Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇOCUK GELİN YOKTUR, İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUK VARDIR!”

 “ÇOCUK GELİN YOKTUR, İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUK VARDIR!”
Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G’i 6 yaşındayken imam nikahıyla evlendirdiğinin ortaya çıkmasına ilişkin açıklama yapan Bolu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu “Çocuk gelin yoktur. İstismara uğrayan çocuk vardır!” dedi.

Haber: CANSU GÜRZ

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken müridi ile evlendirmesi Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Son zamanlarda Türkiye’de gündeme gelen çocuk istismarı ve ihmali haberleri toplum sağlığını olumsuz etkilemekte, kamuoyunu endişelendirmektedir.

Bolu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, paylaşmış olduğu tavsiyelerde özellikle sosyal medyada paylaşılan çocuk görsellerinin sebep olabileceği olumsuzlara dikkat çekti.

“EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ İSTİSMAR”

“Bolu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ,“Ülkemizin yıllardır çözülmeyen ve çözülmek istenmeyen en büyük sorunlarından biri istismar ve ihmal edilen mağdur çocuklar. Kamuoyu İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken evlendirdiğinin görüntüleri ile sarsıldı. Dünyada her 2 saniyede bir kız çocuğu zorla evlendiriliyor, sosyal-kültürel etkenler ve toplum gelenekleri gereği böyle olduğu savunuluyor ve 700 milyonu aşkın çocuğun hayallerine veda etmesine göz yumuluyor” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUK GELİN YOKTUR”

Çocukların gelin olamayacağının altı çizilen açıklamada, “Çocuk gelin yoktur. İstismara uğrayan çocuk vardır! Ailesinin göz yummasıyla sistematik olarak istismara uğrayan, toplumun hoş görmesiyle çocukluk hayallerine veda eden, eğitim sisteminin boşlukları yüzünden okuyamayan çocuklar, kişisel çıkarlar uğruna mağdur edilen, istismar ve ihmal edilen çocuklar. Ülkenin bu temel sorunu çözüme kavuşturulana dek mağdur olan herkesin yanında olacağımızı, bu ahlaksızlıklara, hukuksuzluklara sesimiz çıktığı, kadar, bıkmadan, usanmadan, sonuna kadar hukukun üstünlüğü çerçevesinde ‘Dur’ diyeceğimizi, çocuğun ve çocuğun haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“FOTOĞRAFI HERKESİN GÖRMESİ ÇOCUĞUN KARARI MI?”

Bolu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu çocuğa ait bir görseli paylaşmadan önce bireyin kendine sorması gereken soruları paylaşarak, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. İşte o sorular:

“Çocuğa ait bir görseli paylaşmadan önce;

-          Sosyal medyada ve basılı yayında haberleri paylaşılan çocuğun fotoğrafını paylaşmak, konuyla ilgili ne fayda sağlıyor?

-          Bu fotoğrafı herkesin görmesi çocuğun kararı mı?

-          Çocukların desteklenmesini sağlamak için onların bedenlerini, yüzlerini göstermeye gerek var mı?

-          Çocukların bedenlerinin yetişkinlere ‘Umut’ verme sorumluluğu var mı?

-          Çocukların ihtiyaçlarını ve haklarını anlamak ancak onları ‘Masum’ gösteren görsellerle mi mümkün?

-          Her türlü şiddetin çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekmek için çocuk hakları odağında ne yapabilirim?

-          Çocuklar iyileşmeye başladıklarında görsellerin halen dolaşımda olması onlara ne hissettirecek?

-          Daha önce böyle bir deneyim yaşamış olanlar dâhil bu fotoğrafı görenler ne hissederler?”

Sorularını kendimize soralım. Duyarlı olalım.”

Etiketler: bolu haberler