Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’DA TARIMSAL DESTEKLEMELER DEVAM EDİYOR

BOLU’DA TARIMSAL DESTEKLEMELER DEVAM EDİYOR
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu’da süt üreticisine sağlanan destek miktarı ve tarımsal desteleme faaliyetleri hakkında açıklamada bulundu. Murat; “Bakanlık olarak 45 ile 50 bin ton arası yıllık çiğ süte destek veriyoruz. Ortalama 4 bin çiftçimize yaklaşık 45 bin ton çiğ süt desteğinin parasal değerine baktığımızda yıllık ortalama 8 milyon TL” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu’da çiftçilere yönelik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından maddi anlamda desteklemeler devam ediyor. Çiftçiliği yaşatmak için gerçekleştirilen desteklemeler ile tarımsal desteklere ciddi anlamda bir oransal artışın olduğuna dikkat çeken Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, Bolu’ya pay aktarılmasında katkı sunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile milletvekilleri Fehmi Küpçü ve Arzu Aydın’a Bolulu tüm üreticiler adına teşekkür etti.

“TARIMSAL DESTEKLERİN HEPSİ HİBE”

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, tarımsal desteklerin hepsinin hibe olduğunu vurgulayarak, “Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üretim yapan tüm üreticilerimize yıl içerisinde hibe dediğimiz karşılıksız destek veriyoruz, kredi değil bunu özellikle belirtmek istiyorum. Tarımsal desteklerin hepsi hibedir. Yani karşılıksızdır. Amaçta zaten tarımsal üretimi artırmak ve üretim yapmak için ayırdığımız destekler. Bunların çok kalemi var. Bitkisel ve hayvansal üretim anlamında çok fazla kalemlere destek veriliyor. Bakanlık olarak biz küçükbaş ve büyük baş sütüne farklı oranlarda olmak üzere, çiğ süt desteği diyor bakanlığımız. Soğuk ve Sıcak süt olarak gruplara ayırıyoruz. Soğutulmuş süt daha fazla destek alır. Sıcak süt biraz daha az destek almış olur” şeklinde konuştu.

“4 BİN ÇİFTÇİYE 45 BİN TON ÇİĞ SÜT DESTEĞİ VERİYORUZ”

İzzet Murat, ilimiz genelinde 160 bin ton civarında süt üretildiğinin altını çizerek;  “İlimizde de yaklaşık 130 bin civarında büyükbaş hayvan var. Bununda yaklaşık bir 50-55 bin civarında sağmalı inek var. Bizim tabir ile sağmalı inek dediğimiz. Doğum yapmış, buzağı yapmış, süt veren inek anlamında diyelim. Buradan da yıllık ortalama bizim 160 bin ton civarında bir süt üretiyoruz Bolu ili olarak. İl genelinde yaklaşık 50-55 bin sağma hayvanla 160 bin, 170 bin ton yıllara göre değişebilir bu rakamlar. Bununda yaklaşık 3’te birine tekabül eden bir rakama yaklaşık 45 ile 50 bin ton arası yıllık çiğ süte destek veriyoruz bakanlık olarak. Buda yaklaşık 4 bin çiftçi demektir.

“ÇKS’YE KAYITLI 9 BİNE YAKIN ÇİFTÇİMİZ VAR”

İl genelinde ÇKS’ye kayıtlı 9 bine yakın çiftçimiz var ama bunların hepsi doğal olarak hayvancılıkla uğraşan kişiler değil. Ortalama 4 bin çiftçimize yaklaşık 45 bin ton bir çiğ süt desteği veriyoruz. Bunun da parasal değerine baktığımızda yıllık ortalama 8 milyon TL civarında bir tarımsal destek ödemesi yapıyoruz çiğ süt üreticilerimize. Bakanlık olarak bunu dönemler halinde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖDEMELER YIL İÇERİSİNDE ÖDENİYOR”

İzzet Murat, yıllık 45 milyon civarında tarımsal destek ödemesi yapıldığını belirterek, “3’er aylık dönemler halinde yıl içerisinde ödeniyor. İlk 3 ay bir, sonra ikinci 3 ay, sonra üçüncü 3 ay olarak farklı dönemlerde çiğ süt paralarını üreticilerimize ödüyoruz. Çiğ sütün haricinde doğal olarak, biz bakanlık olarak bir yıllık kalem desteği veriyoruz. İl Müdürlüğümüz olarak Bakanlığın desteklerimiz, bitkisel ve hayvancılık üretimleri yıllık ortalama 45 milyon civarında bunu her yıl belli oranlarda değişebilir ama yıllık 45 milyon civarında bir tarımsal destek ödemesi yapıyoruz Bolulu çiftçilerimize” diye konuştu.

“45 MİLYON CİVARINDA KARŞILIKSIZ TARIMSAL DESTEĞİMİZ VAR”

Farklı alanlarda kırsal kalkınma yatırımlarına desteklerinden bahseden Murat; “Bu hayvancılık destekleri, bitkisel üretim destekleri, kısaca sayarsak hayvancılıkta sütte olduğu gibi buzağı desteği var, et desteği var, küçükbaş hayvan desteği var, para desteği var, bitkisel üretiminde mazot-gübre desteği var, yem bitkileri desteği var, prim desteği var, farklı alanlarda kırsal kalkınma yatırımlarında destek veriyoruz. Bolu ekonomik yatırımlar dediğimiz büyükbaş – küçükbaş hayvanları veya yetiştirme süt işleme, bitkisel üretim ambalajlama- depolama gibi tesislere de destek veriyoruz. Bunları da topladığımızda ortalama 45 milyon civarında bir karşılıksız tarımsal desteğimiz var, Bolulu çiftçilerimize” şeklinde konuştu.

“TARIMSAL DESTEKLERE CİDDİ ORANDA ARTIŞ OLDU”

Son 2-3 yılda tarımsal desteklere ciddi oranda artış olduğunu aktaran İzzet Murat; “Bu açıdan ben desteklerin ödenmesinde ve bu tür çiftçilerin desteklenmesinde ilk başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan nihayetinde Ülkemizin Cumhurbaşkanı olarak her türlü tarımsal üretimin destek ödemelerini veren ve bunun verilmesini sağlayan kişi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Çünkü son 2-3 yılda tarımsal desteklere ciddi anlamda bir oransal artış var” dedi.

“DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İzzet Murat, üreticilere destek vermeye devam edeceklerini dile getirerek, “Yine yerelde bizden her türlü desteği esirgemeyen Sayın Valimize, yine Bakanlık projelerini, Bakanlığın uyguladığı projelerin ve bütçelerden Bolu ilimize pay aktarılmasında büyük pay sahibi olan Sayın Bakan Yardımcısı Fatih Metin Bey’e, yine Sayın Milletvekillerimiz Fehmi Küpçüye ve Arzu Aydın hanımefendiye, İl Müdürlüğümüze çalışmalarımıza verdikleri desteklerden dolayı kendilerine, Bolulu çiftçiler adına, Bolulu tüm üreticiler adına teşekkür ediyorum. Desteklerimiz devam edecek. Bizim üreticilerden beklentimiz, isteğimiz onlar üretsinler bizde destek vermeye devam edeceğiz. Yeter ki üretelim. Her türlü destek, her türlü teknik bilgi bizden devam edecek” ifadelerini kullandı.

Etiketler: bolu haberler