Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BİLİŞİM ATÖLYESİ İLE ÇOCUKLARIMIZ TEKNOLOJİK ÇAĞA UYUM SAĞLIYORLAR”

“BİLİŞİM ATÖLYESİ İLE ÇOCUKLARIMIZ TEKNOLOJİK ÇAĞA UYUM SAĞLIYORLAR”
Kurulduğu günden bu yana Bolu’da Özel Eğitimde fark yaratan, ortaya koyduğu özel projelerle bu farkı açık ara belirgin hale getiren Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi özel öğrencilerin ve ailelerin dikkatini çekmeyi başardı. Farklı eğitim atölyeleri ile Bolu halkının beğenisini kazanan Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi genç ve dinamik uzman kadrosu ile de şimdiden özel eğitimde çıtayı yükseltmeyi başardı.


İz Akademi’ye yoğun bir ilgi olduğunun altını çizen kurucu müdür Harun Ceyhan “5 aylık bir kurum olmamıza rağmen beklediğimizin üstünde bir talep var. Bolu’da özel eğitime ihtiyaç duyan tüm çocuklarımızın ihtiyacını gidermek için ekibimizle yaptığımız özel çalışmalar karşılığını bulmaya başladı. Bu anlamda her geçen gün artan kontenjanımız ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

“BİLİŞİM ATÖLYESİ İLE ÇOCUKLARIMIZ TEKNOLOJİK ÇAĞA UYUM SAĞLIYORLAR”

Bilişim Sınıfı ile çağın gereği teknolojiyi öğrencileri ile buluşturan Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Özel Öğrencilerinin medyacılık alanındaki yeteneklerini de keşfetmeyi amaçlıyor. Açtıkları Youtube kanalından canlı yayınlarla ailelere ve öğrencilere sosyal medyadan destek olmayı hedefleyen Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyor. Kurumda görev yapan uzman personeli ile Youtube kanalından özel eğitim ile bilgiler de veren Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bu çekimlerde özel öğrencilerini görevlendirerek kimini kameraman, kimini yönetmen koltuğunda hayata hazırlamayı amaçlıyor. Bu atölyede ayrıca çocuklar profesyonel fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılığı da öğreniyorlar.

“BİZİM AHŞABA DOKUNAN, KENDİ OYUNCAKLARINI KENDİLERİ YAPAN ÇOCUKLARIMIZ VAR”

Ahşap Atölyesi ile üreten bir kurum olmayı da hedefleyen Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hazırladıkları ahşap oyuncaklar ve çeşitli tasarımlar ile “El sanatına uzanan minik eller” adı altında bu atölyede yapılan oyuncakları da montajını yaparak boyayan özel çocuklar kendi oyuncaklarını yapmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

“ÖZEL ÖĞRENCİLER İLE MÜZİK KOROSU KURUP KONSER VERECEĞİZ”

Eğitim ile müziğin birlikteliğine inanan Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurum içinde hazırladıkları müzik atölyesi ile grup derslerinde öğrencilerine enstrüman çalmayı ve şarkı söylemeyi öğreterek, özel öğrencilerden oluşan kuracakları müzik korosu ile konserler vermeyi hedefliyorlar.

“RESİM ATÖLYESİ SERGİYE HAZIRLANIYOR”

“Sanata uzanan minik eller” adı altında müziğin yanı sıra Resim Atölyesinde de farkını ortaya koyan Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, kurumlarında eğitim gören özel çocukların resimle de ciddi boyutta tanışmasını hedeflerken tabloya yansıyan resimlerle düzenli olarak sergiler açarak özel çocukların bu alandaki yeteneğini de ortaya çıkarmayı amaçlıyor. 

“DOĞAYA TEMASI, DOĞAL YAŞAMI BİRLİKTE ÖĞRENECEĞİZ”

Bu farklı atölyelerle özel öğrencilerinin değişik yeteneklerini de ortaya çıkarmayı hedefleyen İz Akademi,  bu çocukların farklı alanlarda ne kadar başarılı olabileceğini göstermek istiyor.  Yaz dönemi için doğayla ilgili birçok projeye de hazırlanan Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin, çocukların doğaya temas etmesi, doğayla iç içe yaşaması için sürpriz birkaç proje daha hazırladığı öğrenildi.

