Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü o iddialara yanıt verdi

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü o iddialara yanıt verdi
Geçtiğimiz günlerde Bolu’nun farklı yerlerinde kaçak ağaç kesimi yapıldığını dile getiren CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu’nun “Bolu’da ormanlar resmen katlediliyor. Üzerinde sayı, rakam olmayan ağaç olduğu gibi kesilmiş, kaçak kesim” iddiası üzerine Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nden yanıt geldi.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada; “Orman Genel Müdürlüğünün tüm ülkede yürüttüğü ormancılık faaliyetlerinin Bolu ve Düzce İllerindeki faaliyetlerini; toplam 638 bin 479 hektarlık alanda, 12 Şube Müdürlüğü, 12 Orman İşletme Müdürlüğü ve 115 Orman İşletme Şefliğinde, 67 idari personel, 203 Mühendis ve 478 Orman Muhafaza Memuru ile 7/24 esasına dayalı olarak Bolu Orman Bölge Müdürlüğü yürütmektedir. Bu faaliyetleri yürüten çalışanlarımızın içinde farklı siyasi düşünceden çok değerli insanlarımız bulunmaktadır.Bu faaliyetler tek bir yılla sınırlı olmayıp, geçmiş yılarda olduğu gibi içinde bulunulan zaman diliminde ve gelecek yıllarda da artarak devam edecektir” denildi.

“FAALİYETLER BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN SONUCUNDA YAPILMAKTADIR”

Gelişen teknoloji ve mekanizasyonla birlikte ilimizde gerçekleştirilen ormancılık faaliyetlerinin her geçen yıl bir üst seviyeye taşındığı belirtilen açıklamada; “daha genç, bakımlı ve dayanıklı ormanlar oluşturmak için kurumumuz tüm dinamikleriyle görevini yerine getirmektedir. Gerçekleştirilen bu faaliyetler, her yıl toplumun belli bir kesimi tarafından yetkisiz ve yetersiz kaynaklardan elde edilen verilerle mesnetsiz bir şekilde eleştirilere maruz kalmaktadır. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ormancılık faaliyetleri, kişiler ya da yerel işletmeler tarafından değil, Üniversiteler tarafından verilen akademik bilgiler doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu bilimsel çalışmaların sonucunda yapılmaktadır. Bu bağlamda, 14 Temmuz 2021 tarihinde bir siyasi parti temsilcileri tarafından iddia edilen ve yerel basında yer alan konuların aydınlatılması gereği duyulmuştur. Kamuoyunu bilinçlendirmek, vatandaşlarımızı yanlış bilgilerden korumak, devlete olan güvenlerinin sarsılmasını önlemek, orman ve orman teşkilatına olan sevgilerinin her zaman ki gibi sağlam kalmasını sağlamak amacıyla söz konusu iddialara cevaben kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

 “PLAN HARİCİ KESİM OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

İddia üzerine müdürlük tarafından; “Bolu Ormanları Planlar Dâhilinde işletilmektedir. Plan harici kesinlikle kesim olması mümkün değildir. Plan harici usulsüz çalışma yapanlar tespit edildiğinde gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. İşleyişin bu şekilde olduğunu 4500 çalışan köylümüz bilir ve takipçisi olmuştur” açıklaması yapıldı.

ÜZERİNDE RAKAM OLMAYAN AĞAÇLAR KESİLİYOR İDDİASI

Ormanlarda yapılan çalışmalarda, tekniği gereği bakım çalışması yapılacak sahalarda mühendislerin gözetimi ile ilerlendiğini vurgulayan Bolu Orman Bölge Müdürlüğü; “damga ekipleri ile ağaçlar tek tek kendi üzerlerine verilen numaralar ile kayda alınmak sureti ile kaç ağacın kaç metreküp olduğu tespit edilir ve tutanağa bağlanarak Köy muhtarlıklarına ilan edilir akabinde bakım çalışmalarına başlanır. Ancak sıklık çağındaki kesilmeden içerisine insanın dahi girmesi mümkün olmayan sıklıklarda yine teknik elemanlarımız kontrolünde seyreltme çalışmaları yaptırılır ve kayıt altına alınır. Bu şekildeki sıklık sahalarında numara verilmesine yasal olarak zorunluluk yoktur. Çıkan tüm ürünler kayıt altına alınmak sureti ile idarenin takip ve kontrolünde işlemler yürütülmektedir” denildi.

“HERKES ZAN ALTINDA BIRAKILDI, BU SUÇLAMA KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ”

Kayıtlı ağaçlar kesilip boylandığında mesaha denilen tutanaklar ile tekrar kayıt altına alındığı söylenen açıklamada; “nakletmek üzere nakliye tezkeresi kesilerek sevkiyatları sağlanır. Bu belgeler olmadan ya da bu belgeler ile uyumlu olmadan nakliyat yapan araç sahiplerinin araçlarına el konularak yasal işlem başlatılır ve adli makamlara intikal ettirilir. Bu gibi ithamlar ile Bolu Ormancılığının tüm çalışanları ile orman emvali üretimi yapan köylülerimizin, orman emvali alan müşterilerimizin topyekûn zan altında bırakılarak suçlanması kesinlikle kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

“ORMANLARDA KESİLEN AĞAÇLAR KABUKLARI İLE GÖTÜRÜLÜYOR”

Ormanda kesilen ağaçların soyularak çıkartılmasının teknik bir konu olduğu belirtilirken; “Ormanda kesilen ağaçlar belli dönemlerde hızlı bir şekilde çıkartılmadığında hastalık yapacağından, temiz işletmecilik denilen usul ve esaslar ile çalışılır. İnce materyal ve dikili olarak satışı yapılmış olan yerlerde çalışanlar hızlı bir şekilde işlem yürütmek şartı ile kabuklu taşımalarının çevreye zararı görülmemektedir. Orman emvalinin kabuklu olarak taşınması usulsüzlük anlamına gelmemektedir” sözlerine yer verildi.

