Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU PALYATİF BAKIMDA BİRİNCİ

BOLU PALYATİF BAKIMDA BİRİNCİ
Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Kamu Hastaneleri 100 Bin kişiye düşen Palyatif Bakım Yatak Sayılarında Bolu’nun % 21’lik oranla birinci olduğunu söyledi. Demirkol, “Türkiye de 100 bin kişiye düşen yatak sayısında birinci il olduk. Bolu’yu Türkiye’nin şu anda en önemli ihtiyacı olan Palyatif servis ile yeterli miktara ulaştırmış bulunuyoruz” dedi.


Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilere göre “Kamu Hastaneleri 100 Bin kişiye düşen Palyatif Bakım Yatak Sayılarında Bolu Türkiye genelinde birinciliği aldı. Palyatif Bakım’da amacın hastaların yaşamına yıllar değil yıllarına yaşam katmak olduğunu dile getiren Demirkol, Palyatif ve evde sağlık hizmeti alan hastaların yakınlarına “yatağa bağımlı hastalara ve bakım verenlere psikolojik yaklaşım, evde sağlık hastalarına doğru ilaç kullandırma, hijyen, evde sağlık hastalarını doğru besleme, yara bakımı, yatak içi pasif egzersiz gibi daha pek çok konuda uzmanlar tarafından eğitim verildiği kaydetti.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol; “Rahmetli izzet Baysal’ın bize emaneti olan binada Bolulu ve çevre illerden gelen ve ihtiyaç sahibi hastalarımıza hizmet ettiğimiz bir servis burası. Palyatif servis;  yoğun bakımda tedavisi bitmiş ya da yoğun bakımda tedavi alması noktasında ihtiyacı kalmamış hastalarımızın servise geçmeden önce bir ara istasyonları, tek kişilik odalarda yoğun bakım imkanlarının sağlandığı hemşire sayısının ve yetiminin fazla olduğu gündüz pratisyen doktorumuzun da uzmanımıza eşlik ettiği ve her bir servisimizde uzmanımızın olduğu ara yoğun bakım gibi bir servisimiz.

“TEK KİŞİLİK ODALARADA HİZMET VERİYORUZ”

Hastalarımıza burada hemşirelerimiz tıbbi bakımlarını yaparak hasta yakınlarımıza öğretiyorlar. Palyatif servisle bölgeye de hizmet ettiğimiz için yoğun bakımlarda acil yerlere ihtiyacımız oluyor. Tedavisi bitmiş veya tedavisi anlamında yoğun bakımın bir şey katamayacağını doktorlarımızın öngördüğü hastalarımızı Palyatif servise alıyoruz. Palyatif serviste tek kişilik odalarda doktorlarımızın nezaretinde hem hastamız ev ortamında yakınlarının yanında onlara da eğitim verilerek birkaç kazanımız sağladığımız bir yer olarak hizmet veriyor.

“BÖLGENİN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ”

2 yıl önce 8 yatakla başladığımız Palyatif serüvenimizi şu an 63 yatak ile13’ü çocuk Palyatif servis olarak hizmet verecek noktaya geldik. Bu noktada da 100 bin kişiye düşen yatak sayısında Türkiye de şu anda birinci il olduk. % 21 ile 100 bin kişiye 21 yatak düşüyor bu Palyatif serviste. Türkiye’de de % 21’in üstünde bir rakam yok. Bolu’yu, Türkiye’nin şu anda en önemli ihtiyacı olan yaşam süresinin uzaması ile beraber Bolumuzun ve bölgemizin ihtiyacı olan Palyatif serviste kaliteli hizmete sayıca yeterli miktara ulaştırmış bulunuyoruz. İnşallah Bolu’yu uzun dönemde Palyatif ve yoğun bakımlarımızı rahatlatmada, yoğun bakımlardaki gereksiz uzun süreli yatışları önlemede çalışmalarımıza devam etme gayreti içerisinde olduğumuz belirtmek istiyorum.

