Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇEVRE İL, İLÇE BELEDİYELERİ TARAFINDAN AŞIRI KÖPEK BIRAKIMI MEVCUT”

“ÇEVRE İL, İLÇE BELEDİYELERİ TARAFINDAN AŞIRI KÖPEK BIRAKIMI MEVCUT”
Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık, Bolu Belediyesi Hayvan Barınağının 2022 yılının ilk 6 ayında bin 225 köpek ve 613 kedi aldığını belirterek, “Çevre il, ilçelerden kısırlaştırma yapmayan, bu sorumlulukları almayan belediyelerimiz tarafından aşırı bir şekilde köpek bırakımı mevcut” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bölgenin ve Türkiye’nin en önemli hayvan barınakları arasında yer alan Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Barınağında binden fazla canlının bakımı yapılıyor. Şehrin farklı noktalarındaki sahipsiz ve bakıma muhtaç kedi ve köpeklerin toplandığı barınakta veterinerlik hizmeti de verilerek kedi ve köpeklerin sağlıklı kalması sağlanıyor.

“TOPLADIĞIMIZ KÖPEK SAYISI BİN 225”

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Figen Varlık da barınağın 2022 yılının ilk 6 ayında yaptığı çalışmaları anlatarak, “İlk altı ayda, Bolu ve çevresinden topladığımız köpek sayısı bin 225. Artı bunun yanında 613 kedimizi de aldık. Toplamda bin 838 civarında bir barınağımıza gelen hayvan sayımız var. Tabi bu in 225’in içinde yaralılar, hasta olanlar, kedilerden de kısırlaştırmaya aldığımız canlarımız var” dedi.

“HAYVAN BARINAKLARININ KURULMASI ŞARTI VAR”

Müdür Varlık, çevre illerden Bolu’ya canlı salımı yapıldığını hatırlatarak, “Nüfusu 25 binin üzerinde olan ilçe ve illerde bu hayvan barınaklarının kurulması, tedavi ve kısırlaştırma yapmaları şartı var. Yeni kanun gündeme girdiğinden beri çevre il, ilçe kısırlaştırma yapmayan, bu sorumlulukları almayan belediyelerimiz tarafından aşırı bir şekilde köpek bırakımı mevcut. Özellikle Bolu tam orta noktada olduğu için çevredeki tüm il ve ilçelerden salımlar yapılıyor. Fakat biz bunları tespit edemiyoruz. Kimin bıraktığını… Sadece vatandaşlarımızdan gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Bu canlılarımızı alıp, kısırlaştırmalarını ve tedavilerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAMYONA YÜKLEYİP DAĞA, BAYIRA BIRAKIP GİDİYORLAR”

Sürekli salınım nedeniyle Bolu’daki köpek varlığını düzenli bir sayıya oturtamadıklarını aktaran Varlık, “Her belediye kendi içerisinde kısırlaştırma ve tedavi merkezini kurup bu hayvanların tedavi kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra kendi bölgesinde beslenme noktası oluşturması gerekiyor. Eğer tüm Türkiye’de buna uyulursa hiçbir yerde bu köpekler sorun olmaz. Ama bir mal gibi, eşya gibi bu canları bir kamyona yükleyip, hiç bilmedikleri dağa, bayıra bırakıp gidiyorlar. Köpek ne yapsın? Bu da bir can, karnını doyurmak zorunda… Nerede yemek bulacaksa o tarafa doğru yönelmeye başlıyor. Önemli olan, her belediye bu işi ciddiyetle yaparsa, bu sorun da yüzde yüz azalmasa bile popülasyon sağlanır. Bizim Bolu’daki popülasyonu oturtamamamızın sebebi, sürekli çevreden köpek bırakımı” diye konuştu.

“HİÇBİR KÖPEĞİ, ŞEHRİN MERKEZİNE BIRAKMIYORUZ”

Bakımı yapılan hiçbir canlının şehir merkezine bırakılmadığının altını çizen Varlık, “Kısırlaştırdığımız hiçbir köpeği, şehrin merkezine bırakmıyoruz. Bolu ve çevresinde, çok yakın yerler değil. Arabayla gidilebilecek mesafeler. Biz kısırlaştırdığımız, küpelediğimiz köpekleri o bölgelere bırakıyoruz. Orada hiç aksatmayan, yaz-kış demeden beslenmelerini sağlıyoruz. Ama bunlar da yürüyen canlılar, içgüdüsel olarak bazıları şehir merkezine doğru geliyor” şeklinde konuştu.

“BİZİM EKİBİMİZİN ARABAYLA TARLAYA GİRME İMKÂNI YOK”

Doğadaki sahipsiz köpeklerin yakalanması konusunda yaşadıkları sıkıntıyı da dile getiren Varlık, şu ifadeleri kullandı:

 “Herkeste şöyle bir kanı var. ‘Köpekleri nasıl alamıyorsunuz?’ Şimdi bir gölgeye gittiğiniz zaman 10 tane köpeği ilk başta bir arada görebiliyorsunuz ama biz bu köpekleri uyuşturarak almak zorundayız. Köpeğe iğne atıldığında anında bayılmıyor. İğneyi aldıktan sonra köpek koşmaya başlıyor ve araç bunu takip etmek zorunda. Ekip, köpeği alıp döndüğünde, diğer köpekler oradan gitmiş oluyorlar. Bolu genelde tarım ülkesi. Bütün ürünler büyümüş vaziyette. Bu uyuşturulan köpek mısır ya da buğday tarlasına girdiği zaman, bizim ekibimizin arabayla tarlaya girme imkânı yok. Çünkü orada vatandaşın bir emeği, ürünü var. Onun için, bazen vatandaşlarımızdan şikâyetler geliyor, ‘Gelinmiyor, gidilmiyor’ diyor. Ekiplerimiz her türlü ihbarı anında değerlendiriyor ama yakalama işi hiç kolay bir iş değil. 10 köpekten, belki anca 2’si alınabiliyor. Bolu’da ekip olarak bu işi iyi yaptığımıza inanıyoruz.”

Etiketler: bolu haberler