Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Bolu Abant, Yedigöller ve Gölcük'ten ibaret bir şehir değil!

Bolu Abant, Yedigöller ve Gölcük'ten ibaret bir şehir değil!
Karpalas otelin sahibi ve Yaman Aş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yaman Bolu Turizmini değerlendirdi.

Bolu sadece Abant, Yedigöller ve Gölcük’ten ibaret bir şehir değildir!  
  Bolu sadece Abant, Yedigöller ve Gölcük’ten ibaret olan bir şehir değildir. Bolu’da at yaylamız mevcuttur. Yılka atlarının başı boş gezdiği doğal ortamında ürediği bir yer vardır.  Burası turizme açılabilir ve milli park olarak ilan edilebilir. Bunun dışında Aladağlarımız, Sarı alan yaylalarımız var. Eğer Bolu’yu sadece Abant’tan, Yedigöller’den ve Gölcük’ten ibaret sayarsak belli bir süre sonra yerli turistte yabancı turistte buralardan sıkılacaktır. Problem sıkıldığı zaman başlayacaktır. Şu anda doğanın bize verdiği güzellikleri kullanıyoruz.

  Bolu sadece doğasıyla turist çeken bir şehirde değil. Ankara ile İstanbul arasında olduğu için buradan çok fazla araç geçiyor ve konaklayabilecekleri en doğru yerde Bolu’dur.

Peki neden Bolu? Havası temiz, güvenilir, Ankara ve İstanbul arasındaki diğer şehirlere göre suç oranı çok düşük bir şehirdir. İnsanların tek korkusu burada deprem olmasıdır fakat İstanbul’da, Düzce’de heryerde risk mevcuttur. Ankara ve İstanbul arasında deprem riskine sahip en az şehir Bolu’dur. Bolu Belediyesi’nin yıllardır yaptığı çalışmalarda bütün inşaatlar ve mevcut yapıların hepsi denetlendi. İnsanların bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bolu’nun karmaşık bir yapısı yok
   Gelen yerli ya da yabancı turistler geldiklerinde öncelikle İstanbul’a iniyor. Yaz turizmi hariç Bolu’yu, Safranbolu’yu, Karadeniz’i ve Ürgüp Göreme’yi geziyor. Bolu’yu gezse bile diğer şehirlerde otel ve konaklama problemi olduğu için Bolu’da daha çok durmayı tercih ediyorlar. Bunun sebebi ise Bolu’nun karmaşık bir yapısının olmaması. Yani İstanbul’dan gelen bir vatandaş ya da bir seyehat acentası Abant gişelerinden itibaren bir çok otelle karşılaşabiliyor. Yol güzergahında bir çok otel mevcut. Daha önce Bolu’yu gezdiğini varsayarsak çok şehir içerisine girmeden otel bulabiliyor. Eğer şehir içini gezmek isterse yine tercih edilebilen bir bölge. Sebebi ise Bolu küçük bir şehir. Saydığım bütün lokasyonlar Bolu’yu şehir dışından birine sorduğunuzda size direk Gölcük, Abant ve Yedigöller diyecektir ve Bolu’da şehir merkezi bu üçünün ortasında bulunuyor. Heryere rahat rahat ulaşılabilecek bir yerde. Bolu’da bir insan nerede konaklarsa konaklasın Gölcük, Abant gibi yerlere yakın mesafede ulaşabiliyor.

Profesyonel otelcilik anlayışı yok!
   Bolu’da yaklaşık 7-8 yıl önce gelen yerli ya da yabancı turistler çok sıkıntı çekmiştir. Profesyonel olarak otelcilik yapılmamıştır. Şehir merkezindeki otellerde profesyonel otelci yoktu. Bunun için uygun ekip kurmak gerekiyor. Otel kurmak 2 tane resepsiyonist, 3 tane temizlikçi 2 tane aşçı almaktan ibaret olunca müşterinin taleplerine karşılık verilmiyor. Bu bir hizmet sektörüdür ve memnuniyetsizliğe sebep olur. İnternet ortamının gelişmesiyle birlikte insanlar profesyonelleşmeye başladı. Artık herkesin elinde bir telefon ve internet mevcut. Otelden memnun kalınmadığında insanlar bunu ifşa ediyor ve yorum yapıyor.

