Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Bolu’ya kardeş şehir Özbekistan’dan

Bolu’ya kardeş şehir Özbekistan’dan
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ile aynı günlerde Özbekistan’ı ziyaret eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Hiva şehriyle Bolu’nun kardeş şehir ön protokolünü imzaladı.


Dünyada yedi şehir ile kardeş, bir şehirle de dost belediye olan Bolu’nun yeni hedefi Köroğlu’yla özdeşleşen şehirleri ‘Kardeş Şehir’ çatısı altında birleştirmek. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ile aynı günlerde Özbekistan’ı ziyaret eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Hiva şehriyle Bolu’nun kardeş şehir ön protokolünü imzaladı.

Özbekistan ile siyasi-kültürel-ekonomik görüşmelerde bulunmak, Köroğlu ile ilgili inceleme ve araştırma yapmak, Türk tarihinde önemli yeri olan kişi ve devlet adamlarının izlerini araştırmak üzere 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında bir dizi ziyaret gerçekleştiren Yılmaz, “Köroğlu bizi ata topraklarımızla birleştiriyor, bütünleştiriyor. Özbekistan’la da ilişkilerimizi güçlendirmekten mutluyuz. ‘Hiva’ şehri ile Bolu, kardeş olma yolunda ön adımı attı. Ziyaretimizin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Özbekistan ziyareti ile aynı günlerde gerçekleşmesi de bu ziyaretin en güzel en anlamlı yönlerinden biri oldu. Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarını, çöllerini, nadir yeraltı zenginliklerini, Türk tarihinin ve Türk sanatının yanı sıra İslam dini açısından çok önemli mekânlarını barındıran Özbekistan’da farklı duygular yaşadık. Bu yerlerden bazılarını görebilme, İslâm dünyasının önemli âlimlerinin, evliyalarının Buhara ve Semerkand’daki türbelerini ziyaret edebilme, dua edebilme fırsatını bulduk” dedi.

“ÖZBEKİSTAN İLE KÖROĞLU KÖPRÜSÜ KURDUK”

Adriyatik’ten Çin’e kadar çok geniş bir coğrafyada Köroğlu’nun efsanesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Özbekistan’da Köroğlu’na Goroğlu diyorlar. Gor, Özbek Türkçesi’nde ‘mezar’ demek. Efsaneye göre kahramanımız, gorda yani mezarda doğduğu için, ona Goroğlu denilmiş. Özbek Türklerine göre Goroğlu’nun asıl adı Rövşen. Aslında Köroğlu her coğrafyada benzer özelliklerle var. Köroğlu bu zorlu coğrafya için ortak bir değer, ortak bir simge. Biz Bolu Belediyesi olarak Türk coğrafyasıyla kültürel, siyasi, ekonomik ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Bu konuda en büyük gücümüz de Köroğlu. Özbekistan ile son döneme kadar bu konuda maalesef ilerleme kaydedememiştik. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde de Özbekistan ile aramızdaki ilişkilerde güzel gelişmeler oluyor. Ziyaretimizin gerçekleşmesi için çabalayan Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği’ne içten teşekkürlerimizi sunarım. Bundan sonara daha sıkı ilişkiler kuracağız” şeklinde konuştu.

“ALLAH HERKESE BUHARA, SEMERKANT VE HİVA’YI GÖRMEYİ NASİP ETSİN”

Programına tarihi Semerkant şehrindeki Registan Meydanı’nda bulunan Uluğbey-Tillakari-Şirdor Medreselerini ziyaret ederek başlayan Yılmaz’a eşi Güler Yılmaz, Belediye Meclis Üyesi Aytaç Eskicioğlu, Özel Kalemi Banu Kazan, Temizlik İşleri Müdürü Gülden Özaydın, Destek Hizmetleri Müdürü Fatih Kaplan, Bilgi İşlem Sorumlusu Mehmet Çelebi, İnsan Kaynakları  ve Eğitim Birim Sorumlusu Serkan Ilgaz ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Bolu Araştırmaları Merkezi Sorumlusu İsmail Şentürk’ten oluşan heyet eşlik etti.

Semerkant’ın turizmden sorumlu Vali Yardımcısı Batır Nurullayev ile biraraya gelerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunan Yılmaz, Özbekistan’ın ziyaret edilmesi gereken ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları paylaştı:

“Allah herkese Türk ve İslam Tarihi’nin en eski medeniyet merkezlerinden olan Buhara, Semerkand ve Hive’yi görmeyi nasip etsin. Yurt dışına seyahate çıkmak isteyenler Avrupa yerine buraları görmeliler. Bizim tarihimiz, inancımız var buralarda. ‘Dünyanın aynası’, ‘Ruhun bahçesi’, ‘İslam’ın mücevheri’, Doğu’nun incisi’ denen Semerkant’ta İslâm dünyasının ana hadis kitaplarının başında gelen “Camiü’s-Sahih”in sahibi İmam Buharî’nin, Sünnî âleminin önde gelen iki itikad imamından biri olan İmam Maturidi’nin türbelerini ziyaret ederek dualarımızı ettik. Timur Devleti’nin kurucusu Emir Timur’un kabrini ziyaret ettik.

