Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLULU KADINLAR “SIFIR ATIK ÇEVREYE DEĞER KATTIK” DEDİLER

BOLULU KADINLAR “SIFIR ATIK ÇEVREYE DEĞER KATTIK” DEDİLER
Bolu Valiliği ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ortaklığında “Sıfır Atık Çevreye Değer Kattık” projesi kapsamında sergi açılışı yapıldı.


Haber: Aslı Akış

Sergi açılışına Bolu Valisi Ahmet Ümit ve eşleri Şengül Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Bolu İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atıkları geri kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi kapsamında Bolu’da Vali Ahmet Ümit’in eşi himayelerinde 23 kursta 450 kadının atıklardan kazandırdığı el emeği göz nuru ürünler ise Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başladı.

“23 KURSTA 450 BAYAN”

Sergi açılışında ilk olarak Bolu Halk Eğitim Müdürü Kenan Öztürk bir konuşma yaparak “23 kursta 450 bayan katılımcıya geri dönüşüm sağlamak adına eğitimler verildiğini belirterek; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Bolu’da hanımefendiler “Geri Dönüşüm ile Sıfır Atık, Çevreye Değer Kattık” dediler. Emine Erdoğan hanımefendinin sıfır atık projesini başlatması ile birlikte ülkemizde ciddi anlamda bir geri dönüşüm seferberliği başlamıştır. Valimiz Ahmet Ümit’in eşleri Şengül Ümit hanımefendi tarafından Bolu İlimizde bu seferberlik İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile başlatılmıştır. Çeşitli alanlarda halkımıza eğitimler verilen 23 kursta 450 bayan katılımcıya evlerindeki ve çevrelerindeki kağıt, cam, ahşap ve plastik atıkları ile yeni ürünler yapmak ve geri dönüşüm sağlamak adına eğitimler verilmiştir. Geri dönüşümden elde edilen kullanım eşyaları, süs eşyaları ve sanata dönüşen tasarımlar 23 usta öğretici ve kursiyerleri eşliğinde sergilendi” diye konuştu.

“EVSEL ATIKLAR VE GERİ DÖNÜŞÜMLER AYRI TOPLANDI”

Halk Eğitim Müdürünün ardından Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen Bolu Belediyesi’nin sıfır atık projesi ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Biçen, Evsel Atıklar ve Geri Dönüşümlerin kaynağında ayrı toplanmasının 2009 yılında deneme çalışmaları ile başladığının altını çizerek;  “2011 yılında alman Meclis Kararı ile geri dönüşüm ve evsel atıkların kaynağında ayrı toplanması, evsel atıkların toplama maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla tüm şehirde ikili plastik konteyner uygulamasına geçilmesine ve uygulamanın verimli ve sürdürülebilir olması amacıyla bu uygulamanın zorunlu hale getirilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda 2011 yılından itibaren evsel atıklar yeşil renkli plastik konteynerler da, ambalaj atıkları gibi geri dönüşümü mümkün olan atıklar ise mavi renkli plastik konteynerler da biriktirilerek kaynağında ayrı toplanmaktadır.

“EVSEL ATIKLAR İÇİN 5 BİN ADET YEŞİL PLASTİK KONTEYNER”

Plastik konteyner uygulamasında evsel atıklar için 5.000 adet yeşil plastik konteyner, geri dönüşüm atıkları için 5.000 adet mavi plastik konteyner ile bolumuzun güney kısmında kaynağında ayrı toplama işlemi olarak gerçekleştirilmektedir. 2015 yılında da 3(üç) metreküp hacimli mantar ataçmanlı yeraltı ve yerüstü konteyner uygulaması ile evsel atıklar ve geri dönüşüm atıkları ayrı ayrı Bolu muzun kuzeyinde toplanmaktadır. Evsel atıklar için 1149 adet yeraltı konteyneri, 663 adet yerüstü konteyneri, geri dönüşüm atıkları için 842 adet yeraltı konteyneri, 390 adet yerüstü konteyneri bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“64 BİN 555 TON KATI ATIK DEPOLANDI”

Katı Atık Düzenli Depolama Sahasına 2017 yılında 67.392 ton,2018 yılında 64.555 ton katı atık depolandığını ifade eden Biçen; “Katı Atık Düzenli Depolama Alanı Enerji Üretim Tesisinden 2017 yılında 6.260.358 kW ve 2018 yılında 7.635.971 kW enerji üretilmiştir. Bu üretimimizle ayda yaklaşık 3.000 hanenin elektrik ihtiyacı (Bir Hanenin Aylık Ortalama Elektrik Tüketimi:200-250 KW/h) metan gazından üretmiş olduğumuz enerjiden karşılanmaktadır” dedi.