%92 memnuniyet oranıyla çalışıyoruz
   Bizim otelimiz için baktığımızda %92 memnuniyet oranıyla çalışıyoruz. Bu turizm sektöründe çok iyi bir rakam. %85 gibi rakamlar olduğunda mükemmel ve biz çok iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz. Tabi ki bizdende şikayeti olan insanlar olabilir.

Dünyanın 120 ülkesinde reklamlarımız dönüyor!
   Biz 80 oda 160 yatak olarak 2017 yılı Temmuz ayının sonuna doğru açıldık. Biz otele yerli ve yabancı turistleri getirebilmek adına çok yoğun bir satış pazarlama programı hazırladık. Çok güzel reklam çalışmaları yaptık. Dünyanın 120 ülkesinde acentalarla olan iyi ilişkimiz sayesinde bizim reklamlarımız dönüyor. Bu reklam çabaları bizim talep ettiğimiz şeyler olmadı. Yurtdışından misafir getiren acentaların bizden memnuniyet oranları çok fazla ve acentalar misafirlerden sürekli geri dönüşüm bekliyor. Uçaktan indiği andan itibaren tekrar uçağa binene kadar yaşadıklarını uçakta dağıttıkları bir anketle değerlendiriyorlar. Kullandığınız araç ve otellerden memnun musunuz diye anketler oluyor ve bizim puanlarımız yüksek olduğundan ötürü kendi kataloglarında bizim ismimiz yer almaya başladı. Seyehat acentasi bizim otelimizi pazarlamaya başladı, bu kendi için kazanç ve benim içinde çok iyi bir durum.

Otel genişlemesi
   Artık 80 oda bize yetmemeye başladı. Talebi karşılayamamaya başladık ve bunun sonucunda yatırım yapmak zorunda kaldık. Oda sayımızı çoğaltmak için yukarıdaki düğün salonumuzu izinleride mevcut olduğundan dolayı odaya çevirmeye karar verdik. Tekrar tahmin ediyorum ki ileride 100 oda da bize yetmeyecek ve çalışmalarımız bu konuda da devam ediyor. Yapılacak olan 20 oda aralık ayından itibaren satışa açılacaktır. 1 Ocak’tan  31 Aralık 2020 tarihine kadar 11bin 699 kişi yatırmayı öngörüyoruz.

Bolu’da turizmi çok farklı bir noktaya taşıyacağız
   Hedeflerimiz 2018 ve 2019 yılının çok üzerindedir. Seyehat ve turizm acentalarıyla anlaşmalar yaptık ve Bolu’da turizmi çok farklı bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Genelde Cuma ve Cumartesı akşamları yer bulamıyoruz diye bir algı vardı artık hafta içide yer verememeye başlayacağız.

Bolu’ya hiç gelmeyen ülkeleri Bolu’ya getireceğiz.
   Bolu’ya hiç gelmeyen ülkeleri Bolu’ya getireceğiz. İstanbul’dan Ankara’ya ve Ankara’dan İstanbul’a geçerken bizde konaklamaya başlayacaklar. İlk planımız bu şekilde. 2020 yılında 3. çeyrekten itibaren bunu 2 geceye çıkartacağız. 2021 yılında ise bunu 3 gece olarak satmaya başlayacaklar. Taleplerimiz çok güzel. 2020 yılı için Türkiye’ye 55 bin turist getirmeyi planlıyorlardı. 3 günde 47 bin kişiyi bulunca hedeflerini yükselttiler. Tabi bu Bolu’ya gelecek olan yabancı turistide arttırıyor. Onlarda çok memnun bizde çok memnunuz. Bu 100 odada ileride bize yetmeyecek gibi görünüyor şu anda.

