleyip farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Çocuklarını çalıştıran ailelerin kurumlarımıza başvurması halinde aile hakkında gerekli çalışmaları yapıp gerek Sosyal ve Ekonomik Destek Yardımı ile desteklenmesini sağlarken gerekse İŞKUR aracılığı ile ailenin iş bulması hususunda destek sağlamaktayız. İnsanlık, çocuklara vermek zorunda olduğu şeylerin en iyisini verme yükümlülüğü altındadır. Çocukların özgür ve onurlu bir ortamda fiziksel, zihinsel, ahlaksal, ruhsal ve sosyal bakımlardan sağlıklı ve normal bir biçimde gelişmelerini sağlamak için, onlara, yasalarla ve diğer araçlarla sosyal koruma sağlamalı, gerekli fırsat ve kolaylıklar sunulmalıdır. Çocuklar her türlü ihmale ve acımasızlığa karşı korunacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR GELECEKTİR”

Bolu Çocuk Hakları İl Komitesi Kız Başkanı Selina Azra Biçen 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocuk işçiliği ilgili 183 platform olduğuna dikkat çekerek; “Çocuklar gelecektir ve geleceğin çalıştırılmaması gerekiyor. Çocukların okulda çalışması gerekiyor. Okulda çalışıp Ülke için Dünya için daha iyi bir gelecek hazırlayacaklardır. Çocuk işçiliği ile ilgili bir 183 platform uygulaması var.  Bu uygulamanın daha fazla yaygınlaştırılması gerekiyor. Velilerin ve çocukların daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor. Çocuklar gelecek ve geleceğimizi korumak için çalıştırmak yerine okula göndermeliyiz” diye konuştu.