Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU BELEDİYESİ'NDEN 13 BİN YILLIK ATA BUĞDAYI "IZA" İÇİN TANITIM ATAĞI

BOLU BELEDİYESİ'NDEN 13 BİN YILLIK ATA BUĞDAYI
Bolu Belediyesi’nin öncülüğünde üretilen ıza buğdayının işlenmesinden elde edilen makarnalar, semt pazarlarında halka tanıtılmaya ve dağıtılmaya başlandı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 13 bin yıllık geçmişe sahip olan ıza buğdayını tüm Türkiye’ye tanıtacaklarını söyleyerek, “Izadan çıkan un, laboratuvar sonuçlarına göre, Türkiye’de meşhur olan siyez unundan daha iyi sonuçlar veren bir un. İnşallah ıza buğdayımızı, ıza unumuzu ve ıza unundan elde edilen bulgur ve makarnayı tüm Türkiye’ye mal edeceğiz. Iza Türkiye’nin meşhur markalarından biri haline gelecek” dedi.


Bolu yöresine özgü olan ve içerdiği protein, amino asit, mineral, karoten miktarı ve besin değeri açısından son derece zengin bir ürün olmasının yanı sıra ekmeklik buğdaya göre daha fazla çinko, demir, bakır, selenyum ve protein içeren yüksek besin değerli “ıza” buğdayının kentte yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nce yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Özcan, esnaf ve vatandaşlara ıza makarnası ikram etti

Bu kapsamda Bolu Belediyesi tarafından kentteki makarna fabrikasında ıza buğdayının işlenmesinden elde edilen ıza makarnaları, semt pazarlarında tanıtılmaya başlandı.  Kentin dört bir yanında devam eden tanıtım faaliyetlerine Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’da destek vererek, Kalıcı Konutlar Semt Pazarındaki etkinliğe katıldı. Başkan Özcan, yoğun ilgi gördüğü etkinlikte, tüm pazarı dolaşarak, esnaf ve vatandaşlara belediye aşevi aşçıları tarafından pişirilen ıza makarnası ikram etti, hem de 13 bin yıllık geçmişi bulunan ata tohumu ıza hakkında bilgiler verdi. Iza unundan üretilen makarnaların tadına bakan esnaf ve vatandaşlar ise ıza makarnasının tadına tam not verdi.

“Iza, siyez unundan daha iyi sonuçlar veriyor”

13 bin yıllık tarihi olan ıza buğdayının, laboratuvar sonuçlarında siyez buğdayından daha iyi sonuçlar verdiğini kaydeden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, burada yaptığı açıklamada,”Iza buğdayı bizim öz tohumumuz. 13 bin yıllık tarihi var. Organik yapısı bozulmamış bir tohumdan bahsediyorum. Izadan çıkan un, laboratuvar sonuçlarına göre, Türkiye’de meşhur olan siyez unundan daha iyi sonuçlar veren bir un. Glüten değeri düşük, protein değeri yüksek. O yüzden bu undan yapılan mamuller başta şeker hastaları olmak üzere birçok insanın sağlığına değer katıyor.” dedi.

“Tüm Türkiye’ye mal edeceğiz”

Iza buğdayı ile ilgili yapılacak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama çalışmaları hakkında da konuşan Özcan, “Sloganımız ‘Kültürümüze sahip çıkıyor, değerlerimize değer katıyoruz’. İnşallah ıza buğdayımızı, ıza unumuzu, ıza unundan elde edilen bulgur ve makarnayı, hatta belki de ileride mantıyı tüm Türkiye’ye mal edeceğiz. Iza Türkiye’nin meşhur markalarından biri haline gelecek. Tabi ızayı nasıl üretiyoruz? Köylülerimizle anlaşıyoruz, ‘biz size tohumu verelim, buğday üretin’ diyor, sonra üretilen buğdayı satın alıyoruz. Ondan sonraki süreçte de bunları sağ olsun Filiz Makarna Fabrikası’nda işledik. Yine köylü ablalarımızla anlaştık onlar bulgur yapıyorlar bizim için. Bunları paketleyerek, belediyemizin Köroğlu Kooperatifi aracılığıyla bütün Türkiye’ye dağıtımını gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.