Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLU HALKINI DESTEK VERMEYE, DİRENMEYE DAVET EDİYORUZ”

“BOLU HALKINI DESTEK VERMEYE, DİRENMEYE DAVET EDİYORUZ”
Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, Kıbrıscık’ta ihale edilecek 240 hektarlık maden arama sahasının etkileyeceği köy ve yaylaları sıralayarak, ihaleye karşı çıktı. İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz ise maden arama sahasının Köroğlu Dağı Turizm projesinin yanında yer aldığına dikkat çekti.

Haber: Oğuzhan Eke

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde 222 adet maden arama ve işletme sahasının ihalesini 11 Aralık tarihinde yapacak. Bu alanlar arasında Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde belirlenen 240.4 hektarlık bölge de yer alıyor. Maden arama sahası olarak ruhsatlandırılacak alanda IV. Grup madenler için çalışma yapılacak.

Söz konusu ihale öncesi CHP İl Genel Meclis Üyeleri Kıbrıscık’a giderek, ihaleye karşı basın açıklaması düzenledi. Kıbrıscıklı vatandaşlara seslenen üyeler, bölgenin tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

“MADEN ARAMASINA ‘HAYIR’ DİYORUZ”

Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, 2 milyon 400 bin metrekare alana denk gelen, arama ruhsatı verilecek alanı kapsayan köyleri ve yaylaları, “Devlet’in görevi Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere bağlı kalarak, insan yaşamını olumsuz etkileyecek, çevreye - doğal yaşama zarar verecek faaliyetlere fırsat vermemektir. Söz konusu bölge açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre; ‘L’ şeklinde 2 milyon 400 bin metrekare alan maden arama sahası olacak. Bu bölgeler; Devecik Köyü’müzün Karagöl tarafına bakan tarafı, Nadas’ın üst tarafı, Alpağut Yaylası, Ayı Deresi, Kızık Yaylası, Sarıkaya Göl tarafı.  Karatepe, Tınas Tepe, Killik Taşı… Eğer bu bölgelerde siyanürle altın aranacaksa 21. yüz yılda, su sorunuyla karşı karşıya kalan Kızık köyümüz elden gider zaten. Doğal yaşama, kültürel mirasımıza, yöre insanımızın yaşamını, geçimini olumsuz etkileyecek maden aramasına ‘Hayır’ diyoruz” diyerek sıraladı.

“DOĞAMIZIN YOK OLMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz ise 38 bin hektar alanda hayata geçirilen Köroğlu Dağı Turizm planını hatırlatarak, “Dünya’nın en güzel illerinden Bolu’yu Davos yapmak için yola çıkanların asıl amacının Kıbrıscık’ta başlayan ve biliyoruz ki bundan sonrası gelecek olan Bolu ve çevresini Kazdağları gibi delik-deşik etmek olduğu yeni yeni ortaya çıkmaktadır. Turizm kenti Bolu için 38 bin hektar alana proje üretenler, hemen dibinde IV. Grup madenlerden; sodyum, potasyum, iyon, bor tozları gibi yüzeyakım endüstriyel hammadde; linyit, taş kömürü, uranyum, toryum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler arayanlarla karşılaşacağız. Bu mudur turizm kenti olmak? Böyle mi Davos olacağız. Bu kararı ülkenin yurttaşları olarak kabul etmiyoruz. Doğamızın, ormanlarımızın, endemik bitkilerimizin, börtü-böceklerimizin ve yaban hayatımızın yok olmasına müsaade etmeyeceğiz. Tüm Bolu halkını destek vermeye, direnmeye davet ediyoruz. En başta da vekillerimizi burada, yanımızda görmek istiyoruz. Bolu, Kıbrıscık elden gitmeyecek” ifadelerini kullandı.

Etiketler: bolu haberler