Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU İHH EKİPLERİ 18 KİŞİYİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDI

BOLU İHH EKİPLERİ 18 KİŞİYİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARDI
Bolu İHH arama kurtarma ekibi, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Hatay’da 18 kişiyi enkazdan kurtardı.

HABER: ASLI AKIŞ

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli olarak yaşanan 7,7 büyüklüğünde deprem sonrasında İHH İnsani Yardım Vakfı acil yardım çalışması başlattı. Bu kapsamda Bolu İHH arama kurtarma ekibi de 19 kişi ile depremden etkilenen Hatay’a 2 kişi de Gaziantep’e giderek çalışmalara katıldı.

Ekipler, kimi zaman kendi hayatlarını tehlikeye atarak enkaz altında kalan vatandaşları bulundukları yerden kurtarmak için yoğun çaba sarf etti.

Deprem bölgesinde bulunan Bolu İHH'nin arama kurtarma ekipleri, depremin ilk gününden bu yana 18 kişiyi enkazdan sağ kurtardı 9 vatandaşın ise enkazdan cansız bedenine ulaştı.

Bolu İHH'nin arama kurtarma ekipleri bir haftanın ardından memlekete döndü ve Bolu’da çalışan gazeteciler tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk “Deprem Özel Canlı Yayını”nına katılarak bölgedeki son durumu aktardı.

Bolu İHH Başkanı Fethi Sarımsakcı, depremin yaşandığı gün iki ekip olarak bölgeye intikal ettiklerini ifade ederek; “Geçmiş olsun Türkiye’m diyorum. Cenabı Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Depremin ilk günü ekip arkadaşlarımız, arama kurtarma ekibi olarak iki ekip bölgeye iki araçla intikal etti. Son beşinci günde biz sismik cihazımızla buradan üçüncü ekip olarak bölgeye gittik. Dinlemelerimizi yaptık. Bugünde geri dönüş yaptık. Çünkü artık hiçbir yerden canlı emaresi alamadık. Bölge zaten haberlerde gözüktüğü gibi hakikaten çok sıkıntı” şeklinde konuştu.  

“İNSANLARIN ACISI BÜYÜK”

Sarımsakcı, afet bölgesine yapılan yardımların uzun vadeye yayılması noktasından çağrıda bulunarak; “Hatay  bölgesinde arama kurtarma görevi üstlendik. %95 binalar yıkıldı. İnsanların acısı büyük, çok zor. Özellikle yardım konusunda halkımız hakikaten çok duyarlı. Cani gönülden yardım yapmak istiyorlar ama şuan için bölgede birçok üründe fazlalık var. Bunu kademeli olarak uzun vadeye yayıp ama düzenli yardım yapmamız lazım. Bu bir iki günlük geçecek bir acı değil. Uzun süreli, uzun soluklu bir acı. Dolayısıyla bu konuda uzun vadeye yayıp düzenli bir şekilde yardım yapılması gerekiyor. Yardım götürecek insanların özellikle oradaki herhangi bir sivil toplum kuruluşu ve AFAD ile koordine olması lazım. Neye ihtiyaç var? Gideceği yer neresi? Yağmalama olabiliyor ya da sizin götürdüğünüz malzemeler o anki ihtiyaçları karşılamıyor. Dolayısıyla ihtiyaç harici veya ihtiyaç fazlası malzeme götürdüğünüzde ya bu israf oluyor, çöpe atılıyor.” İfadelerine yer verdi.

“EN BÜYÜK SORUN SEYYAR TUVALET OLMAYIŞI”

Depremzedeler ve bölgede çalışan görevliler için Hatay’daki en büyük sıkıntının seyyar tuvalet olduğuna işaret eden Sarımsakcı; “Bize göre Hatay için en büyük seyyar tuvalet sorunu. Hayır yapacak iş adamlarımızın, STK’larımızın, büyük iş yerlerinin yapacağı yardımlar koordineli bir şekilde olursa daha fazla ihtiyaç karşılanır. Özellikle oradaki deprem bölgesindeki AFAD Gönüllüsü olur, devletin herhangi bir kurumu olur orayla istişare edip bölgenin ihtiyacı üzerine bir çalışma yapılırsa daha çok depremzede yararlanmış olur.” dedi.

