Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Bolu Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı birinci birleşimi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Bolu Belediye Meclisi Kasım Ayı 1. Oturumu canlı yayınlanırken, toplantıda imar tadilat başvuruları, 2020 Yılı Performans Programı, 2020 Mali Yılı Gelir Tarife Cetveli, 2020 Mali Yılı Bütçesi ve Birim müdürlüklerinden gelen konular görüşülerek karara bağlandı.

Haber: ASLI AKIŞ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan başkanlığında gerçekleşen ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantı açılış-yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Ardından gündem maddelerine geçildi.

Toplantıda ikinci gündem maddesi olan İmar Tadilat başvurularının görüşülmesi oy çokluğu ile kabul edilirken AK Partili Belediye Meclis Üyesi Hatice Dinç ve Burak Balaban oyunu “red” yönünde kullandı. Gündemin 3’üncü maddesi 2020 yılına ait performans programının görüşülmesi, 4'üncü gündem maddesi 2020 mali yılı Gelir Tarife Cetvelinin Görüşülmesi ve Meclisin 5'inci gündem maddesi 2020 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra toplantının dilek temenniler kısmında AK Partili Belediye Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu söz isteyerek, Bolu’da bir firmanın Kontamine Ambalaj Geri Kazanım Tesisi kurmak istemesi ile ilgili konuştu. 

Dimicioğlu, “Bugün ülkemizin içinde bulunduğu, Bolu’nun kapılarına kadar dayanan önemli bir sorundan bahsedeceğim” diyerek; “Türkiye plastik atık ithali konusunda dünyanın şu anda ikinci sırasında. Çin zararlı olduğu gerekçesiyle ülkesine plastik atık ithalini yasakladı. Bu yasağın ardından 2016 yılında ayda 4 bin ton plastik atık ithalimiz, 2018 yılında 40 bin tona ulaştı. Yani yaklaşık 10 kat arttı. Çin gibi bir ülkenin ülkesine zarar verdiği için yasakladığı konuda ülkemiz iki yılda 10 kat bu ithalatı büyüttü. Öncelikle İngiltere’nin çöpünün yarısından fazlası Türkiye’ye geliyor, dipnot olarak belirtmek isterim. Çöp ithalatında ikinci sıradayız. İngiltere, Belçika, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Fransa ve Japonya çöpünü bize satıyor” şeklinde konuştu.

“BUNLARI KONTROL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Atık konusundaki eleştirel haberleri örnek verip İstanbul, İzmir, İzmit gibi şehirlerde tehlikeli atıklar nedeniyle oluşan görüntüleri izleten Semih Dimicioğlu; “Tehlike sadece görüntü değil, bu plastik bidonlar içerisinde ülkemize sokulan tehlikeli kimyasal, radyoaktif maddeler. Bunları kontrol etmemiz mümkün değil. En son İtalya’dan atık plastik diye ithal edilen 500 ton çöpün tehlikeli atık sınıfında olduğu ülkemizde ortaya çıktı” dedi.

“GÜNDE 800 VARİL YIKAYACAKLARINI TAAHHÜT EDİYORLAR”

Dimicioğlu konuşmasının devamında ilimizde kurulması gündemde olan tesisle alakalı olarak; “Bolu’muzdaki tehlike nedir? Bolu’muzun kapısına kadar gelen konu nedir? Özel bir firma Bolu’da geri kazanım tesisi kurmak istiyor. Bu söylediklerim kişinin imar komisyonuna verdiği bilgiler. Bu tesis yaklaşık 8 tane tehlikeli atığın bulaşmış bidon temizleme üzerine kurulmayı talep ediyor. Günde 800 varil yıkayacaklarını taahhüt ediyorlar. Bir varilin 200 litre olduğunu düşünürsek günde 160 bin litrelik bir hacim yıkanacağı söyleniyor. Bu 160 bin litre hacim içindeki kimyasal ve tehlikeli maddeyi bir tarafa koyun. Bu tehlikeli maddeyi bu bidondan sökebilmek için kullanılacak kimyasal ve asitli temizleyiciyi de koyun, üzerine de bu iş için gerekeli suyu koyun. Ve bu tehlikeli su işi bittikten sonra firmanın bize söylediği; yer altı büyük havuzlar yapacaklarını, bu havuzlarda bu suları biriktireceklerini söylüyorlar. Bu havuzların suyu arıtacağını(?) ve tekrar kullanacağını bize belirtti. Bu havuzların geçirimsizliği ve yer altı suyuna karışılması Bolu’muz için önemli bir konu” diye konuştu.

“BOLU EKOLOJİK BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA”

gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çağrıda bulunan Dimicioğlu; “Bolu’da böyle bir tesis kurulduğunda ülkenin her yerinden gelen tehlikeli atık Bolu’ya gelecektir. Bunun taşınması, depolanması, tekrar geri götürülmesi Bolu için etrafa atılacak bidonlar,  gelecekte karşılaşacağımız sorunlar olacak. Bolu bugün ekolojik bir tehlikeyle karşı karşıya. Elbette bu tür tesisler bu ülkede olmalı. Sanayimiz küçük de olsa Bolu için bile gerekli böyle bir tesis. Ancak Bolu’nun geleceğini, çocuklarımızın geleceğini, içme suyumuzun geleceğini, tarımımızın geleceğini etkileyen, tehdit eden şekilde, altı bir çanak şeklinde olan Bolu havzasında böyle bir tesisin kurulması endişe vericidir. Bu konuda öncelikle Belediyemizi, tüm Bolu kamuoyunu ve sivil toplum örgütlerini dikkatli olmaya; kulağımız açık olmaya ve gerekli tedbiri almaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.  

Dimicioğlu’nun konuşmasının ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“DERLİ TOPLU BİR TESİS OLSUN İSTİYORUZ”

Başkan Özcan, güvenli bir tesisin kurulmasının Bolu’ya katkı sunacağını belirterek; “2 saatlik mesafe içerisinde bu tesislerden 190 adet var. Şimdi 190 adet bu tesislerden ki, burada yapılması planlanandan çok daha büyük olanlarda varken niye hepsi buraya getirecek, niye böyle bir kaygıya kapıldınız onu anlamakta güçlük çekiyorum. Semih Bey’in anlatımını şu bakımdan yadırgadım. Samimiyetine inanıyorum. Ama sanki burada sadece bu tehlikeli atıklar parçalanacak, ,içindeki sıvılar bizim kanalizasyon sistemimize, yeraltı sularımıza enjekte edilecek gibi bir şey söylediniz. Tam tersi şu anda atıklar bu şekilde bertaraf ediliyor. Şu anda derelere dökülüyor, toprağa dökülüyor. Burada en azından kuralına uygun Bakanlık tarafından ÇED’i alınmış, diğer kurumların uygun görüşü ile güvenli bir tesis kurulması bizim Bolu olarak bence daha çok menfaatimize. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Yine tam tersi bizim doğamızın korunması anlamında Bolumuza katkı sunacağını. Şu anda zaten atıklar var sanayide, çok kötü durumda bir haldeyiz. En azından derli toplu bir tesis olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Bolu Belediye Meclisi birinci birinci birleşiminde görüşülen maddeler karara bağlanırken, Bolu Belediye Meclisi 2019 Kasım ayı meclis toplantısı 2. Birleşimi 25 Kasım’da yapılacak.