Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"BU İŞE HEM BOLU HEM KENDİM İÇİN GÖNÜL VERDİM”

Yemeklerde gösterdiği başarılarla MasterChef Türkiye yarışmasının merak edilen isimlerinden biri olan Eray Aksungur; eğitim hayatı, çalıştığı işler, yarışmaya katılma süreci ve daha birçok konuda Boludabolu’ya konuştu. Bireysel oyunlardaki başarısıyla dikkat çeken Aksungur, yarışmada arkadaşlarıyla yaşadığı tartışmaların eve yansımadığını açıkladı.

Haber: Feyza ACAR

“BU İŞE HEM BOLU HEM KENDİM İÇİN GÖNÜL VERDİM”

Küçüklükten itibaren hayalim aşçılıktı. Hiçbir zaman başka bir mesleğe yönelmedim. Bolulu olmama rağmen ailemde hiç aşçı yok. Bu işe hem Bolu hem kendim için gönül verdim. İlk başta Mengen aşçılık okuluna gitmeye karar verdim. Zamanında 3. olarak girdim. Aldığım eğitimler sonrası ilk gittiğim staj 2014 yılı Bodrum Divan Oteldi. Ardından bir sonraki sene Antalya Maxx Royal şirketine bir görevlendirmeyle stajyer olarak gittim. Okulun son senesinde arkadaşlarıma liderlik yaptım. Birçok sorunu çözerek herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Her zaman araştıran ve liderlik vasfı yüksek olan bir karakter oldum.

“İSTANBUL’A GELDİĞİMDE ELİMDE SADECE ÇANTAM VARDI”

Okul bittikten sonra Bodrum’a çalışmaya gittim. Bodrum Marina Yat Kulübü’nde bir sezon çalıştım. Daha sonra Mengen Meslek Yüksekokulu aşçılık bölümünü kazandım. Üniversite ilk başta bana mantıksız geliyordu. Okumasam olur mu diye düşünüyordum. Üniversiteye gittiğim zaman orada aldığım eğitimi orada yaptığım çevreyi hiçbir zaman bu meslekte yapamayacağımı anladım. Üniversitede bir staj daha gördüm. Okulu güzel bir dereceyle bitirdim. Okul bittikten sonra arkadaşlarımızla İstanbul’a gelme hayalimiz vardı. Bir sezon 3 arkadaş tekrar Antalya’ya çalışmaya gittik. Biraz para biriktirdikten sonra İstanbul’a geldik.

İstanbul’a geldiğimde elimde sadece çantam vardı. Başka hiçbir şeyim yoktu. İlk akşam teknede kaldım. Ailem her zaman desteğimdi fakat ben kendi ayaklarımın üzerinde durmayı tercih ettim. Geldikten sonra bir hafta içinde ev ve iş buldum. İstanbul’da çok iş değiştirdim.

“TELEVİZYON PROGRAMI BENİ NASIL ETKİLER DİYE ŞÜPHEYE DÜŞMÜŞTÜM”

Show TV’de Lezzet Akademisi adlı bir program vardı. Bu programdan teklif geldi. İlk başta televizyon programı beni nasıl etkiler diye şüpheye düşmüştüm. Girip denemeye karar verdim. 13 haftalık bir programdı. Finale kadar gelerek 2. oldum. Ardından mesleğe devam ettim. İstanbul’da bir takım sorunlar oldu ve Bolu’ya geri döndüm. Bolu’da Çamlıçeşme Otel’de çalışma fırsatı buldum. Pandemi zamanında bir süre Erva Çiçekevi’nde çiçekçi olarak İlker Ayfer abimin yanında çalıştım. O bana esnaflığı, para kazanmanın zorluğunu, nasıl mal alınır satılır bunları öğretti. İleride kendi yerimi açarken bunlar bana fikir babası olacak. Kendisiyle güzel iş ve çalışmalar yaptık. En azından ileride bu mesleği yapmasam bile bir meslek öğrenmiş oldum. Ona ne kadar teşekkür etsem az gelir.