Bolu’nun turizm kenti olması turizmcilerin ve vatandaşların elinde.
   Bolu’nun turizm kenti olması tamamen çalışmaya bağlıdır ve Bolu’daki turizmcilerin ve vatandaşlarında elindedir. Şu anda tabiki yapılan çalışmalar var fakat yeterli değil. Bolu’da turizmin gerçekten gelişebilmesi için profesyonel bir destinasyon yönetimi yapılmak zorunda. Bunu da profesyonel bir firmanın yapması gerekiyor. Bolu eski Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu konular ile ilgili çalışmalar yaptı. Mevcut Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’da bu konuda geliştirmeye çalışıyor.

Turistler için otobüs alanları yok
   Bolu’ya gelen yerli ve yabancı turistler yukarı çarşıya götürülmek isteniyor. Fakat otobüslerin koyulacağı hiç bir alan yok. Bolu’ya gelen yerli ve yabancı turist genellikle 55 yaş ve üstü. Turistlerin yürümesi belli başlı bir problem ve bu durumun yazı ve kışı var. Şimdi kışın Bolaş’ın orada indirdik turistleri oradan aşağıya bayır inecekler ve bu durum kışın büyük dert. Mevcut altyapıyı yenilemeden, turist girebilecek şekle girmeden bunu yapmak çok mantıksız.

Örneğin öncelikle belli bir bölge işaretlenip, içerisinde çikolatacılar, kahveciler, tarhana çorbası olan yerler gibi ya da gözlemenin olduğu alanlar gibi Bolu’yu yansıtan otantik bölgelerin denenmesi gerekiyor. İnsanların gezip görebileceği alışveriş yapabileceği yerler denenip müşteriden bunun tepkisini beklemek gerekli. Bu durum için bu işin içinde Turizm İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Belediye Başkanları, Esnaflar, Otelciler ve tamamı olmalı.

Abant’ın, Yedigöller’in ve Gölcük’ün ekmeğini çok güzel yiyoruz
   Abant’ın, Yedigöller’in ve Gölcük’ün ekmeğini çok güzel yiyoruz. İnsanlar zamanla bundan sıkılacak. Bolu’da olan insanlar için piknik çok normal olan bir şey fakat Ankara’da insanlar trafik ışıklarının altında piknik yapmak için uğraşıyor. Biz artık alıştığımız için ağaç görmek bizim için çok olağan. Biz bu durumda Ege’ye kayıyoruz. Ege’deki insanlarda buraya geliyor. Yerli olarak çalıştığımız firmaların çoğu Ege ve Akdeniz Bölgesi. İnsanlar ağaç ve kar görmeye buraya geliyor. Bunları çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Biz doğa harikası bir yerde dört mevsimi çok iyi bir şekilde yaşayabiliyoruz.

Bolu’da yaklaşık 276 tane göl ve gölet mevcut. Aslında Abant, Yedigöller ve Gölcük bir şey değil. Oralarıda gezdirmek gerekiyor. İnsanları yaylalara götürmek gerekiyor.

Dubai Turizm Fuarı’nda boynu bükük kaldık.
  2018 Dubai Turizm Fuarına marka teşviği için katıldık. Marka standında yer aldık. Oraya gittiğimizde Trabzon Belediyesinin, Valilik ve Turizm İl Müdürü’nün bir araya gelerek yapmış olduğu 600 metre karelik standını gördük.  Horon ekiplerini, çaycılarını, kahvecilerini hepsini gördük. İnsanlar oraya sadece otel sahiplerini getirmemiş. Ünlü çaycılarını kahvelerini getirerek görsel şölen yapmış. Orada arz yapıldı horon ekipleri kendini gösterdi. Bu durumda en güzel olay ise Trabzon Turizm İl Müdürü’nün, Trabzon Valisi’nin ve Belediye Başkanı’nın orada olmasıydı. Organizasyonlar çok güzel yapılmıştı. Biz boynu bükük gibi küçük bir masada kaldık.

Oda kapasitemizi arttırıyoruz!
Biz ilk başta 80 oda ile başladık fakat ne kadar yanlış bir karar aldığımız ortaya çıktı. Şimdi %25 daha kapasite arttırıp 100 odaya çıkacağız.