Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇİPİMİ UNUTMA 31 ARALIK YAKLAŞIYOR”

“ÇİPİMİ UNUTMA 31 ARALIK YAKLAŞIYOR”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan proje kapsamında evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kayıt altına alınıyor kimlik veriliyor.

“ÇİPİMİ UNUTMA 31 ARALIK YAKLAŞIYOR”

Kayıt altına alınması uygulamasında son tarih olan 31 Aralık olmakla birlikte bu süre zarfında kimliklendirme işlemlerini gerçekleştirmeyen sahiplere idari para cezası uygulanacak.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat; “Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında imzalanan Protokolle kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi yoluyla başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede evcil hayvanlarımızın kimliklendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınması gerekmektedir.

“KEDİ VE KÖPEĞİN KİME AİT OLDUĞU EL TERMİNALİYLE OKUNARAK SAHİBİ TESPİT EDİLEBİLECEKTİR”

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak ve el terminali aracılığıyla okunabilecektir. Böylece sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecektir. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altında tutulacaktır.

Mikroçip uygulaması Bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimlerimiz veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimlerimiz tarafından da yapılabilecektir.

“KİMLİKLENDİRME ZORUNLULUĞU OLACAKTIR”

Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerimiz 1 Ocak 2023 itibarıyla ceza ödemek zorunda kalacaklardır. Yılbaşından sonra hayvan başına 3 bin 469 TL gibi bir cezai rakam ödeyerek, çip taktırıp, kimliklendirme zorunluluğu olacaktır.

Herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına belirlenen süre zarfında İl/İlçe müdürlüklerimiz veya serbest veteriner hekimlerimize kedi ve köpeklerinizi PETVET (Ev Hayvanı Kayıt Sistemi)’e kaydettirebilirsiniz" dedi.

Etiketler: bolu haberler