Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI MÜZESİ GEZİCİ TIRI BOLU’DA

ÇANAKKALE SAVAŞLARI MÜZESİ GEZİCİ TIRI BOLU’DA
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen proje ile hayata geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı tören ile Türkiye turuna uğurlanan “Çanakkale Savaşları Mobil Müze Tırı” Bolu’ya geldi. Çanakkale’ye henüz gitmemiş olan, bu şanlı zafere ve mirasına tanıklık edemeyen vatandaşlara, Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ile bu tarihi miras ulaştırılmış olacak.


Haber: Aslı Akış

Dış ses, ambiyans ve tasarımlar ile “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale” ülküsüyle Çanakkale ruhu, Türkiye’nin dört bir yanına taşınıyor. Bu kapsamda Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Boluluların ziyaretine açıldı. Müzeye girişte vatandaşların ateşleri ölçüldü ve maske kontrolü yapıldı.

İçerisinde Çanakkale Savaşı ile ilgili resimlerin, fotoğrafların, çeşitli görsel ve materyallerin yer aldığı, Çanakkale Cephesinden günümüze kalan çeşitli savaş objelerinin sergilendiği

Çanakkale Savaşları Mobil müzesinde çeşitli videolarla da tanıtımlar yapılıyor. Tırda, Birinci Dünya savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında Türk orduları ile itilaf devletleri arasındaki savaşlara katılan askerlere ait eşyalar ve savaş malzemeleri, Çanakkale Savaşı sırasında kullanılan silah, mühimmat, çeşitli araç gereçler, yazı ve resimler başta olmak üzere birçok eser sergilendi.

 “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale”

Çanakkale… Bir milletin doğduğu yer. Bir milletin vatanı için, geleceği için gözünü bile kırpmadan ölüme gittiği, genç yaşlı demeden omuz omuza savaştığı yer. Arkasına bile bakmadığı yer, tereddüt dahi etmediği yer. Bir milleti, millet yapan, adını tarihe destansı bir kahramanlık ve cesaret örneği ile yazdıran yer.

Çanakkale Savaşı, işte böyle bir hikâye ile 105 yıl önce yaşandı. Ama hiçbir zaman kalplerimizden, akıllarımızdan gitmedi. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denildiğinde yüreklerimizi sızlatan o his. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denilince bizler için kendisini sorgulamadan ateşe atanlara duyduğumuz saygı. İlk günkü gibi sıcak, ilk günkü gibi taze. İşte bu sebeple bu millet, hiç gitmese de o tarih yazılan şehre, en küçüğünden en büyüğüne kadar bilir Çanakkale’nin anlamını.

“ÇANAKKALE RUHUNU TAŞIDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Çanakkale Savaşları Mobil Müze Tırı’nı babası ile ziyarete gelen Sümeyye Şafak;  “Tırı geçerken gördük ve babam ile müzeyi ziyarete geldik. Gelibolu Yarımadasındaymış gibi hissettik adeta. Halkımıza böyle bir imkan sundukları için teşekkür ederiz. Müzeyi gezerken bildiğim birkaç bilgiyi babam ile paylaştım. Seyit Onbaşından bahsettim, Sakarya savaşı ile karşılaştırdım. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği iki savaş hakkındaki düşüncelerimden bahsettim. Aynı şekilde o atmosferi yaşadım. Çanakkale ruhunu taşıdığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ÇOK ETKİLENDİM”

Bilal Şafak ise; “ mobil müzede yer alan o ayakkabıyı şimdiki çocukların görmesi lazım. Onlara vatanın nasıl kazanıldığını, vatanın nasıl bir yer olduğu o ayakkabı anlatıyor. Çok etkilendim” dedi.

Müze bugün de ziyaretçilerini ağırladıktan sonra kentten ayrılacak.