Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÇALIŞAN KİŞİLERİ KORUYABİLMEMİZ BİLE MÜMKÜN DEĞİL”

“ÇALIŞAN KİŞİLERİ KORUYABİLMEMİZ BİLE MÜMKÜN DEĞİL”
Bolu Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Tahir Gayret, elektrik faturalarındaki zamların geri çekilmesini isteyerek, “9 kişi ile çalışan yerler, 4 tane işçi çıkardı bilgisi var elimizde. Ama bu şartlarda bırakın istihdamı, yanımızda çalışan kişileri koruyabilmemiz bile mümkün değil” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Yeni yılın ilk günü elektrik ve diğer enerji kaynaklarındaki tüketime gelen zamlar, vatandaşın faturalarda yüksek ücretlerle karşılaşmasına neden oluyor. Konut elektriğinin yanı sıra iş yeri bulunan esnaf da yüksek elektrik faturalarından yakınıyor. Bu kapsamda, BESOB Başkanı Tahir Gayret esnafın yaşadığı sıkıntıları ve sorunun çözümü için beklentilerini dile getirdi.

“720 LİRA CİVARINDA BİR VERGİ VAR”

Kendi iş yerine önceki faturasının 3 katı bir fatura geldiğini belirten Gayret, faturada nereye gittiği bilinmeyen 700 lira civarında vergi olduğuna dikkat çekerek, “Benim kendi iş yerimde bin 90 lira gelen elektrik 3 bin 680 lira olarak geldi. Tabi biz bu konuda çalışmalarımızı başından beri yapıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’e yazılarımızı gönderdik, hatta enerji bakanlığımıza da yazılarımızı gönderdik. Biz bu ZAMLARIN GERİ ALINMASINI İSTİYORUZ. Ne olduğunu bilmediğimiz vergiler var. TRT Payı’nın falan kalktığı söyleniyor ama 3 bin 185 liralık bir faturada, ne olduğunu bilmediğimiz 720 lira civarında bir vergi var. Şimdi biz bunların tamamının kaldırılmasını talep ediyoruz. Tabi biz hükümetimize güveniyoruz, bunu nasıl yaptıklarını da bilmiyoruz. Bunun geri çekileceği inancımı da hala saklıyorum” dedi.

“4 İŞÇİ ÇIKARDI BİLGİSİ VAR ELİMİZDE”

Esnafın işçi çıkarmaya başladığına dikkat çeken Gayret, “Eğer bu şartlar devam ederse, Türkiye genelinde esnaflarımızın, yüzde 30 civarında, iş yerlerinin kapanacağı ihtimali var. Şu anda kahvehaneler, lokantalar ve otellerden bu konuda büyük bir ıstırap var. Şu anda 3 kişi çalışan bir çay ocağının çalışan sayısını 2’ye indirdiğini takip ediyoruz. Lokantalarda 9 kişi ile çalışan yerler, 4 tane işçi çıkardı bilgisi var elimizde. Bunun altından kalkılmaz. İşçi çıkarmak da mesele değil. Biz esnaf olarak ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı işçi almaya çalışıyoruz. Yani biz bir yandan işsizlere istihdam yaratmak için uğraşıyoruz. Ama bu şartlarda bırakın istihdamı, yanımızda çalışan kişileri koruyabilmemiz bile mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“BİZİM ÜZERİMİZDEN GEÇİCİ SÜRE OLARAK ALIN”

Faturada yüzde 48 vergi olduğunu hatırlatan Gayret, bu vergilerin kaldırılmasını istediğini dile getirerek, “Sağ olsun Cumhurbaşkanımız, konutlardaki 150 kilovat/saat tüketimi 210’a çıkardı ama bu esnafa hiç yansımıyor. Biz aynı zamanda konutlardayız. Yani her esnafın kendi konutu var. Çadırda yaşamıyoruz. En azından geçici, Devlet’in üzerinde bulunduğu, bizim takip ettiğimiz kadarıyla yüzde 48’e yakın vergi var. Bunları en azından bizim üzerimizden geçici süre olarak alın diyoruz” şeklinde konuştu.
Etiketler: bolu haberler