Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Başkan Özcan Yeniçağ Gazetesinin konuğu

Başkan Özcan Yeniçağ Gazetesinin konuğu
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ulusal medyanın bilinen yayın organlarından biri olan Yeniçağ Gazetesine röportaj verdi.

Yeniçağ Gazetesi Köşe Yazarlarından Mehmet Faraç’a konuşan Başkan Özcan, 31 Mart seçimlerinden sonra geçen süreci anlattı.

Mehmet Faraç’ın Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’la yaptığı röportajdan satır başları şöyle:

AKP'den nasıl bir belediye devraldınız?

On yıl belediye meclis üyeliği yapmıştım... Milletvekilliği döneminde de belediyeyi müfettiş gibi denetliyordum. Yani, nasıl bir belediye devralacağımı biliyordum. 'Enkaz' edebiyatı yapmıyorum ama borç tahminimden çok çıktı. Fütursuzca hareket edilmiş, kaynağı olmayan borçlanmalar yapılmış... Şu an mali olarak toparlanma içindeyiz... Belediyeye yapılmış icra takibi kalmadı, çalışanlara tek kuruş borcumuz yok. 2019 yılı Bolu tarihinde, belediyenin bütçe fazlası vereceği bir yıl olacak. 2020'den itibaren de büyük yatırımlara başlayacağız...

31 Mart'ta göreve gelince en çok neye şaşırdınız?

Beni en çok şaşırtan israfın korkunç boyutlara ulaşması... İhalelerde hiçbir araştırma yapmamışlar, aynı kişilerden hizmet almışlar, çok ciddi maliyetler ortaya çıkmış. Örnek olarak, 10 adet çöp kamyonu için kiralama ihalesi açmışlar ve yıllık 4 milyon lira maliyet koymuşlar. Biz araştırınca gördük ki, aynı işi 1.5 milyon liraya yapabiliyoruz. Yani, 3 yıl içinde 12 milyon yerine 4,5 milyon ödeyeceğiz.

Peki, bankamatik memurlarına ne yaptınız?

18 Aralık'ta adaylığımı açıklarken Bolu Belediyesi'nin 1031 personeli vardı. 1 Nisan'dan itibaren 124 kişi daha işe almışlar. Bankamatik memurlarından biri de AKP kadın kolları başkanıydı!.. Ben başlayınca bankamatik memurlarının bir bölümü işe geldi, 97 kişiyi ise çıkarttık. Belli alanlara ihtiyaçtan fazla alım yapmışlar. Bizde çevre mühendisi çok ama iki inşaat mühendisi var, bir elektrik mühendisi bile yok!.. Muhtarlık işinde veteriner çalışıyordu. Sağlık teknisyeni destek hizmetlerindeydi, marangoz ise itfaiye personeli olmuş. Böyle tuhaf uygulamalar vardı.

4.5 ayda en az 45 bin ziyaretçiniz olmuş, ilginç istekler geliyor mu?

Başkan seçilince günde bin kişi ağlıyorduk. İsteklerin önemli kısmı iş talebi... Çantasını alıp gelen müteahhitler de iş istiyor. Hatta, 'bana koca bulur musun' diye gelen hanımefendiler de oldu..

Bolu'nun en önemli eksikliği nedir?

Bolu'da maalesef 15 yıldır ufku olmayan bir belediye başkanı vardı... Oysa şehir Türkiye'nin en avantajlı kentlerinden biri... Günde 50 bin insan buradan geçiyor ama bunları şehre çekemiyoruz. Abant, Yedigöller, Kartalkaya burada ama turizmden payımızı alamıyoruz. Bozkır olan Eskişehir'e her yıl 6 milyon insan gidiyor, çok büyük konum avantajı olan Bolu'ya en çok 1,5 milyon insan geliyor. Bunların yüzde 90'ı şehir merkezine gelmiyor. Çünkü görecekleri bir şey yok?