Birçok projesi Özel Eğitime yeni bir soluk getiren Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Kurucu Müdür özel eğitimin Bolu’da ki önemli ismi Harun Ceyhan ile bu çalışmalar hakkında ve özel eğitimle ilgili önemli bir söyleşi yaptık.

2011 Muğla Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. 2011 yılında Sınıf öğretmenliği bölümünde yüksek lisansa başladım ancak özel eğitime dahil olunca bu alanda ilerlemek yerine özel eğitime yöneldim ve 5 yıldır özel eğitimle iç içeyim. Bu süreçte özel eğitimin her kademesinde bulundum. Öğretmen olarak başladığım bu sektörde tüm eksikliklerle yüz yüze geldim. Ve yapılması ya da geliştirilmesi gereken durumlar beni daha çok bu eğitimin içerisine çekti. Bu işin başında eğitimcilerin bulunması gerektiğini fark ettim. Dolayısıyla bu işi en iyi yapabilecek ekibi bir araya getirmek gerektiğini düşündüm. Bu amaçla kendini özel eğitime adamış, bu işi gerçekten seven ve alanında donanımlı eğitimcilerle birlikte özel eğitime yeni bir soluk kattık.

“Ciddi Eksiklikler Var”

Her sektörde olduğu gibi özel eğitim alanında da ciddi eksiklikler bulunuyor. İlimizde de tam anlamıyla özel eğitimin yapıldığını söylemek zor olur. Velilerden sıkça duyduğum şikayetlerin en önemlisi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ticari kurumlar haline gelmesi. Bizim ilk amacımız bu algıyı yıkmak. Özel eğitimin temel ilkelerini baz alarak çocuklarımıza en iyi eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Sadece bilişsel alanda değil sosyal ve psikolojik alanlarda da destek olarak çocuklarımızı potansiyellerinin en üst seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm bunları yaparken en önemli faktörlerden biri olan ailelerimizin de eğitime tam verimle dahil olabilmeleri için aile eğitimleri düzenleyip, danışma hizmetleri, bireysel ve grup görüşmeleri yaparak eğitimlerimizi bir bütün halinde sunuyoruz. Ayrıca Bolu’da istediği eğitim ortamını, eğitim şeklini ya da eğitim programlarını bulamayıp diğer illere giden velilerimiz de var. Bu eksiklikleri belirledik. Bunlar da kısa zaman içerisinde kurumumuzda yer alacaktır.

“Her Alanda Eğitim Veriyoruz”

Kurumumuzda 6 modülde eğitim veriyoruz. Bunlar Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı, Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar (Otizm) Destek Eğitim Programı, Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programı ve İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı’dır. Bunların yanında kurumumuzda isteğe bağlı olarak açtığımız Müzik Atölyesi, Resim Atölyesi, Ahşap Atölyesi ve Bilişim Sınıfı bulunmaktadır.

“Bireysel Farklılıkları Göz Ardı Etmemeliyiz”

Günümüzde çocuklar Türkçe ve Matematik dersleriyle değerlendirilmektedir. Fakat her çocuğun ilgi alanlarının, yetenekleri farklı olduğunu ve bireysel farklılıklarının olduğunu göz ardı etmemeliyiz. Biz bu amaçla akademik becerilerin yanı sıra müzik, resim ve ahşap atölyeleri ile çocuklarımızın diğer ilgi alanlarını destekleyerek hem öğrenmeyi eğlenceli hale getiriyor hem de bu becerilerini destekliyoruz. 

