Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU VHO, SAĞLIKLI GIDAYA DİKKAT ÇEKTİ

BOLU VHO, SAĞLIKLI GIDAYA DİKKAT ÇEKTİ
Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği günü için yayımladığı yazılı açıklamasında, “Sağlıklı hayvan, sağlıklı hayvansal gıda ve sağlıklı beslenen insan üçlüsünde tek sağlık yaklaşımı göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği kapsamında, Bolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (BVHO) bilinçlendirme amaçlı bir açıklama yaptı. “Sağlıklı Bir Yarın İçin Şimdi Güvenli Gıda 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:

KİRLENMİŞ GIDALARIN TÜKETİLMESİ SONUCUNDA BİRÇOK CAN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR”

“Gıda Güvenliği kapsamında her bireyin sağlıklı yaşayabilmesi için güvenli, besleyici, yeterli ve dengeli besin maddelerine ve sağlıklı suya erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre her yıl kimyasallar ve toksinler ile bakteri, virüs, parazit gibi hastalık etkenleri ile kirlenmiş gıdaların tüketilmesi sonucunda birçok can hayatını kaybetmektedir. Bu minvalde ilk olarak tarımsal üretimin güvenliğinden, bu güvenlik ise üreticilerin, çiftçilerin, balıkçıların, arıcıların, tarım işçilerinin ve dağıtım zincirinin güvenliğinden geçmektedir. Gıda zincirinde yer alan tüm kişi ve kuruluşların güvenli gıda temini konusunda sorumluluğu bulunmaktadır. Çiftlikten sofraya, kovandan sofraya gibi yaklaşımların her aşaması için güvenliğinin sağlanması hususunda daha çok emek verilmesinin gerekliliği net bir biçimde ortaya konulmaktadır.”

“GÜVENLİ GIDAYA ERİŞİMİN EN BÜYÜK ENGELİ TARIMDA KİMYASALLARIN AŞIRI VE BİLİNÇSİZ KULLANIMIDIR”

“Temiz ve sağlıklı su da bir gıda olarak değerlendirildiğinden güvenli gıdaya erişimin en büyük engellerinden biri tarımda kimyasalların aşırı ve bilinçsiz kullanımıdır. Bu durum son zamanlarda Marmara Denizi’nde de gündeme taşınan deniz salyası gibi oluşumalar ile denizin, karanın ve havanın kirlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle tarımda kullanılacak ilaç ve gübreler uzman teknik personel bilgisi ışığında kullanılmalıdır. Hayvansal gıdalardaki antimikrobiyal kalıntıların, gıda zehirlenmelerinin ve zoonoz hastalıkların da bertaraf edilmesi konusundan da yine uzman kişilere büyük iş düşmektedir.”

“GIDA GÜVENLİĞİ, HERKESİN VİCDANİ YÜKÜMLÜĞÜ İLE YÜRÜTÜLMELİDİR”

Sağlıklı hayvan, sağlıklı hayvansal gıda ve sağlıklı beslenen insan üçlüsünde tek sağlık yaklaşımı göz ardı edilmemelidir. Gıda güvenliği farklı meslekler arası bir dayanışma olup, tüm herkesin vicdani yükümlüğü ile yürütülmelidir. Güvenli gıda arzında en büyük etkenin, hayvan sağlığı ile hayvansal üretimin sağlıklı çevresel şartlarda yapılması olduğu görülmektedir.”

Etiketler: bolu haberler