Kent niçin çekim merkezi olamıyor?

Bolu planlı bir şehir değil... Turizm, sanayi ve tarım alanları iyi planlanmamış. Altyapıya 5 yılda 350 milyon liralık yatırım yapılmış (!) ancak şehir çok büyük altyapı sorunları yaşıyor. Sokak ve caddeler dar, çünkü yanlış planlama yapılmış. Her taraf orman ama merkezde 50 metrekarelik park yapmışlar! Böyle şey olmaz... Şehri güzelleştirmeye dönük çalışmalara başladık...

Bolu'nun vizyonunu değiştirecek hangi projeler var aklınızda?

Çocukluğumda okulda münazaralar olurdu; 'Bolu sanayi kenti mi olsun, turizm şehri mi?..' Bu tartışmaların sonunda Bolu ne sanayi şehri oldu ne de turizm şehri!.. Ama rahmetli İzzet Baysal sayesinde öğrenci şehri oldu. Bolu'da 40 bin öğrenci var ancak sosyal hayat yok!.. Bolu hem sanayi, hem turizm şehri olacak, hem de sosyal yaşamın 24 saat canlı olacağı bir kent... Burası festivallerin, fuarların, söyleşilerin düzenlendiği şehir olacak. Sosyal belediyecilik olarak Avrupa'daki belediyelerle yarışmak istiyoruz. Bolu Türkiye'nin marka şehirlerinden biri olacak. Son 4 ay içerisinde şehirde canlanma oldu, öğrenciler daha mutlu olduklarını söylüyor...

Şehir sosyo- ekonomik alanda nasıl gelişecek?

Burası Davos'tan güzel bir şehir ama hak ettiği noktaya gelememiş... Antalya futbolda nasıl kış kamplarının merkezi ise Bolu da yaz kamplarının merkezi olacak. Buranın o tür kamplar için büyük avantajları var. Bunu yapınca Bolu'nun ekonomisine ve tanıtımına büyük katkısı olacak. Bu yıl 82 takım kampa geldi, önümüzdeki dönemlerde bunu yılda 800 takıma çıkarmaya çalışacağız...

Suriyelilere yönelik çıkışlarınız halktan destek aldı mı?

Ben seçim öncesindeki vaadime bağlı kalarak, bir yabancının 3. ve 4. yardımı aldığı kuruluş olmayalım diye talimat verdim. Her gün 1200 kişiye aşevi hizmeti veriyoruz, oraya kimin geldiğine bakmıyoruz. Suriyelilere orada bir yasak yok. Ben devletin göçmen politikasının tartışılmasını istedim. Ve konu tartışılmaya başlandı. Ancak benimle ilgili 47 suç duyurusu oldu, İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı hakkımda. Asla geri adım atmadım. Çünkü kaynaklarımızı kendi çocuklarımıza harcamak yerine, dışarıdan gelen insanlara dağıtmayı doğru bulmuyorum... Uygulamamız halktan da büyük destek aldı.

İktidarın muhalefet belediyelerine bakışıyla ilgili ne söylersiniz?

Yanlış bir algı var Türkiye'de... Örneğin sayın cumhurbaşkanı 'CHP demek, çöp demek' diye ısrarla söylüyor. Ama kimse de dönüp şunu sormuyor; Ülkede insanların yaşamak istediği, en temiz şehirler CHP'li belediyelerde...  Turizm şehri demek, temiz- bakımlı demek. Bolu'da böyle... Çok komik gelecek ama AKP'liler, boş çöp konteynerlerinin yanına, sanki dolmuş- taşmış gibi poşetlerle çöp bırakıp fotoğraf çekiyorlar, sosyal medyada paylaşıyorlar! Oysa temizlik benim en hassas olduğum konu... Kimsenin kuşkusu olmasın, Bolu'yu turizmde, sanayide ve sosyal yaşamda hak ettiği yere getireceğiz.