Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLU BELEDİYESİNİN TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJESİNİ BAŞLATTIK”

“BOLU BELEDİYESİNİN TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJESİNİ BAŞLATTIK”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 65 Milyon TL yatırım bedelli Atık Su Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu. Özcan; Bolu Belediyesinin tarihinin en büyük projesini başlattık. İleri biyolojik arıtma yaklaşık 65 milyon liraya mal olacak. Bizim büyüklüğümüzdeki şehirlerde bu teknolojiye sahip bir arıtma yok” dedi.


Haber: Aslı Akış

Atık Su Arıtma Tesisi İnceleme gezisinde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a Bolu Belediye Başkan Yardımcıları Mansur Şen, Feridun Yılmaz, İsa Özcan ve Rasim Özdemir ile CHP ve İyi Parti Belediye meclis üyeleri eşlik etti.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Atık Su Arıtma Tesisi hakkında bilgiler verdi. Başkan Özcan, Türkiye’ye örnek olacak bir tesis vurgusunu yaparak ileri biyolojik arıtma devreye girdiğinde işletme kapasitesinin 77 bin metre küp olacağını kaydetti.

“BİZİM BÜYÜKLÜĞÜMÜZDEKİ ŞEHİRLERDE BU TEKNOLOJİYE SAHİP BİR ARITMA YOK”              

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamadan bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bolu büyüklüğündeki başka bir şehirde bu teknolojide arıtma yok” diyerek; “Bolu Belediyesinin tarihinin en büyük projesini başlattık. Burası yaklaşık 65 milyon liraya mal olacak ileri biyolojik arıtma. Şunu iddialı bir şekilde söylüyoruz bizim büyüklüğümüzdeki şehirlerde bu teknolojiye sahip bir arıtma yok. O haliyle de birçok ile örnek olacak inşallah” ifadelerini kullandı.  

“İLERİ BİYOLOJİK BERTARAF TESİSİ 77 BİN METRE KÜP OLACAK”

İleri biyolojik arıtma tesisi hakkında bilgiler veren Başkan Özcan; “Şu an bunduğumuz sistem klasik aktif çamur istemi olarak adlandırılıyor. Burada sadece karbonu bertaraf edebiliyoruz. Ama bu ileri biyolojik arıtmamız tamamlanınca karbonun yanı sıra azot ve fosforu da tamamen temizlemiş olacağız. Bu tesisin işleme kapasitesi 39 bin metre küp, ileri biyolojik arıtma devreye girdiğinde 39 bin metre küp yaklaşık iki katına çıkarak 77 bin metre küp olacak. Zannediyorum en iyi ihtimal ile 2035 yılına kadar yeni bir tesise ihtiyacımız olamayacak. Eskisinden yenisine geçiş yaparken bir süre yani 1 aya arıtmanın kapalı kalması söz konusu olacak. Ama arkadaşlarımız hiç kapatmadan veya kapatma süresini kısaltmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“YENİ TESİS TAMEMEN KOKUSUZ”

Başkan Özcan, yeni yapılacak tesisin tamamen kokusuz olacağının garantisini Bolu halkına verdiklerinin altını çizerek; “Şunun garantisini Bolu halkına veriyoruz. Yeni tesis tamamen kokusuz bir tesis olacak. Özellikle Karacaağaç mahallemiz ve Yenigeçitveren köyümüz yıllardır bu arıtmanın kokusu anlamında mağdur oldu. Şimdiden koku probleminin tamamen ortadan kalkacağını müjdeleyebilirim. çıkış suyuna ultraviyole sistem entegre ederek burada arıtılan suyun önce buradaki yeşil alanlarda kullanılması sonrada yapılacak ek bir yatırım ile Bolu’daki yeşil alanlarımızın sulanmasında arıtılan suyu kullanmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÖRNEK TESİSLERİNDEN BİR TANESİ OLACAK”

Atık Su Arıtma Tesisinin ihalesinin geçmiş dönemlerde yapıldığı fakat müteahhittin kısa bir süre sonra tasfiyeye gittiğini belirterek;  “2035 yılına kadar bunun ömrü olacak dedik. Sonradan artan nüfusa göre bunların geliştirilmesi gerekecek. Bu yaptığımız tesis bundan sonraki teknolojilere uyumlu bir tesis olacak. O yüzden bundan sonra yapılacak olan yeni arıtmaların 3. etabın maliyetini mümkün olduğu kadar düşürmüş olacak bu özelliği ile.  Bu Türkiye’nin örnek tesislerinden bir tanesi olacak. Geç kalınmış bir tesis. Biliyorsunuz bunun ihalesi geçtiğimiz dönem yapılmış. Ancak müteahhit kısa bir süre sonra tasfiyeye gitmek istemiş o zamanki yasadan yaralanarak. Tabi tasfiye işlemleri oldukça uzun sürdü. Projede de biraz değişiklikler yapmak, daha kullanışlı hale getirmek suretiyle tasfiye işlemleri biter bitmez biz bunun ihalesini hemen gerçekleştirdik. Şu ana kadar bolu belediyesi tarihindeki en değerli projemiz. En çok para harcayacağımız projemiz. Bolumuz yakışan Türkiye’de örnek olarak gösterilecek bir arıtma kazanmış olacağız” ifadelerini kullandı.

DAHA KISA ZAMANDA BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Yapılan tesisin bitirilmesi süresinin 500 günden daha az zamanda bitirilmesi noktasında çalışmaların yürütüldüğünü de kaydeden başkan Özcan; “İşin süresi ihalede 500 gün olarak öngörülmüştü. Çalışmalar burada başladı. Bizde ödeme konusunda bir sıkıntı olmayacak sözünü verdik. İnşallah bu 500 günlük süreyi 400 belki daha altına düşürmek istiyoruz. Şu zannediyorum Haziran ayında normal prosedürün önüne geçeceklerini bize söylemiş oldular” dedi.

“PROJELERİMİZ HIZLA DEVAM EDİYOR”

Başkan Özcan açıklamasının sonunda devam eden projeler hakkında da konuşarak; “Bu tesis dışında devam eden projelerimiz var. Karadere Tüneli yaklaşık 20 milyon liralık iç kaplama yapıyoruz. Yine Orman Bölge Müdürlüğü binasına geçen yıl başlamıştık. Oda 22 milyon liraya mal oluyor. Belediyemizin yanındaki iş merkezinin ihalesini de gerçekleştireceğiz. Biz sadece korona ile mücadele etmiyoruz. Korona ile mücadele ederken planladığı hiçbir projeyi askıya almadan yoluna devam eden ender belediyelerden biriyiz. Korona ile mücadele işlerin aksaması noktasında bizim açımızdan bahane teşkil etmesin istiyoruz. Hem normal büyük tip yatırımlarımızı sürdürüyoruz hem planladığımız gibi sokak sokak, cadde cadde planlarımıza uymaya çalışıyoruz. Bir taraftan parklarımızı yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte hızlanarak devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.