Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’DAKİ ŞOFÖR ESNAFI ZOR DURUMDA!

BOLU’DAKİ ŞOFÖR ESNAFI ZOR DURUMDA!
Benzin ve motorine gelen zamlar, toplu taşıma hizmetlerini de olumsuz etkilemeye başladı. Zamlar karşısında beli bükülen şoför esnafı evine ekmek götüremez halde. Bolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına bağlı ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve ticari araç kullanan şoförler bir araya gelerek, akaryakıta yapılan zamlara tepki gösterdi.

Haber: Aslı Akış

Yılbaşından bu yana benzinin fiyatında yüzde 165, motorinin fiyatında da yüzde 97 oranındaki artış toplu taşıma hizmetlerini de olumsuz etkiledi. Akaryakıt zamları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Bolu’daki toplu ulaşım esnafının sorunları masaya yatırıldı.

Bolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Orhan Fırat beraberinde taksi ve otobüs esnafının yaşadığı mağduriyeti dile getirmek adına açıklamada bulundu, son günlerde akaryakıtta yaşanan artışların sektöre yansımalarını değerlendirdi.

 “ŞOFÖR ESNAFIMIZIN EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİ”

Karaköy Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Mülayim, benzin ve mazota gelen zamlardan dolayı kurumlardan yardım beklediklerini anlatarak; “Ana giderimiz akaryakıtın olduğu yerde afaki zamlardan dolayı artık şoför esnafımızın evine ekmek götüremez hale geldiği, bu akaryakıt zamları nedeniyle bir aracın içerisindeki yolcu sayısını hesapladığımızda 5-6 tane öğrenci taşıdığımız takdirde (35sn-40sn) akaryakıt alabileceğimiz günlere geldik. Şuanda şoför esnafımız zaten zorlu bir pandemi sürecini atlattı. Bir buçuk iki yıla aşkındır günlerden çıkarak böyle bir akaryakıt zamlarıyla karşı karşıya geldi. Ben şoför, esnaf dostu belediye başkanımızdan, devlet kurumlarından, amirlerimizden bu noktada gerekli tedbirlerin alınmasını, gerekli yardımların yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETSİZ BİNEN YOLCULARIN TEKRAR DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

Mülayim, gerekli çalışmalarının yapılmasını, aksi takdirde araçlarını çalıştıramaz duruma geleceklerini vurgulayarak, “Aracın içerisindeki yolcu sayılarında tekrar düzenlenme yapılması lazım. Bu da devletin yasalarıyla mümkün. Burada 65 yaş onun dışındaki 20 kalem bedava taşıdığımız yolcular bizi sıkıntıya sokmakta. Engelli raporlarının tekrar düzenlenmesi %70’e çıkartılması, onun dışındaki gazi, şehit aile yakını ve engellilerin dışındaki ihtiyaç sahibi olan yaşlılarımızın dışındaki ücretsiz yolcuların tekrar değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Akaryakıt zamları nedeniyle şuanda sadece akaryakıta çalışır vaziyete geldi sektörümüz. Bu noktada gerekli çalışmaların yapılmasını, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde bu araçların tekerlekleri dönmez hale gelecektir. Bir an evvel zaman kaybetmeksizin ivedilikli bir şekilde şoför esnafının yanında olunması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

“MALİYETLERİMİZ GERÇEKTEN ÇOK YÜKSEK”

Gölyüzü Taksi Birliği Başkanı Hayrettin Yakalı, benzin ve mazota gelen zamlardan sonra zor durumda olduklarını belirterek, “Gelen zamlar dolayısıyla kazanamaz durumdayız. Şuanda maliyetlerimiz gerçekten çok yüksek. Araçlarımızı bakıma soktuğumuzda 2 bin TL civarında masrafımız oluyor. Şuanda kazanamaz durumdayız. Aldığımız zamlarda yetersiz mazot ve benzine gelen zamlara göre. Şuanda 20 TL’ye indi ama bunun ne olacağı belli değil ileride” dedi.

“SEKTÖRÜMÜZ DARBE ALMIŞ DURUMDA”

Bolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Orhan Fırat, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle şoför esnafının zor durumda olduğunu ifade ederek; “Bizim en büyük handikabımız akaryakıt fiyatlarının yüksek olması. 2022 yılında aldığımız fiyat ayarlamalarında zamlar ile birlikte mazot 12,77 iken şu anda 20 TL bandına çıktı. Tabi bu maliyet artışları sadece sade akaryakıt değil yedek parça, işletme giderlerimiz ciddi şekilde yükseldi. Sektörümüz darbe almış durumda” şeklinde konuştu.

“DEDİKLERİMİZ OLMAZSA DA ESNAFLAR OLARAK B PLANI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yetkililere de seslenen Orhan Fırat, fiyatların güncellenmesini istedi. Fırat; “Pandemi herkesi etkiledi ve esnaf kendine gelmedi. Esnaf teşkilatı olarak bu durumdan etkilenen meslek dalı olduk. Her şeye zam zam deniyor ama inanın hizmet edecek, tekerleği çevirecek dermanımız noktamız kalmadı. Çalışan arkadaşlarımızın çoğu şoför değil mal sahibi ve evine ekmek götüremeyecek noktaya geldi.  Fiyatların bir an önce zamlara göre güncellenmesini istiyoruz. Dediklerimiz olmazsa da esnaflar olarak B planı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 
Etiketler: bolu haberler