Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU'NUN YERALTI HARİTASI ÇIKARTILDI

BOLU'NUN YERALTI HARİTASI ÇIKARTILDI
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, şehir merkezinde yeraltında bulunan su ve kanalizasyon hatları ile elektrik, telefon, doğalgaz gibi iletişim ve enerji hatlarının haritasını çıkardıklarını söyledi.


Yılmaz, makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, belediyecilik anlamında yeni bir çalışmayı daha tamamlamak üzere olduklarını açıkladı.

Başkan olarak seçildiği günden bu güne kadar yaptıkları çalışmalar neticesinde, Bolu'nun yeraltı haritasını yüzde 95 oranında tamamladıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"İlk göreve geldiğimiz zamanlarda bir su borusunun nerede olduğunu bile, 'Bunu kim yaptı?' diye eski suculara sorarak, onların tecrübeleri ile birkaç yeri kazarak bulurduk. Ama 15 yıldır yeraltı ile uğraşıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde yeraltı haritasının yüzde 95’lik kısmı tamamlandı. Şu an yeraltında bulunan içme suyu, kullanma suyu, Kökez suyu nereden geçiyor, kanalizasyon ve yağmur suyu nereden geçiyor biliyoruz. Bununla birlikte telefon ve elektrik hatları ile doğalgazın nereden geçtiği biliniyor. Yani, yeraltında ne varsa nereden geçtikleri, derinliği ve yolun ne tarafında olduğu biliniyor."

Yılmaz, bu çalışmanın belediyecilik anlamında son derece önemli olduğunu da ifade ederek "Dün yaşlıların bildiği şeyi şu an herkesin bileceği hale geldik. Bir yerde bir arıza olduğunda, ekibimiz daha arıza yerine giderken bilgisayarını açıp nereyi kaç santimetre kazacağını biliyor. Yeraltında çok ciddi çalışmalar var. Eğer bir hata yapılırsa doğalgazı patlatabilir, elektrik hattını, fiberoptik kabloyu kesebilir. Dün bu hataları yaptık. Hatta bir fiberoptik kablo sayesinde Türkiye’den Mısır’a giden hattı kesiyorduk. Dolayısıyla böyle dünya çapındaki iletişim hatlarını bile bilmiyorduk." ifadesini kullandı.

Şu anda yeraltında ne varsa hepsinin bilgisayar ortamına aktarıldığını ve herkes tarafından görünür hale getirildiğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Yeraltı ile çalışmak belediyelerin pek işine gelmez. Yeraltı ile fazla çalıştığınız zaman milleti rahatsız edersiniz ve bir daha seçilmekte zorlanırsınız. Onun için belediyeler, mümkün mertebe yerüstünde bulunan görünür şeylerle çalışır. Biz farklı çalıştık. Biz hala yeraltında çalışıyoruz. Hala yol yapıyoruz ve yolları genişletiyoruz. Böylelikle yeni bir şehir dizaynı ile meşgulüz. Bolu'yu şehircilik anlamında dünyada yaşanabilir en güzel kentlerden biri haline getirmeye çalışıyoruz."