Medreseleriyle İslamiyetin Orta Asya’daki üssü olmuş Buhara Nakşıbendîlik tarikatinin kurucusu Bahaeddin Nakşibend Hazretlerinin bir dut ağacının gölgesindeki kabrini ziyaret ettik, şehir meydanında bulunan kaleyi ve Kalon Minaresi’ni gördük.”

HİVA VE BOLU’NUN KARDEŞLİĞİ

Buhara’dan sonra karayolu ile Harezm Bölgesinin Urgenç Şehrine geçen Başkan Yılmaz, Harezm Bölge Valisi Ermanov Ferhat Urazbaevich’i makamında ziyaret etti. Daha sonra Hiva Valisi Yakubov Erkin Ollomovich ile ‘Kardeş Şehir Ön Protokolü’ imzalandı. Hiva’daki törende Özbek basını ile de bir araya gelen Yılmaz, Türkiye ile Özbekistan arasında son dönemde başlatılan görüşmelerin çok önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bolu olarak bizim, ortak coğrafyamızda yer alan ülkelerin ismi Köroğlu ile özdeşleşen şehirleri ile ‘Kardeş Şehir’ çatısı altında birleşmek için çeşitli çalışmalarımız bulunuyor. Özbekistan’a gelişimizle birlikte, Semerkant ve Buhara ziyaretlerimizin ardından ‘Kardeş Şehir’ çalışmalarını başlatmak ve ön protokol anlaşması yapabilmek için burada bulunuyoruz. Bolu’da şu an yapmakta olduğumuz Uluslararası Köroğlu Anıtı ve Parkı ile ilgili Bölge Valimize ve Hiva Valimize bilgi verdik. Özbekistan’ın Uluslararası Köroğlu Parkı’nda kendi kültürlerini yansıtacak eserlerinin yapımı ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk, Özbekistan’da yayınlanan Köroğlu ile ilgili yayınları Uluslararası Köroğlu Parkında yer alacak olan Araştırma Merkezimizde sergileme talebimizi ilettik. Bizi son derece samimi bir şekilde karşılayan Harezm Bölge Valimize ve Hiva Valimize şükranlarımı sunarım. Ata topraklarımız olan Özbekistan ziyaretimiz bizim için son derece yararlı oldu, imzaladığımız ön protokolün devamında inşallah kardeş şehir olarak karşılıklı ziyaretlerle kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirerek Türkiye’nin Özbekistan’ın lehine kazanımlar elde edeceğiz.”

HİVA VALİSİ BOLU’YA GELECEK

Hiva Valisi Yakubov Erkin Ollomovich ise konuşmasında Bolu Belediyesi ile kardeş şehir ön protokolü imzalamaktan son derece memnun olduklarını, Uluslararası Köroğlu Parkı’nda Özbekistan için tahsis edilecek alan ile ilgili çalışmalarda bulunmak istediklerini ifade etti. Bolu’ya en kısa zaman süreci içerisinde ziyaret gerçekleştirmek istediklerini belirten Vali’ye Başkanı Alaaddin Yılmaz “ En kısa sürede Bolu’ya gelmelisiniz, bu kardeşlik büyüyerek devem etmeli“ diye seslendi.

Özbek işadamları tarafından Hiva ile ilgili brifing sunulmasının ardından ise Bolu Belediyesi  ekibi Hiva Valisi eşliğinde şehir ziyareti gerçekleştirildi.

Hiva programının ardından Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e geçen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin Özbekistan Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile de görüşme gerçekleştirdi. Ekibin bugün Türkiye dönmesi bekleniyor.

KARDEŞ ŞEHİR HİVA NASIL BİR YER?

Harzemşah Devleti döneminde kurulan şehrin yaklaşık 2600 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Özbekistan’ın Semerkant, Buhara’dan sonra en önemli üçüncü tarihi şehri.  Toprak rengi ve kızılın hakim olduğu şehirde yaşayan insanlar binlerce yıllık geleneklerini hala koruyor. Hiva’da ‘Ayaz Kale’, ‘Toprak Kale’ ve Kızıl Kum çölü görmeye değer yerler. Hiva’dan yalnızca iki saat uzaklıkta bulunan kurak steplerin hakim olduğu Harezm bölgesi yer alıyor. Önemli bir su kaynağına sahip olduğu için tarih boyunca İpek Yolu üzerinde, Çin’e giden kervanların konakladığı en önemli duraklardan biri olmuş. Şehir 1991 yılında UNESCO dünya mirası listesine alınmış. Yaklaşık 2200 metre uzunluğundaki kerpiç surların çevrelediği şehrin kapısı, yeşil, mavi çinilerle kaplı medreseler, camiler, saraylar ise büyüleyici güzellikte. Bir zamanlar Hiva hanlarının dünyanın en büyük minaresini dikme iddiasıyla yapımını başlattıkları ancak sadece 25 metrelik kısmı bitirilebilmiş ‘Kalta Minor’ da en dikkat çekici yapılardan. Geçmişle bugünün birbirine karıştığı bu açık hava müzesini andıran kentte, kukla tiyatrosu, el sanatları merkezi ve müzeler başlıca uğrak yerleri. Nüfusu yaklaşık 56 bin olan Hiva Özbekistan’ın en çok turist çeken şehirlerinden biri.