Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU VALİSİ ÜMİT, HAYVAN PAZARINDA DENETLEMELERDE BULUNDU

BOLU VALİSİ ÜMİT, HAYVAN PAZARINDA DENETLEMELERDE BULUNDU
Bolu Valisi Ahmet Ümit, yaklaşan kurban bayramı öncesinde Karacaağaç Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarında incelemelerde bulundu. Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık alan ve satan vatandaşlarla sohbet eden Vali Ümit, burada vatandaşların isteklerini de dinledi.


Haber: Aslı Akış

Kurban pazarını gezerek alanda bir süre incelemelerde bulunan Bolu Valisi Ahmet Ümit, pazar esnafıyla bir süre sohbet ederek pazarın durumu ve satışlar hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Pazar ziyareti ve incelemeleri sırasında müşteri ve alıcı arasındaki kurbanlık pazarlığına aracılık eden Vali Ümit, maske kullanımı, sosyal mesafe ve el temizliği olmak üzere bu üç kuralın Kontrollü Sosyal Hayat sürecinin vazgeçilmez tedbirlerinden olduğunu ve normalleşme süreciyle vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan, uyulması gereken kuralların yer aldığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin vatandaşlarımız tarafından eksiksiz olarak uygulanması noktasında hassasiyet beklediklerini belirtti.

“KURBAN PAZARI ESNAFIYLA SOHBET ETTİ, BEREKETLİ BOL KAZANÇ DİLEDİ”

Ziyaret ve incelemeleri sırasında İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat’tan kurban pazarının kurulmasına ve işleyişine dair bilgiler alan Vali Ahmet Ümit, kurban pazarı esnafına hayırlı ve bereketli bol kazançlar temennisinde bulunarak, kurban pazarı esnafının yaklaşan kurban bayramını tebrik etti. Ziyaretin ardından kurban tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vali Ümit, 20 Temmuz itibariyle bayramın birinci gününü idrak edileceğini belirterek; “Büyükbaşlar için bir buçuk ay, geçen haftadan itibaren ise küçükbaşlar için kurban pazarı açıldı. Büyükbaş satanların genel olarak memnun olduğunu görüyoruz; çünkü bir buçuk ay önce pazar açılınca epey bir satış yapmışlar. Küçükbaş satanlar ise yarından itibaren esas satışlarına başlayacaklar.” dedi.

“32 BİN CİVARINDA KURBAN KESİMİ BEKLİYORUZ”      

Kurban bayramında 32 bin tane kurban kesimi yapılabileceğine işaret eden Vali Ümit; “İlimizde 101 binin üzerinde hane var. Bunların aşağı yukarı 7 bin tanesi küçükbaş, 5 bin tanesi büyükbaş olarak tahmin ediliyor. Netice itibariyle 32 bin civarında kurban kesimi bekliyoruz. Bununla ilgili tüm gerekli tedbirler alındı” diye konuştu.

“HER YERDE KURBAN KESİLMESİ YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

İlimizdeki “Kurban Komisyonu’nun çok hassas bir çalışma yaptığını ifade ederek, her yerde kurban kesimi yapılamayacağını vurgulayan Vali Ümit, “İl merkezinde 58 noktayla beraber ilçelerimizde de kurban kesim yerlerine izin verildi. Tarım il müdürlüğü tarafından kontrol edilip gerekli hijyen ve diğer teknik şartlara sahip olduğu tespit edilip izin verilmediği sürece de her yerde kurban kesilmesi yasal olarak mümkün değil bunların hukuki müeyyideleri var. Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli hazırlıkları yapıldı. Kurban komisyonumuz tüm konuların takibini yapıyor” şeklinde konuştu.

KURBAN KESİMİ YAPACAK KİŞİ SAYISI BELİRLENDİ

Halk eğitim müdürlüğünde 158 kişinin hizmet içi eğitimden geçirildiğine işaret eden Vali Ümit, bu kişilerin kasaplık yapıp kurbanlık kesebilir hale geldiklerini söyledi. Ümit; “Tarım müdürlüğümüzün tespitlerine göre ilimizde kurban kesimi yapabilecek 550 vatandaşımız var. Kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımız kendisi kemesini bilmiyorsa mutlaka bilen birisine kestirmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü kurban kesimi ciddi bir uzmanlığı gerektiriyor. Bunlara riayet etmek gerekiyor” dedi.

“SAĞLIK TEDBİRLERİ ALINDI”

Vali Ümit, Kurban bayramında yaralanmalar arttığına da dikkat çekerek; “Toplamda 8 tane devlet hastanemiz özellikle acilcilerimiz başta olmak üzere nöbetçi hekimler kurban kesim süresince mutlaka hazır olacaklar. Sağlık tedbirlerini alacak arkadaşlarımızda görevlendirildi.  Kurbanlıklar zaman zaman kaçıyor buna istinaden de tedbirler alındı. Bütün belediyelerde yeterli ekipler kuruldu. Kurban bayramında kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın dini vecibelere uygun olarak kurbanlarını rahatlıkla satın alabilmeleri, rahatlıkla evlerine taşıyabilmeleri için gerekli tedbirler alındı. Aynı zamanda kesim yerleri hazırlandı” ifadelerini kullandı.

“KURALLARA UYMAYANLARA GEREKLİ MÜEYYİDE UYGULANACAKTIR”

Kaçak yollardan kurban derisi toplayanlara karşı önemli uyarılarda bulunan Vali Ahmet Ümit; “Kurban derileri ile ilgili her sene bildiğiniz gibi muhtelif spekülasyonlar oluyor. Kamu yararı olan vakıf ve dernekler valiliğimiz ya da ilçelerde kaymakamlıklarımıza bildirim yapmak suretiyle deri toparlayabilirler. Bunun yanında dernekler ya da vakıflar mutlaka izin almaları gerekiyor. Güvenlik kuvvetlerimiz bayram süresince konuyu yakından takip edecekler. Bizim açımızdan her şey planlandı. İzinsiz olarak deri toplamak, izin verilmeyen yerlerde kurban kesimi yasal değildir, aksi durumda güvenlik kuvvetlerimiz ve zabıtalarımız konuyu takip ediyor gerekli müeyyideyi uygulayacaklardır.” şeklinde konuştu. 

Etiketler: bolu haberler