“YARIŞMAYA İSTEMEYE İSTEMEYE BAŞVURDUM”

Bana neden MasterChef yarışmasına katılmıyorsun diyorlardı. Pek niyetim yoktu Bolu’da tamamen sistemi kurmuştum. Ailemin yanındayım, altımda arabam var, işe gidip geliyorum ve arkadaş ortamımın çoğunluğu zaten Bolu’daydı. Her şey güzeldi. İstemeye istemeye başvurdum. Sonra Acun Medya’dan bir telefon geldi. Başvurum onaylandı. Ardından videolu bir başvuru daha gönderdim oda kabul edildi. Videolu başvuruda bu meslekte neler yaptığımızı, neler yapmak istediğimizi, kendimizi nerede gördüğümüz gibi sorular soruyorlar. Amaçlarımdan birisi Türk mutfağını uluslararası mutfaklara nasıl iyi bir şekilde entegre edebiliriz. Gelişen gastronomi dünyasında nasıl iyi işler yapıp kendi adımızı duyurabiliriz düşüncesinin her zaman peşinde koşmuştum. Daha önce katıldığım programda da bu görüşü savundum. Olabildiğince kendi ülkemiz ve yöremizde olan ürünleri bir şekilde geliştirerek  yapmayı kendime vizyon edindim. Örnek vermek gerekirse peynir yapmak uzun süren bir iştir. Ben bu yarışmada kendi peynirimi yaparak bir ilke imza attım. Herkesin ürününü kendi  yaparak yöresiyle ilgili işler yapması gerektiğini de savundum. Yemek yapmak için önce malzemeyi tanımak ve bilmek gerekiyor. Bizim ülkemiz, coğrafyamız büyük topraklara ve geniş tarım arazilerine sahip. Bizde yetişmeyen ürün yok şu anda. Bolumuzda yetişen ürünlerimizde var. Patatesimiz ve siyez buğdayımız gibi ürünler kalitemizi yansıtıyor. Bu ürünleri önce tanıyıp öyle yemek yapmak gerekiyor. Bolu’da çok fazla bilindik bir yemeğimiz yok. Bizim aşçılıktaki atalarımız Osmanlı mutfağından gelen bir kültüre sahip. Bolulular sadece aşçı olacak ya da en iyi yemeği sadece Bolulular yapar diye bir şey yok. Bu yarışmada birçok arkadaşım var benim. Mücadeleden ziyade aynı evde kaldığımız için büyük bir dostluğumuz var bizim.

“ERKEKLER VE KADINLAR AYRI EVLERDE KALIYOR”

Erkekler ve kadınlar ayrı evlerde kalıyor. Yarışmada yaşadığımız hiçbir tartışma ve kavga olabildiğince eve yansımamaya çalışıyor. Biz hepimiz buraya dinlenmeye geliyoruz. Hep birlikte zaman geçirmek istiyoruz. Burada en çok samimi olduğum ve bir şeyleri paylaştığım arkadaşım Furkan var. Furkan iyi bir pastacı. Olabildiğince pastadan bir şeyler öğretmeye çalışıyor. Fikir alışverişi yapıyoruz. Bu hepimizin arasında oluyor. Yarışmada her ne kadar bir şeyler yaşasak bunu eve vurmadığımız zaman olumlu bir durum oluşuyor. Bu ülkede bir yaptığı ürünü tanıyan herkesin çok iyi bir aşçı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten iyi işler yapan arkadaşlarım burada var. Şu an Türkiye’de herkes aşçılığa yönelmiş durumda. Aşçılık gelişen dönemde büyük ve ihtiyaç duyulan bir meslek olacak. İleride biz özümüzü unutacağız gibi duruyor. Biz özümüzü unutmadan bunu uluslararası mutfaklara yansıtmalıyız.

“BURADA HERKES KARDEŞ GİBİ YAŞIYOR”

Çekimler varken normal bir günde sabah çıkıyoruz çekim bittiği zaman herkes inzivaya çekiliyor. İzinli olduğumuz günlerde sabah uyanıyoruz. İlk uyanan kahvaltıyı hazırlıyor genelde. Daha sonra diğer arkadaşlarımız uyanıyor hepimiz güzel bir kahvaltı yapıyoruz. Müzik dinliyoruz, oyun konsolumuz var oyun oynuyoruz, sohbet edip kendi aramızda paylaşımlar yapıyoruz. Bahçemiz mevcut burada spor aktiviteleri yapmaya özen gösteriyoruz. Burada herkes kardeş gibi yaşıyor herkes birbiriyle bir bağı var. Yarışmada ne yaşanırsa yaşansın burada o bağ devam ediyor.

