Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLUMUZ BİRİNCİLİĞİ ALDI”

“BOLUMUZ BİRİNCİLİĞİ ALDI”
Ülke genelinde Haziran 2018 döneminde Bolu yüzde 97,5 oran ile en çok e-reçete yazılan il oldu.

Bolu’nun e reçete konusunda Türkiye’de örnek il olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, “Bolu olarak yaklaşık1,5 yıldır bu konuda Türkiye’de lider il konumundayız” dedi.

Muhammed Emin Demirkol, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurum hekimlikleri, belediye, huzurevi ve medikososyal polikliniklerinde “Elektronik İmzalı” E-reçete uygulamasına geçileceğini duyurması hakkında da Bolu olarak hazırlıklı olduklarını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Haziran 2018 dönemine ilişkin verilere göre, iller bazında yüzde 97,5 oranı ile Bolu en çok e-reçete yazılan il sıralamasında ilk sırada yer alırken Mardin ise yüzde 66,17’lik oranıyla en az e-reçete kullanılan il oldu.

“EN BÜYÜK KAZANIM KÂĞIT İSRAFININ ORTADAN KALKMASI”

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol E-reçeteye geçişin kâğıt israfını önlediğini vurgulayarak; “E-reçete konusu Sağlık Bakanlığımızın dijitalleşme ile birlikte yaklaşık 3 yıldır üzerinde durduğu bir konu. E reçete’ de sistem, eskiden bizim doktorumuza gidildiğinde bir maktu reçete kâğıdına bununla ilgili hastanın hastalığı ile ilgili ilaçlar yazılır, yazıldıktan sonra kaşelenir ve hasta bununla eczaneye giderdi. E-reçete konusuna geçilmesin en önemli avantajlarından ve beklentilerinde biri bunun sistem üzerinden yapılıyor olması ile kâğıt israfı ortadan kalkıyor olması en büyük kazanım oldu. Kaybolan kâğıt reçeteler vardı, üzerinde bazen düzeltilmesi gereken bir durum olduğunda tekrar bu kâğıt eczaneden doktora geliyordu hasta ya da yakını tarafından. Bazen de sistemde girişlerde sıkıntılar yaşandığında neyin ne kadar kullanıldığı hangi ilacın hangi doktor tarafından ne reçete edildiği takipten kaçabiliyordu” şeklinde konuştu. 

“ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ HASSASİYET DİJİTALLİK”

1,5 yıldır dijitalleşmede Bolu’nun lider il olduğuna dikkat çekerek; “Özellikle yeşil ve kırmızı reçetelerdeki en önemli eksikliğimiz bunların matbu evrakları daha faklı, kötü kullanıma açık reçetelerdi. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı her şeyi dijitalleştirirken reçetenin de dijitalleşmesi 3 yıldır üzerinde hassasiyetle durduğu konuydu.  Bolu olarak yaklaşık1,5 yıldır bu konuda Türkiye’de lider il konumundayız. Belki 15-16 aydır her ay açıklanan verilerin 12’si ya da 13’ünde birinciyiz. Haziran 2018 döneminde de yine Bolumuz birinciliği aldı. Bu bizim doktorlarımızın dijitalleşmeye olan eğilimleri, dijitallik üzerinde durduğumuz hassasiyettir. Doktorlarımız ile tek tek görüşlerimiz sonucunda çok iyi bir noktaya geldik. Bu noktada da bütün doktorlarımıza, bununla birlikte iş birliği içerisinde olan eczacılarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü eczacılar tarafından da E-reçete konusunda bir aksama olduğunda bize geri dönüşler oluyor. Türkiye’de E-reçete konusunda örnek il konumuna geldik” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

E-reçetenin kapsama alanının genişlemesinde çalışmaların devam etiğini belirten Demirkol; “Yeşil, kırmızı ve normal reçete dışındaki devletin yakın takip etmek istediklerinde de E-reçetedeyiz.  Bir şifreyi SMS ile hastaya gönderiyoruz. Reçete yazıldığında doktorun ekranına hastanın telefon numarası geliyor ve doktor teyit alıyor sonrasında reçete şifresi cep telefonuna geliyor böylece kâğıt çıkmamış oluyor.  Eczaneye gittiğinde bir anormallik varsa sistemde görülüyor.  Bu noktada israfı önleyen doktorun hastayı takip ettiği çok olumlu bir sistem. Bu sistemin geliştirilmesi için Bolu olarak bütün katkıları verdik vermeye de devam edeceğiz. Bu süreç öncelikle normal reçetelerden başladı. Sonrasında yeşil ve kırmızı reçeteler ile devam etti. Şimdi medikolar, belediyeler, kurum hekimlikleri ve huzurevi poliklinikleri de E- reçete kullanır pozisyonuna geldiler. Bu noktada da biz yine hazırlıklıyız inşallah lider il konumunda da devam etmek istiyoruz çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.