“EVDE PALYATİF BİRİMİ KURULDU”

Evde bakım biri mi içerisinde hastalarımızı ziyaret edip onların hem eğitimleri veriliyor hem de bakımları ve tedavileri düzenleniyor. şimdi evde bakımın altında bir palyatif alt birimini kurduk. Burada yatmış ve eve çıkmış hastalarımızı buradaki eğitime haiz hemşirelerimiz ve doktorumuz özel gidip bakıyor. Çünkü buradaki hastalarımız daha özellikli. Böylece belki de Türkiye’de ilk defa evde Palyatif birimi kuruldu. Daha eğitimli, donanımlı personelimiz bu özellikli hastalarımızı evde ziyaret edip takip ediyor. Gerektiğinde tekrar Palyatif yatışa alabiliyor. Bu noktada “Palyatif Bakım ve Evde Sağlık alanında emek veren tüm doktorlarımıza, sağlık personelimize ve idarecilerimize teşekkür ederim. Bu birincilik, ekip olarak hepimizin başarısı” diye konuştu.

“KALİTELİ HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”         

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muhammet Mustafa Gürdal, Köroğlu ünitesinde 47 palyatif yatak sayısı ile hizmet vermemin onur verici olduğunu belirterek; “Buranın başhekimi olarak hem merkez ünite hem de Köroğlu ünitesinde bulunan 63 yatak kapasitesinin 47’sinin kendi bünyemizden sağlanmasından dolayı gurur duyuyorum. 47 rakamına kolay bir şekilde ulaşmadık, 8 ile başlayan yatak sayısı, İl Sağlık Müdürümüzün bakanlık düzeyinde yoğun girişimleri sayesinde 30 tane merkez ünitede, 17 tane de Köroğlu ünitesinde olmak üzere toplam 47 Palyatif sayısına ulaştık. Bolu iline bu şekilde hizmet etmek onur verici. Bu hizmeti verirken hem Köroğlu ünitesinde hem de merkez ünitede bu servislerden sorumlu, alanında başarılı 2 uzmanımız, 2 pratisyen hekimimiz, fizyoterapistimiz ve psikolojik destek için psikoloğumuz hizmet vermektedir. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha iyi ve daha kaliteli hizmet vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BOLU’YA DEĞİL BAŞKA İLLERE DE HİZMET ETMEK İSTİYORUZ”

Palyatif Servis Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ferhan Yılmaz, Palyatif sorumlusu olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek mesleki tatmin yaşadığını söyledi. Yılmaz; “Sağlık bakanlığımızın eksik olan bir şeyi yerine koyması Türkiye’de Palyatif servislerin açılması çok önemli. Özellikle sağlık müdürümüz, başhekim yardımcımız palyatife destek verip yatak sayımızın artmasında, doluluk oranlarında destek olması fizyoterapist, psikolog ve diyetisyeninde destek olması hasta memnuniyetini artırdı. Onlara buradan çok teşekkür ediyorum.

Yoğun bakımdan hasta alıyoruz. Uzun süre yatması ve bakılması gereken kanser, felçli hastaları, hasta yakınlarıyla ile bu hastalığa alıştırmak için yatırıyoruz. Bu hem hasta yakınlarını hem personeli ve çalışan doktorları rahatlattı. Bu hastalara normal serviste bakım zor iken bu serviste onlara bakmak için özel bir alan tahsis edildi. Ev ortamı sağlamaya çalıştık. 30 kişilik yatağımızda iki tane mutfağımız var. Orada hasta yakınları istediği yemeği pişirebiliyor. Çamaşır ve kurutma makinemiz var hastalarımız çamaşırlarını yıkayıp kurutabiliyorlar. Özellikle ilçede yaşayan ve ya başka ilden kabul ettiğimiz hastalar için çok önemli bu. Bolulu olup başka yerlerde tedavi olan Palyatif tedavisi devam etmesi gereken İstanbul, Ankara’dan hasta da kabul ediyoruz. Hastalarımıza ev ortamı yaşatabilmek için özellikle genç hastalarımıza doğum günleri yapıyoruz. Hasta yakınlarımızın istekleri doğrultusunda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hemşire arkadaşlarım bu konuda çok iyi. Hemşire arkadaşlarım hasta yakınları ile hasta hemşire değil aile fertleri gibi burada. Bundan hem hastalarımız hem hemşirelerimiz çok memnun. Biz burada çok mutluyuz. İnşallah yatak sayımız daha da artarsa müdürümüzün de söylediği gibi sadece Bolu’ya değil başka illere de hizmet etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.