Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’NUN İKİNCİ ARİ İŞLETMESİNE BELGESİNİ VALİ ÜMİT VERDİ

BOLU’NUN İKİNCİ ARİ İŞLETMESİNE BELGESİNİ VALİ ÜMİT VERDİ
Bolu'da küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen hastalıklarla etkin şekilde mücadele ettiğini ispatlayan süt üretim tesisine "Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası" verildi.


HABER: ASLI AKIŞ

Törende Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, üretici birlik ve kooperatif başkanları ve basın mensupları yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma ve Yatırımlarını Destekleme Projesi 12. Etap kapsamında %50 hibe ile kurulan işletme kaydettiği ilerleme ile taraflı tarafsız takdirleri topladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Hamzabey köyünde 200 baş kapasiteli süt üretim tesisinde yapılan denetimlerde, karantina ünitesine sahip olunduğu, hayvanların kayıt altına alındığı, asgari teknik ve hijyenik şartlarına uyulduğu belirlendi.

Ekipler ayrıca tesisteki tüm hayvanların şap, tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıkları taşımadığını tespit etti.Tüm denetimlerden sorunsuz geçen süt üretim tesisinin sorumlusu Hayrettin Öztürk'e, törenle Bolu Valisi Ahmet Ümit tarafından "Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası" takdim edildi.

"GÜÇLÜ DEVLETİN YOLU, GÜÇLÜ TARIM VE HAYVANCILIKTAN GEÇER"

Okan Süt İşletmesinde incelemelerde bulunan Bolu Valisi Ahmet Ümit üretim tesisini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Bolu'da şu anda bu belgeyi almaya hak kazanan sadece 2 tesis bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de hayvancılık yapma ve ziraatla uğraşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Ümit, "Bunları aynı zamanda en nitelikli ve kaliteli şekilde tüm dünyayla yarışacak şekilde yapmamız gerekiyor. Bunun için arilik ve benzeri birtakım nitelik ve standart belirleyen sertifikaların alınması önemli." dedi.

“HEM MAL HEM TOPRAK BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ İKİ UNSURDUR”

Ümit, güçlü devlet için sadece güçlü ekonomi, ordu ve diplomasinin yeterli olmadığını dile getirerek; "Güçlü devlet, aynı zamanda tarım ve hayvancılık bakımından kendisini ispat etmiş, gıda sektöründe en azından kendi kendisine yetebilen devlet demektir. Ülkemiz, bu anlamda oldukça şanslı devletlerden bir tanesi. Güçlü devletin yolu, güçlü tarım ve hayvancılıktan geçer. Bizim için toprak anadır, mal da canın yongasıdır. Dolayısıyla hem mal hem toprak bizim için vazgeçilmez iki unsurdur."

Son 20 yıldır ülkede tarım ve hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Ümit, devletin her platformda bu sektörleri desteklediğini kaydetti.

“HAYVANCILIĞINA ARTI BİR DEĞER KATACAKTIR”

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat;  “İçerisinde süt sağım ünitesi, karantina /gözlem ünitesi, kilitlenebilen padok sistemi ve gübre depolama yeri barındırmaktadır. İşletmemiz entansif hayvancılığa uygun modern bir tesis olarak faaliyet göstermektedir. İnşallah başvuruları alınmış işletmelerimiz de belgelerini alarak Bolu hayvancılığına artı bir değer katacaktır.

Yıl boyu yetiştiriciler ari işletme desteği için il/ilçe Müdürlüklerine başvurabilirler. İl/ilçe Müdürlükleri tarafından 2021/03 sayılı Hastalıktan Ari İşletmeler ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi kapsamında başvuru yapan yetiştiricilerin işletmeleri için inceleme ve tespit tutanağı düzenlenir. İşletmede bulunan sığırlar, Sığır Tüberkülozu Yönetmeliği ve Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri gereğince, tüberküloz ve bruselloz hastalıkları yönünden il/ilçe müdürlüklerince taramadan geçirilir. Her iki hastalıktan menfi bulunan işletmeler için İl Müdürlüklerince Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası düzenlenir. Destekleme ödemesinin yapılabilmesi için Hak Ediş Belgesi hazırlanır ve bir nüshası Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası ile birlikte Bakanlığımıza gönderilir" dedi.

Hamzabey köyünde yer alan Okan Süt işletmesi, Bolu’nun Hastalıktan Ari ikinci işletmesi olmaya hak kazanırken belgesini Bolu Valisi Sayın Ahmet Ümit’ten teslim aldı.
Etiketler: bolu haberler