“ZİYAFET SOFRASI GİBİ SOFRA KURUYORUZ”

Evde yemekler kime denk gelirse o yapıyor. Malzemelerimiz oluyor. O gün canı kimin yemek yapmak isterse o yapıyor. Furkan tatlımızı yapıyor, ben etleri yapıyorum. Güzel birlik ve beraberlik içerisinde yemek ortamımız oluşuyor. Ziyafet sofrası gibi sofra kuruyoruz kendimize. Bizim o yarışmadaki yorgunluk ve stresimizi azaltan bir durum oluyor.

“SÜRPRİZLERLE DOLU BİR YARIŞMA ORTAMI HAZIRLIYORLAR”

Yarışmada verilen süre içerisinde o yemeği yapmak zorundayız. Başka hiçbir ekstrem durum söz konusu değil. Orada eliniz kesilse ya da farklı bir durum olsa bile ek süre diye bir şey olmuyor. Eğer o yemeği bitirmek istiyorsanız ya eliniz kesilmiş bir şekilde devam edeceksiniz ya da yemeği yapmıyorum diyerek kenara çekileceksiniz. Burada herkes özverili çalışıyor. Kimse yılmadan savaşıp mücadele ediyor. Kamera arkasında kuliste oturuyoruz. Yemeğimizi kamera arkasında hep birlikte yiyerek sohbet ediyoruz. Yapacağımız yemekler sürekli sürpriz oluyor. Bize ne malzeme çıkacağını bilmiyoruz. Dış çekime giderken hangi şehre gittiğimizi bilmiyoruz. Gidince öğreniyoruz Sürprizlerle dolu bir yarışma ortamı hazırlıyorlar. Bu güzel fakat stres yükselten bir durum. Halimizden çok memnunuz.

Şu an Türkiye’nin en çok izlenen programıyız. Genellikle haftanın 5 günüde reytinglerde ilk sıradayız. Bu Acun Medya’nın ne kadar kaliteli bir iş yaptığını gösteriyor.

“ŞEFLERLE KAMERA ARKASINDA SOHBETİMİZ OLMUYOR”

Şeflerle kamera arkasında pek sohbetimiz olmuyor. Kamera önünde neyse odur. Herkesin belli bir kulisi var ve orada duruyor. Şeflerle konuşmak yanlış anlaşılma gibi bir duruma yol açabilir bu sebeple sadece kamera önünde muhabbet ve sohbetlerimiz var.

“ARKADAŞLARIMIN DAVRANIŞLARI BENİ GÜÇLENDİRDİ”

Meyve veren ağaç her zaman taşlanır politikası var. Arkadaşlarımın yaptıklarına ilk başta çok kızıyordum. Bu durumu artık kötü karşılamıyorum. Arkadaşlarımın davranışları beni güçlendirdi. Aslında onlara teşekkür etmek zorundayım. Kendileri beni hırslandırarak beni daha iyi bir yarışmacı yaptılar. Yarışmada herkesle iyiyim ve herkesle genel olarak iyi olmaya çalışıyorum. Ne kadar tartışsam da arka tarafa gittiğimizde konuşuyoruz.

“HAYALLERİM BURADA BİTİYOR MU DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜM”

Yarışmada 14’lü elemeler zamanında 3 kere üst üste 2. olmuştum. Orada acaba hayallerim burada bitiyor mu diye düşünmüştüm. Orada çok zorlanmıştım fakat 4. gün o önlüğü aldığım zaman o heyecanım geçmişti.

“BURADA BOLU’YU EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEYE ÇALIŞIYORUM”

Ben bir Boluluyum. Bolu’da büyümüş Bolu’nun evladıyım. Ben burada Bolu’yu en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum. Buradan tüm Bolulu hemşerilerime ve arkadaşlarıma selamlarımı gönderiyorum. Onların desteği ve benim burada verdiğim mücadeleyle inşallah şampiyonluğa ulaşmayı diliyorum.