Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’NUN KAPLICALARI VE ÖZELLİKLERİ

BOLU’NUN KAPLICALARI VE ÖZELLİKLERİ
Bolu, jeolojik bakımdan yurdumuzun en önemli fay tabakası üzerinde kurulmuş olduğundan çok miktarda jeotermal su kaynağı ve kaplıcaya sahiptir. Yüzyıllardan beri kullanılan Bolu kaplıcalarından Evliya Çelebi, Seyahatname ’sinde beğeniyle bahsetmiştir.


Kaplıca suyu; bikarbonatlı, sülfatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, karbondioksitli ve flüorürlü bir bileşime sahiptir. Banyo ve içme kürlerine elverişli olan sular, romatizma hastalıklara, deri, kan dolaşımı ve kalp hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına, sindirim sistemi, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına, metabolizma ve beslenme bozukluklarına iyi gelmektedir. Büyük kaplıca suları 1767 mg/lt eriyik mineral değerine sahiptir.

İşte Bolu’nun her derde deva şifalı suları, kaplıcaları;

Bolu Kaplıcaları

Bolu kaplıcaları Şehir merkezine 5 km. mesafede, Karacasu beldesinde bulunan kaplıcalar, Seben Dağları eteklerinde, çevresi ormanlarla kaplı sakin bir dinlenme yeridir. Termal turizm merkezi olan bölgede termal otel ve büyük kaplıca, küçük kaplıca ve Sağlık Bakanlığı'na ait fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi olmak üzere üç birim hizmet vermektedir. Doğal kaynaklı olan bu kaplıcalar, romatizma hastalıklarına, deri, dolaşım ve kalp, solunum yolu, kadın, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, metabolizma bozukluklarına iyi gelmektedir. Doğal kaynaklı ve sondaj çıkışlı olan suyun sıcaklığı 42-44 °C, Ph değeri ise 6,3’tür.

Sarot Kaplıcası

Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında Ilıca köyü hudutları içerisindedir. Acı sular grubuna giren su, 66 °C sıcaklığındadır. 1500 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. İçme kürü şeklinde kullanıldığında idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarına, banyo olarak kullanıldığında ise romatizma hastalıklara iyi gelmektedir. Kaplıca yanında konaklama tesisi bulunmaktadır.

Babas Kaplıcası

Mudurnu'ya 5 km. mesafede bulunan kaplıca suları, travertenler arasından çıkmaktadır. Bölgede 18 yataklı bir tesis bulunmaktadır. Kaplıca suyu metabolizma hastalıkları ile romatizma, kadın hastalıkları, sindirim ve böbrek rahatsızlıkları üzerinde olumlu sonuçlar vermektedir. Babas Kaplıcası'nın suyu,40 derece olması sebebiyle soğuk su katkısı yapılmadan kullanılabilen veya yıkanılabilen olması özelliğine sahiptir. Ayrıca,bu kaplıcaya değişik kaynaklardan sular geldiğinden kaynağın debisi zaman zaman değişmektedir.

Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası 

Pavlu kaplıcaları, Seben ilçesinin 14 km. güneyinde, Kesenözü köyünde bulunur. 78 °C sıcaklığa sahip olan kaplıca suyu banyo olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Mide, safra kesesi, çocuk felci, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bölgede 2 ayrı kaplıca tesisi hizmet vermektedir. MTA’nın yapmış olduğu araştırmada beş değişik kaynağın su sıcaklıklarının 26, 60, 68, 74 ve 78 0C olduğu belirlenmiştir.

Çatak Kaplıcası

Göynük ilçesinin 30 km. güneydoğusunda dik yamaçlar arasında çok güzel bir vadide, Himmetoğlu Köyü yakınındadır. Kaplıca suları romatizma, siyatik gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Çevrede bulunan kalıntılardan Romalılardan beri kullanıldığı düşünülmektedir.