“18 KİŞİYİ SAĞ KURTARDIK”

Bolu İHH Arama Kurtarma Başkanı Mehmet Akyüz,  İHH Arama Kurtarma Bolu ekibinin afetin yaşandığı ilk andan itibaren harekete geçerek Hatay, Antakya'da çalışmalarını sürdürdüğünü dikkat çekerek; “18 kişiyi sağ 9 vatandaşımızın ise cansız bedenini kurtarmıştır. Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun. Biz 7,4 şiddetinde bir deprem olduğu bilgisini aldık. Öncelikle bunun bir tatbikat olduğunu düşündük. Sonra yazılan mesajların ciddi boyutta olunca hemen ekibimi koordine ettim. İletişim zinciri ile AFAD’ta toplanmamız gerektiğini söyledi. Depremin 6. Saatinde yola çıktık. Zorlu bir yolculuktan sonra Hatay’a vardık. Merkezde Hatay AFAD’tan hemen enkaza sev ettiler. Enkazdan ses geliyordu arkadaşlarımız hemen çalışmaya başladı ve iki aile olmak üzere toplamda 7 kişiyi çıkardık. İlk olarak sultan isimli 4 yaşında bir kızımızı daha sonra dedesi ne ninesini sağ çıkardık. Akabinde İbrahim isimli kardeşimizi annesi ve babasını çıkardık. Son olarak metin diye bir polis abimiz vardı onu da sağ çıkardık.” diye konuştu.

“HÜZNÜ VE SEVİNCİ BİR ARADA YAŞADIK”

Akyüz, deprem bölgesinde hüznü ve sevinç, bir arada yaşadıklarını da belirterek; “İlk gittiğimiz operasyonda hızlı bir şekilde çıkardığımız vatandaşlarımız sağ olunca bir mutlu olduk. Hiç durmadan 36 saat enkaz taradık. Gün içerisinde 18 tane vatandaşımızı canlı olarak enkazdan çıkarmış olduk. Yeni akredite olmuş bir ekip olarak ilk tecrübemizdi. Hüzün ve sevinci bir arada yaşadık. 9 kişiyi de maalesef enkazdan vefat etmiş halde çıkardık. 72 saatin sonuna kadar Bolu İHH Arama Kurtarma Ekibi olarak canla başla çalıştık.” İfadelerine yer verdi.

“BİR KIZ ÇOCUĞUNU DEDESİ VE NİNESİ İLE KURTARMAK BENİ ÇOK ETKİLEDİ”

Bolu İHH Arama Kurtarma Tim Amiri Hasan Bınar, arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğinin altını çizerek; “Deprem bölgesine gittiğimizde bir kız çocuğunu dedesi ve ninesi ile kurtarmak beni çok etkiledi. Depremin şiddeti ve yayıldığı alanda çok büyük. Ekip sayısı yeterli değil. Biran evvel çoğaltılması ve daha modernize şekilde müdahale edilmesi gerekir” dedi.  

“ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZ CANLA BAŞLA ÇALIŞTI”

Bolu İHH Arama Kurtarma Operasyon Sorumlusu Barış Şahan, arama kurtarma faaliyetlerinde ekiplerin canla başla çalıştığını dile getirerek; “Maalesef büyük bir acı yaşadık. AFAD bize çağrıyı verdiğinde bölgeye sevk edildik. İntikalimizden itibaren operasyonlarımızı sonlandırdığımızda 50 saati aşmıştık. Büyük bir özveri ile bütün arama kurtarma çalışmalarımı yaptık. Oradaki insanların bağırışları ve onları kurtarma anlarımız kolay değildi. İlk 48 saatten sonra sesler azalmaya başladı ve teknik cihazlar gerektirdi. Bundan sonraki aşamada milletimiz bu işin ne kadar da önemli olduğunu anlayıp takdir edecektir. Hazır ekiplerin daha da kuvvetlendirilmesi ya da yeni kurulacak ekiplerin hazır hale getirilmesi yönünde adımlar atılacaktır.” Şeklinde konuştu.

“TRAJİK BİR DURUM”

Bolu İHH Arama Kurtarma Başkan Yardımcı Fatih Can, arama kurtarmada kullanılan malzemelerin öneminde değinerek;  “Afet bölgesinde kullandığımız teknik araç gereçler iş yerinde kullandığım malzemelerdi. Eğitimlerimizi aldık ve bir faydamız oldu. Orada insanlık için ne yapabiliriz dedik ve bölgeye gittik. 18 kişiyi sağ çıkardık. Trajik bir durumdu.” Dedi. 
Etiketler: bolu haberler