Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"BOLU MUTLU DİŞLER PROJESİ" POROTOKOLÜ İMZALANDI

Bolu Valisi Erkan Kılıç'ın başkanlığında BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi arasında “Bolu Mutlu Dişler Projesi” protokolü imzalandı. Proje ile çocuklarda ağız/diş sağlığı bilinci ve farkındalığı oluşturulacak.

Haber: Aslı Akış-Oğuzhan eke

Protokol imza törenine, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Keleş, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, İl Sağlık Müdür Yardımcıları ve hastane yeni yöneticileri katıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Müdür Yardımcıları ve hastane yeni yöneticileri Vali Erkan Kılıç’ı ziyaret etti. İl Sağlık Müdürü ve ekibine yeni görevlerinin hayırlı olmasını dileyen Vali Kılıç, sağlık personeline çalışmalarında başarılar diledi.

Ziyaretin akabinde, öğrencilerinin diş taramasını yapmak, onların diş kontrolünü gerçekleştirmek, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, diş hekimi korkusu oluşmadan tedavi yapmak ve diş sağlığına ilişkin önemli bir veri bankası elde etmek amacıyla BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi arasında protokol imza töreni gerçekleştirildi.

“TOPLAM 5 BİN 425 ÖĞRENCİNİN DİŞ TARAMASI YAPILACAK”

Protokolün detayına ilişkin bilgi veren Bolu Valisi Erkan Kılıç, “İl Sağlık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz ve İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile beraber ‘Bolu Mutlu Dişler’ projesinin protokolünü imzalayacağız. Bu proje ile beraber 3 kurum Bolu Merkez ve Gerede’de 3 bin 123 öğrenci, diğer 7 ilçede de toplam 2 bin 302 öğrenci, toplam 5 bin 425 öğrencinin diş taraması yapılacak sağlık personeli tarafından. Sağlık Müdürlüğü Diş Fakültesi Hocalarımız tarafından, sağlık personeli tarafından ve onların da tedavisine yönelik çalışmalar yönetilecek. Bu kapsamda çocuklarımızın hem diş fırçalaması kültürünü onlara vermek, diş sağlığı konusunda hem çocukların hem ailelerin farkındalıklarını arttırmak, aynı zamanda dişlerinde bulunan sağlığa aykırı, dişlerinde tedavi ihtiyacı olan çocukların da dişlerini bu proje kapsamında tedavi etmeyi düşünüyoruz. Onunla ilgili olarak protokolü imzalayacağız” dedi.

“KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ İÇERİSİNDEKİ EN ÖNEMLİ AŞAMALARINDAN BİRİ”

Diş sağlığının öneminin sağlık hizmetleri içerisinde de önemli bir yeri olduğunu belirten Bolu İl Sağlık Müdürü Demirkol, “Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Dekanlığımızla yapmış olduğumuz çalışma sonunda çok faydalı olacağına inandığımız sağlığımız için de çok önemli olan ve koruyucu sağlık hizmetleri vizyonu içerisindeki en önemli aşamalarından biri diş sağlığı. Bunun sonrasında, ilerleyen yaşlarda hem hasta için hem Devlet maliyetleri açısından çok ciddi problemlerle karşılaşılmış oluyor. Onun için küçük yaştaki ağız sağlığı oldukça önemli. Hem koruyucu diş sağlığı hem de diş tedavilerinin hızlıca yapılması ve hem de sağlıklı dişleriyle hayatına devam edebilmesi açısından çok önemli görüyoruz. Sizlerin liderliğinde Sayın Valim, kurumlarla işbirliği içerisinde inşallah hem asistanlarımız hem hocalarımız hem de diş hekimlerimizle birlikte bu projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIN BİLE HABERİ OLMAYAN ÇÜRÜKLERİ TESPİT EDECEKLER”

Çalışmanın üniversite öğrencileri için de faydalı olacağını belirten Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Keleş “Bizim fakültemizde Toplum Ağız Diş Sağlığı diye dersimiz var. Onun hem teorik hem pratik uygulama dersinden oluşuyor bu dersimiz. Bizim öğrencilerimiz şu an diş ve diş eti hastalıklarının tanımını, tespitini, derecelendirilmesini çeşitli ölçekler kullanarak nasıl kullanacakları konusunda eğitim alıyorlar. Bir de bunun uygulama kısmında toplumsal hizmet bakımından sahaya inecekler. Okullarımızı gezecekler, tespitleri yapacaklar, hem kendileri öğrenecekler hem de bir bilen göz olarak daha ilk başta çocukların bile haberi olmayan çürükleri tespit edecekler, diş eti hastalıklarını tespit edecekler. Bir farkındalık oluşturacaklar. Ailenin de bundan haberinin olmasını sağlayacaklar” diye konuştu. 

“FARKINDALIĞIN OLUŞMASINA İMKÂN SAĞLANACAK”

Çalışmayla diş sağlığıyla ilgili farkındalığın da oluşacağına dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Sarıcı, “Genel anlamda sağlığın erken yaşlarda kontrol altında olması Devleti’miz ve aileler açısından da gerek sağlık yönünden gerekse maliyet yönünden ciddi bir külfetin ortadan kalkması adına, erken yaşta bu taramalar ve farkındalığın oluşması, sadece bir tarama değil bu. Aynı zamanda çocuklarda diş sağlığıyla alakalı bir farkındalığın oluşmasına imkân sağlanacak. Böyle bir projenin sizlerin liderliğinde paydaşı olmak bizler için mutluluk verici. Başarılı bir proje olması temennisiyle herkesi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Protokol imzalarının atılmasının akabinde, protokol üyelerinin, toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Etiketler: bolu haberler