Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

CAM PARÇALARINI SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

CAM PARÇALARINI SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Bolu'da yaşayan emekli 62 yaşındaki İsmail Candan, hobi olarak başladığı mozaik uğraşında binlerce cam parçasını büyük emek ve sabırla birleştirerek sanat eserine dönüştürüyor.


İsmail Candan, özel sektörden emekli olduktan sonra yaşıtlarıyla buluşmak, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunmak için sıklıkla gittiği İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Yaşlı Sağlığı Merkezinde arkadaşının yönlendirmesiyle 3 yıl önce mozaik sanatına merak sardı.

Burada kendisine yaklaşık 20 metrekarelik alan tahsis edilen Candan, binlerce cam parçasını büyük emek ve sabırla bir araya getirerek birbirinden güzel eserler ortaya çıkarıyor.

“MADDİ BİR BEKLENTİM YOK”

İsmail Candan, yaptığı açıklamada, 7 yıl coğrafya öğretmenliği yaptıktan sonra bu mesleği bırakarak çalışmaya başladığı özel sektörden 13 yıl önce emekli olduğunu söyledi.

Emekli olduktan sonra yaşıtlarıyla buluşmak, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunmak için Yaşlı Sağlığı Merkezine gittiğini, buradaki bir arkadaşının yönlendirmesiyle mozaik sanatına merak sardığını anlatan Candan, "İlk çalışmalarım başarılı olunca tasarımlar yapmaya ve sonuçlarını almaya başladım. Yaklaşık 22 mozaik ve 25'e yakın da ahşap yakma tekniğiyle yaptığım eserim var. Yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Öncesinde sanatla ilgili bir geçmişim bulunmuyor." diye konuştu.

Candan, eserlerin yapım süresinin farklılık gösterdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kahveci Güzeli eserini 6-7 ayda tamamladım. Mısır hiyeroglifi çalışmamı tamamlamam bir yılımı aldı. Uzun ve sabır gerektiren bir çalışma sonucu eserler ortaya çıkıyor. Gün boyunca yaptığım eserleri akşam eve götürüyorum. Büyük ekranda bakıyorum. Hatası varsa onları not alıyorum ve ertesi gün o eseri yeniden düzenliyorum."

Binlerce taş parçasını bir araya getirerek eserlerini tasarladığını aktaran Candan, "Eserlerin maliyeti de büyüklüğüne göre değişiyor. Bir eserin maliyeti 200 lira ile 2 bin lira arasında oluyor." dedi.

Candan, zamanını boşa harcamak istemediği için kendisine bu uğraşı edindiğini belirterek, eserlerinden maddi bir beklentisinin olmadığını, ilerleyen süreçte sergi açarak elde edeceği geliri hayır kurumlarına bağışlamak istediğini sözlerine ekledi.

Yaşlı Sağlığı Merkezi, yaşlıların sorunlarını rahatça paylaştıkları, kendi yaş grubu ya da gençlerle buluştukları, egzersiz yaptıkları, resim/ahşap boyama gibi hobilerini gerçekleştirdikleri, sağlıkla ilgili sorunları konusunda bilgi eğitim ve destek aldıkları, televizyon izlemek ve gazete okumak içmek için geldikleri bir hizmet kurumu niteliği taşıyor.

Merkezde gönüllüler ve sivil toplum örgütleri tarafından yaşlıların çeşitli ihtiyaçları