“YASALARA AYKIRIDIR”

Bolu orman Bölge Müdürlüğü; “dikili satış bölmelerinde görevli olan memur damgalı ve numaralı satışa konu edilen ağaçları sahadan çıkardıktan sonra tüm parçalarını kayıt altına almak sureti ile nakliyatına müsaade etmektedir. İddia edildiği gibi numarasız bir ağaca nakliye müsaadesi vermesi mümkün değildir. İşin tamamı bittiğinde o bölmede görevli olmayan memurlar ve İşletme şefi tarafından saha kontrol edilmekte ve sahada tespit edilen usulsüz işlemler var ise yasal işlemler yapılarak adliyeye sevk edilmekte ayrıca ilgili firmanın 1 yıl boyunca ihalelere girmesi yasaklanmaktadır. Ormandan, damgasız ve nakliyesiz olarak orman emvalinin taşınması işi yasalara aykırıdır” açıklaması yapıldı.

“RİSKLER HER ZAMAN İÇİN VARDIR”

Şu ana kadar çıkan orman yangınlarının ormanlardaki bakım sonucu kalan üretim artıklarından kaynaklanmadığı belirtilirken; “yangınların genellikle piknik ateşi, yıldırım, anız yangınları, enerji nakil hatları gibi insan kaynaklı sebeplerden olduğu görülmektedir. Ormanlardaki bu üretim artıkları, toprağı siperlemesi açısından kuraklığa ve erozyona karşı tutucu görev görmektedir, zaman içerisinde çürüyerek orman toprağına organik madde sağlaması açısından da yerinde bırakılmaktadır. Yangın açısından riskli olan bu dönemlerde insanlarımızın dinlenmesini, pikniğini kontrollü olarak serbest olan tabiat parklarında mesire yerlerinde yapması esastır. Rastgele ormanın herhangi bir yerinde ateşli piknik yapmak isteyen vatandaşlarımızın oluşturacağı riskler her zaman için vardır. Kurum olarak bununla mücadele edilmektedir bu mücadelede tüm Bolu halkının ve Tüm sivil toplumun duyarlı olması ve vatandaşlarımızı yönlendirmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“ULUSLARARASI TEKNİĞİNE UYGUN OLDUĞU RAPORLARDA GÖRÜLMEKTEDİR”

Bolu da teknik anlamda ormancılığın Cumhuriyetimiz ile eşdeğer olduğu belirtilen açıklamada; “Bolu’daki insanlarımızın görebileceği tüm güzelliklerin temelinde yapılan teknik ormancılık vardır. Örnek olarak Yedigöller, Abant, Gölcük gibi sayamayacağımız birçok mesire yeri gibi rekreasyon değeri olan yerler Bolu’yu marka haline getirmiştir. Bir önceki plan döneminden 2018 yılında yapılan son planlama arasında dahi orman alanlarımızın yaklaşık olarak 10000 hektar civarında teşkilatın teknik çalışmaları sonucu alanının arttırıldığı kayıtlarda mevcuttur. Buna rağmen hiçbir gerçekliği olmayan Bolu ormanları talan ediliyor gibi ifadelerin kullanılması gerçeği yansıtmamaktadır.

Şu anda Bolu ormanlarının stabil ve dinamik olduğunu FSC ( Uluslararası Orman Yönetim sistemi/ Uluslararası denetim platformu)   sertifikasyon sistemi kapsamında her yıl Uluslararası bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir. 2013 yılından bu yana yapılan denetimler sonucu oluşturulan raporlarda yapılan denetim faaliyetlerinin kamuoyuna yansıyan iddiaların aksine, ormancılık faaliyetlerinin Uluslararası tekniğine uygun olduğu raporlarda görülmektedir” şeklinde konuşuldu.

“ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER DİKKATE ALINARAK İŞLERİMİZ YÜRÜTÜLMEKTEDİR”

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü; “muhtelif zamanlarda emekli olan meslek büyüklerimizle, meslektaşlarımızla, Orman Genel Müdürlüğünde konusunda uzman Daire Başkanlarımızla, Şube Müdürlerimizle, Üniversitelerdeki akademisyen hocalarımızla gerek bölge müdürlüğümüzde gerekse arazide çalışma yaptığımız sahalarda bir araya gelinmekte ve onların tecrübelerinden faydalanılmaktadır. Yapılan tüm çalışmalar Ormancılık tecrübesi olan taraflarca paylaşılmaktadır. Eleştiri ve öneriler dikkate alınarak işlerimiz yürütülmektedir. Bölge Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımızın endişe duyduğu, yanlış olarak gördüğü bütün olumsuz konularla ilgili olaylara müdahale etmeye açığız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” açıklamasında bulundu.