“80 TON BİTKİSEL ATIK YAĞ TOPLANARAK GERİ KAZANDIRILMIŞTIR”

Bitkisel atık yağların 2007 yılından itibaren kaynağında ayrı toplanmakta” diye Biçen; “ Bitkisel Atık Yağların hanelerden daha sağlıklı toplanabilmesi için; Bolu ili Merkez İlçe 40 adet mahalle muhtarlığı Bitkisel Atık Yağ Toplama Noktası haline dönüştürülmüştür. Bitkisel Atık Yağ üretimi yapan işletme, kurum ve kuruluşların Bitkisel Atık Yağlarını ayrı bir şekilde depolaması ve kanalizasyon hattına kaçışları önlemek amacıyla; işletme boyutuna ve sistemine göre atıksu boru hattı çıkışına ya da lavabo altına Atık Yağ Tutucu Sistemi yaptırması gerekliliğini belirten 11.09.2012 tarih ve 2012 363 sayılı Meclis Kararı alınmıştır. Bitkisel atık yağ çıkışı olan tüm işletmelere tebliğ yapılarak, Atık Yağ Tutucu Yaptırmaları sağlanmıştır. Ayrıca ruhsat almak için Belediyemize müracaat eden işletmelerden bitkisel atık yağ çıkışı olacak işletmelere atık yağ tutucu sistemini yaptırdıktan sonra ruhsat verilerek sistemin sürekliliği sağlanmaktadır. 2017 yılında 76 ton, 2018 yılında 80 ton bitkisel atık yağ toplanarak geri kazandırılmıştır” şeklinde konuştu.

“2017 YILINDA 530 TON ATIK PİL TOPLANDI”

2010 yılından itibaren atık piller kaynağında ayrı toplandığını vurgulayan Biçen; “ Okullar, kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlıklar atık pil toplama noktası haline getirilerek atık pillerin etkin bir şekilde kaynağında ayrı toplanması sağlanmaktadır. 2017 yılında 1.087 kg, 2018 yılında 1.552 kg atık pil toplanarak bertaraf edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca tıbbi atıkların toplama işi de yetkili firma tarafından yapılmaktadır. 2017 yılında 530 ton toplanmıştır” ifadelerini kullandı.

“İLİMİZDE SIFIR ATIK İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILMIŞTIR”

Bolu Valisi Ahmet Ümit,  sıfır atık ile ilgili çalışmaların ilimizde başladığına dikkat çekerek; “Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık projesi uygulamaya konulmuştur. Bu projenin tanıtımı ilimizde de yapılmış olup o tarihten itibaren bütün kamu kurumları başta olmak üzere ilimiz genelinde bütün kamu kurumları başka olmak üzere ilimiz genelinde sıfır atık ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elbette bu konularda çalışmalar vardır ve devam etmektedir.” diye konuştu.

“SIFIR ATIK KONUSUNDA % 100’E YAKIN BİR BAŞARI SAĞLANACAKTIR”

Vali Ümit sıfır atıkta %100’e yakın bir başarı sağlanacağını ifade ederek; “Sıfır atık projesinin tüm yurtta tam ve etkin olarak hayata geçirilmesi için verilen süre 2023’tür. 2023 yılına kadar tüm alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla kamu kurumları, belediyeler, büyük işletme ve fabrikalar başta olmak üzere halkımızın, işletmelerin ve tüm kamu kurumlarının bu konuda üzerine düşen vazife ve sorumluluk anlamında ne yapılması hususunda bilinçlenmesiyle ve fiziki şartların oluşmasıyla ülkemizde sıfır atık konusunda % 100’e yakın bir başarı sağlanacaktır” dedi.

“BOLU’DA 180 KURUM PROJEYE DAHİL”

Konuşmasının sonunda ilimizde 180 kurumun projeye destek verdiğini söyleyen Ümit; “Bolulu hanımların evlerindeki atılacak malzemelerden neler yapılabileceğini gösteren sergi açılışı yaptık. Her biri atık malzeme olan objelerin nasıl birer kıymetli sanat eserine dönüştüğüne şahitlik edeceğiz. Bolu olarak projede hedeflenen tarihten çok daha önce bu işi başaracağız. Bolu’da günlük 180 ton çöp meydana gelmektedir. BU konuda belediyemiz uzunca bir süredir gerekli çalışmaları yapmış ve yapmaya devam edecektir. İlimiz genelinde 180 kurum halen projeye dahil olmuş, uygulamanın içerisinde bulunmaktadır. Bu vesile ile sıfır atık projesinin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi Bolu Valisi Ahmet Ümit ve eşi Şengül Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen tarafından kesildi. Kurdele kesimi sonrasında sergi gezilerek bilgi alındı.