“Kimler bizden eğitim alabilir”

Kurumumuzda tıbbi tanılama ve eğitsel değerlendirmesi yapılan her birey ücretsiz olarak eğitim alabilir. Ailelerimizin talebi doğrultusunda özel olarak da destek verilmektedir. Tıbbi tanılama sağlık kurumlarınca yapılır. Ardından Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından eğitsel değerlendirme yapılır. Bu eğitsel değerlendirme doğrultusunda çocuklarımıza aylık 8 saat bireysel, 4 saat de grup dersi verilmektedir.

“Nasıl bir eğitim programı izliyoruz?”

Öncelikle eğitsel değerlendirmesi yapılarak kurumumuzda eğitim almaya başlayan çocuklarımızın bireysel değerlendirmesini alarak eğitime başlamamız gereken yeri belirliyoruz. Bununla birlikte ailemiz ve öğretmenlerimizle çocuğumuzun Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı’nı (BEP) hazırlıyoruz. Bu eğitim programı ile eğitime başlayıp her seans sonunda ailelerimize ders ve gelişimleri ile bilgi veriyoruz. Çocuklarımızla seanslarımıza başlamadan önce aldığımız ayrıntılı değerlendirme sonrasında eğitimlerimize başlayıp, belli aralıklarla performans değerlendirmeleri ile uygulanan yöntem, teknik ve stratejilerin etkililiği kontrol edilerek gerekli görülürse uyarlamalar yapıp eğitimimize devam ediyoruz. Ayrıca evde de ailelerimizin çocuklarımıza nasıl yaklaşmaları gerektiği ya da nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda rehberlik hizmeti vererek aileyi de eğitime dahil ediyoruz.

“Özel Eğitimde Aile İle İş Birliği Yapmak Çok Önemlidir”

Çocuklarımızın kurumumuza geldiği saatler sınırlı olduğu için asıl görev aileye düşüyor. Çocuklarımız zamanının büyük çoğunluğunu ailesiyle geçirdiği için aileyi eğitime aktif olarak dahil etmek zorundayız. Öncelikle çocuğunun durumunun kabullenilmesi sağlanmalıdır ve hakları, sorumlulukları aileye bildirilmelidir. Özel eğitimde aile ile iş birliği yapmak çok önemlidir. Bu sayede kurumumuzda uygulanan eğitim programı evde de devam eder ve çocuklarımızda uyguladığımız eğitmileri genellemiş oluruz.

“Erken tanı eğitimde önemli”

Özel eğitimde erken tanı çok önemlidir. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın erken tanılanması ve eğitime başlamaları gelişimlerinde daha hızlı yol almalarını sağlamaktadır.  Burada ilk görev aileye düşmektedir. Doğumundan itibaren çocuklarıyla beraber olan ailelerimiz, çocuklarının gelişimlerini izleyerek kontrol etmeliler. Çocuklarımızın sosyal, bilişsel, dil, motor ve özbakım becerilerinin gelişimlerinde gördükleri gecikmelerde mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Böylelikle tıbbi tanılama yapılıp eğitsel değerlendirme ile birlikte eğitime başlanması gerekmektedir.

“Özel Eğitim Öğretmenliği Özveri, Sabır, Vicdan ve Şefkat Gerektirir”

Özel eğitim öğretmenliği sadece bir meslek değildir. Meslek olarak gören kimse bu alanda başarılı ve faydalı olamaz. Özel eğitim öğretmenliği özveri, sabır, vicdan ve şefkat gerektirir. Çocuklarla yapılan her bir seans onların hayatına dokunacak küçük görünse de büyük adımlar içerir ve her anı önemlidir. Bu noktada öğretmen her dersini bunun bilincinde olarak, planlı ve programlı bir şekilde vermelidir. Kurumumuzdaki öğretmenlerimiz alanlarında uzman olmakla birlikte güncel gelişmeleri takip edip kendilerini geliştirmek zorunda hisseden bir ekipten oluşmaktadır.

Hedefimiz çocuklarımızın bağımsız olarak kendini gerçekleştirebilen, bireysel ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ilerleyen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve ailelerin, özel eğitim sürecinin her boyutuna aktif katılmalarını sağlanmaktır.